Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ingen åtalas för mordet på Arminas, 15

Mordet på den 15-årige Arminas på Göingeskolan i Broby inträffade den 11 januari i år. Foto: Tomas Leprince
Polisutredningen oär nu klar. Men eftersom gärningsmannen är under 15 år kan inget åtal för brottet väckas. Foto: Tomas Leprince

15-årige Arminas höggs till döds med en fruktkniv på skolrasten.

Men gärningsmannen var bara 14 år och kan inte straffas för dådet.

Nu läggs polisutredningen ned och pappren skickas bara över till de sociala myndigheterna.

Mordet på den 15-årige Arminas på Göingeskolan i Broby inträffade den 11 januari i år. Orsaken till dådet tros ha varit ett långvarigt bråk mellan de båda pojkarna.

Den 15-årige pojken uppehöll sig med en kamrat i ett av skolans uppehållsrum när han plötsligt överfölls av den 14-årige pojken med en kniv. Pojken avled mer eller mindre omedelbart.

Händelsen sände chockvågor inom skolan och kristeam skickades till orten för att ta hand om både elever och skolpersonal.

Enligt kammaråklagare Pernilla Tallinger har gärningen utretts precis som ett vanligt mord, trots att den misstänkte är underårig och därmed inte straffmyndig.

Utredningen har gjorts enligt bestämmelserna om unga lagöverträdare. Men utredningen blir inte offentlig och något åtal kommer alltså inte att lämnas in till tingsrätten.

Noga utrett

Kammaråklagare Pernilla Tallinger uppger att man ändå noga utrett hur mordet gick till.

– Genom uppgifter från den misstänkte, vittnen och teknisk bevisning känner vi att hela händelseförloppet såväl före, under som efter mordet blivit kartlagt, säger hon.

Enligt åklagaren har utredningen visat att den misstänkte 14-åringen dödat 15-åringen samt att han varit ensam gärningsman.

– Vi har vänt på alla stenar och säkert hört 70-80 personer. En stor del av dem har varit barn, säger Pernilla Tallinger.

Enligt åklagaren har man funnit en förklaring till vansinnesdådet. Men uppgiften liksom andra fakta i målet har fått sekretesstämpel och inget man är beredd att lämna ut.

– Jag kan bara säga att där finns en viss historik mellan pojkarna, men hur den spelat in är jag inte beredd att kommentera.

Enligt åklagaren har den 14-årige pojken hela tiden aktivt deltagit i förhören och varit mån om att berätta om händelsen utifrån sitt perspektiv.

Chockades svårt

Arminas familj kom från Litauen till Sverige för fyra år sedan och hade funnit sig väl till rätta i här. Båda föräldrarna hade jobb och de två barnen, 15-årige Arminas och en äldre syster gick i skolan. Familjen såg Sverige som sitt nya hemland.

Enligt en vän som stöttat familjen i Sverige chockades familjemedlemmarna svårt av mordet på 15-årige Arminas.

– Samtliga har hörts av polisen och man visste att det inte kunde bli någon rättslig påföljd för brottet. Samtidigt har man svårt att förstå att ingen straffas, säger vännen.

Efter att en minneshögtid hållits i Broby kyrka valde familjen att tillfälligt åka hem till Litauen igen, där de fortfarande befinner sig.

– Arminas har begravts i en familjegrav hemma i Litauen, familjen ville ha det på det viset, säger vännen.

Fanns konflikt

Både familjen och personer i familjens närhet har bekräftat att det fanns en konflikt mellan Arminas och den 14-årige pojken. Strax före mordet ska det ha hållits samtal med båda pojkarna och deras föräldrar på skolan.

– Ingen har riktigt förstått vad konflikten bottnade i, säger vännen. I många fall vill ungdomar sköta allt själva.

Den 11 januari - andra dagen på vårterminen - valde den 14-årige pojken att ta med sig fruktkniven till skolan. Följden blev en tragedi som forfarande vilar tung över orten.

Enligt vännen planerar Arminas familj att återvända till Sverige inom kort.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!