Mordet på den 15-årige Arminas på Göingeskolan i Broby inträffade den 11 januari i år. Foto: Tomas LeprinceMordet på den 15-årige Arminas på Göingeskolan i Broby inträffade den 11 januari i år. Foto: Tomas Leprince
Mordet på den 15-årige Arminas på Göingeskolan i Broby inträffade den 11 januari i år. Foto: Tomas Leprince
Polisutredningen oär nu klar. Men eftersom gärningsmannen är under 15 år kan inget åtal för brottet väckas. Foto: Tomas LeprincePolisutredningen oär nu klar. Men eftersom gärningsmannen är under 15 år kan inget åtal för brottet väckas. Foto: Tomas Leprince
Polisutredningen oär nu klar. Men eftersom gärningsmannen är under 15 år kan inget åtal för brottet väckas. Foto: Tomas Leprince

Ingen åtalas för mordet på Arminas, 15

Publicerad

15-årige Arminas höggs till döds med en fruktkniv på skolrasten.

Men gärningsmannen var bara 14 år och kan inte straffas för dådet.

Nu läggs polisutredningen ned och pappren skickas bara över till de sociala myndigheterna.

Mordet på den 15-årige Arminas på Göingeskolan i Broby inträffade den 11 januari i år. Orsaken till dådet tros ha varit ett långvarigt bråk mellan de båda pojkarna.

Den 15-årige pojken uppehöll sig med en kamrat i ett av skolans uppehållsrum när han plötsligt överfölls av den 14-årige pojken med en kniv. Pojken avled mer eller mindre omedelbart.

Händelsen sände chockvågor inom skolan och kristeam skickades till orten för att ta hand om både elever och skolpersonal.

Enligt kammaråklagare Pernilla Tallinger har gärningen utretts precis som ett vanligt mord, trots att den misstänkte är underårig och därmed inte straffmyndig.

Utredningen har gjorts enligt bestämmelserna om unga lagöverträdare. Men utredningen blir inte offentlig och något åtal kommer alltså inte att lämnas in till tingsrätten.

Noga utrett

Kammaråklagare Pernilla Tallinger uppger att man ändå noga utrett hur mordet gick till.

– Genom uppgifter från den misstänkte, vittnen och teknisk bevisning känner vi att hela händelseförloppet såväl före, under som efter mordet blivit kartlagt, säger hon.

Enligt åklagaren har utredningen visat att den misstänkte 14-åringen dödat 15-åringen samt att han varit ensam gärningsman.

– Vi har vänt på alla stenar och säkert hört 70-80 personer. En stor del av dem har varit barn, säger Pernilla Tallinger.

Enligt åklagaren har man funnit en förklaring till vansinnesdådet. Men uppgiften liksom andra fakta i målet har fått sekretesstämpel och inget man är beredd att lämna ut.

– Jag kan bara säga att där finns en viss historik mellan pojkarna, men hur den spelat in är jag inte beredd att kommentera.

Enligt åklagaren har den 14-årige pojken hela tiden aktivt deltagit i förhören och varit mån om att berätta om händelsen utifrån sitt perspektiv.

Chockades svårt

Arminas familj kom från Litauen till Sverige för fyra år sedan och hade funnit sig väl till rätta i här. Båda föräldrarna hade jobb och de två barnen, 15-årige Arminas och en äldre syster gick i skolan. Familjen såg Sverige som sitt nya hemland.

Enligt en vän som stöttat familjen i Sverige chockades familjemedlemmarna svårt av mordet på 15-årige Arminas.

– Samtliga har hörts av polisen och man visste att det inte kunde bli någon rättslig påföljd för brottet. Samtidigt har man svårt att förstå att ingen straffas, säger vännen.

Efter att en minneshögtid hållits i Broby kyrka valde familjen att tillfälligt åka hem till Litauen igen, där de fortfarande befinner sig.

– Arminas har begravts i en familjegrav hemma i Litauen, familjen ville ha det på det viset, säger vännen.

Fanns konflikt

Både familjen och personer i familjens närhet har bekräftat att det fanns en konflikt mellan Arminas och den 14-årige pojken. Strax före mordet ska det ha hållits samtal med båda pojkarna och deras föräldrar på skolan.

– Ingen har riktigt förstått vad konflikten bottnade i, säger vännen. I många fall vill ungdomar sköta allt själva.

Den 11 januari - andra dagen på vårterminen - valde den 14-årige pojken att ta med sig fruktkniven till skolan. Följden blev en tragedi som forfarande vilar tung över orten.

Enligt vännen planerar Arminas familj att återvända till Sverige inom kort.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag