Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingen chans att använda Danmark som transitland

Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Foto: TUI
Reseexperten Lottie Knutson tror inte att det kommer vara möjligt att göra några utlandsresor alls i sommar.

Även om Folkhälsomyndigheten lättar på sina reserestriktioner för utlandsresor i sommar ser det mörkt ut för svenskarna att hitta en plats i solen. 

I veckan kom nyheten om att Danmark tillåter transitresor genom landet, men då svenskar fortsatt inte är välkomna i flera grannländer, exempelvis Tyskland och då inga semesterflyg lyfter från Kastrup är möjligheterna att ta sig vidare små. 

Vill man avnjuta en solsemester framåt sensommaren tros Spanien och Grekland med avresa från Sverige vara bästa alternativen. 

– Det är länder som tar emot svenskar utan krav på karantän. Reser man från Arlanda krävs dock coronatest då det klassas som en högriskavreseort, säger Adam Györki, kommunikations ansvarig för resebolaget Tui. 

För närvarande avråder dock svenska UD från alla icke-nödvändiga resor, både inom och utom landet. Det innebär att inga charterplan lyfter från svenska flygplatser. 

Detsamma gäller i Danmark. 

Att använda Danmark som transitland för att ta sig vidare ut i Europa är därför inget alternativ, menar Adam Györki. 

– Teoretiskt hade man som svensk kunnat boka en resa från Danmark och åka till Cypern, men flygtrafiken står helt still från Kastrup fram till första september som det ser ut nu, säger han.

Tror mer på resa från Sverige

Tui sätter i stället sitt hopp till att de svenska reserestriktionerna lättas i mitten av sommaren.

– Vi är redo att ta upp resandet från Sverige igen så fort klartecken ges, säger han. 

Tui har bland annat förberett sig genom att coronaanpassa sina destinationer. 

– Vi har helt gjort om våra rutiner för att göra det tryggt att resa. Bland annat har vi utbildat all vår personal, gjort om restaurangerna, infört bordsservering och glesat ut borden. Vi har även infört en ännu noggrannare städning, säger Adam Györki, som tror på ett stort intresse från de svenska resenärerna när det väl kommer i gång. 

– Det märks tydligt att många har saknat att resa och att man vill ta upp det igen så länge man kan göra det på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Det är viktigt att turismen kommer i gång igen för att bygga upp Europas söndertrasade ekonomier, säger han. 

Förutom Spanien och Grekland välkomnas Svenskar till bland annat Italien och Kroatien. 

Detta gäller

Grekland - öppnar för turism från 29 länder den 15 juni. För svenskar som reser från Stockholm gäller sju dagars karantän

 

Spanien - Upphäver karantänskravet för utländska besökare 1 juli.

 

Italien - slopar kravet på karantän från besökare från EU och Schengen från och med 3 juni.

 

Portugal - öppnar sina gränser för turister 15 juni. Hälsokontroller kommer utföras på flygplatser, men ingen karantän.

 

Cypern - välkomnar turister från lågriskländer från 9 juni. Sverige är inte inkluderad i dessa.

 

För svenskar gäller UD:s avrådan till utlandsresor för närvarande till 15 juli. Denna avrådan kan komma att hävas eller förlängas. 

 

Källa: Travel News 

Boka trots restriktioner

Reseexperten Lottie Knutson tror dock att det är optimistiskt att förvänta sig någon utlandsresa alls. Istället råder hon svenskarna att börja planera för en sommar i Sverige. 

– Gränserna är stängda och det går varken tåg, bussar eller flyg. Jag tycker man ska planera för semester i Sverige istället. Även om mycket är osäkert jus nu så råder jag folk att boka. De flesta hotell är avbokningsbara och ofta behöver man inte betala förrän man är där. Förhoppningsvis ändras reglerna för att resa inom Sverige så att man kan ta sig mer än ett par timmar från sitt hem, men att tro att man kommer utanför Sverige under första halvan av sommaren är nog för mycket att hoppas på, säger hon.

 

Turister från Sverige inte välkomna när länder börjar släppa in turister.