Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spädbarnet dog under taxiresan

Sjukhuset har kommit fram till att man inte kommer lämna in någon lex Maria-anmälan.Foto: LASSE SVENSSON
– Vi fick panik, skrek åt taxichauffören att ringa efter ambulans, har mamman tidigare berättat för Kvällsposten.Foto: Anders Balnk
Båda föräldrarna frihetsberövades efter barnets död.Foto: Anders Blank

Föräldrarna skickades med sitt spädbarn i taxi mellan två sjukhus. Under resan avled barnet.

Nu har sjukhuset kommit fram till att man inte kommer lämna in någon lex Maria-anmälan, rapporterar Sveriges radio.

Det var i början av november som föräldrarna och deras nyfödda barn skickades från Länssjukhuset i Kalmar till sjukhuset i Malmö för att kontrollera problem med höften.

Mamman har tidigare berättat för Kvällsposten att hon fått besked av sjukvården att dottern klarade sig utan mat under taxiresan, men att hon ändå kontrollerade dottern under resan.

– Jag petade lite på hennes läppar för att se om jag kunde få någon sugreaktion. Men inget. Min man lyfte lite på henne och då kände han att det inte fanns någon styrsel i kroppen, huvudet hängde.

– Vi fick panik, skrek åt taxichauffören att ringa efter ambulans. Han stannade, ringde och fick instruktioner om hur han skulle göra hjärt- och lungräddning, har mamman tidigare berättat.

Egen utredning

Läkarna på sjukhuset i Kristianstad kunde inte rädda den lilla flickans liv. De två föräldrarna satt under en period frihetsberövade. misstänkta för att ha orsakat dotterns död, men de släpptes efter en tid i häkte.

Nu har Länssjukhuset i Kalmar gjort en egen utredning av händelsen.

Man har kommit fram till att inte göra någon lex Maria-anmälan.

– Med det material vi har i dag är min bedömning att det inte finns anledning till en anmälan enligt lex Maria, säger Gunhild Nordesjö Haglund, chefsläkare på Länssjukhuset i Kalmar, till Sveriges radio.