Familjen Klang reste till Teneriffa men fick inte äta i hotellrestaurangen. Från vänster sonen Kristoffer Klang, hotelldirektör Benito Socas, Stefan Klang, Anneli Klang, dottern Madelene Klang och Annelis mamma Elisabet Larsson (med ryggen mot kameran). Foto: PrivatFamiljen Klang reste till Teneriffa men fick inte äta i hotellrestaurangen. Från vänster sonen Kristoffer Klang, hotelldirektör Benito Socas, Stefan Klang, Anneli Klang, dottern Madelene Klang och Annelis mamma Elisabet Larsson (med ryggen mot kameran). Foto: Privat
Familjen Klang reste till Teneriffa men fick inte äta i hotellrestaurangen. Från vänster sonen Kristoffer Klang, hotelldirektör Benito Socas, Stefan Klang, Anneli Klang, dottern Madelene Klang och Annelis mamma Elisabet Larsson (med ryggen mot kameran). Foto: Privat
"Informationen har varit väldigt bristfällig. Jag ringde till Ving i dag och spelade dum. Jag frågade om jag kunde få all inclusive om jag bokade det här hotellet och det sa de att jag kunde få. Det är falsk marknadsföring tycker jag", säger Anneli Lang. Foto: Privat"Informationen har varit väldigt bristfällig. Jag ringde till Ving i dag och spelade dum. Jag frågade om jag kunde få all inclusive om jag bokade det här hotellet och det sa de att jag kunde få. Det är falsk marknadsföring tycker jag", säger Anneli Lang. Foto: Privat
"Informationen har varit väldigt bristfällig. Jag ringde till Ving i dag och spelade dum. Jag frågade om jag kunde få all inclusive om jag bokade det här hotellet och det sa de att jag kunde få. Det är falsk marknadsföring tycker jag", säger Anneli Lang. Foto: Privat

Ingen all inclusive – de fick äta på annat hotell

Publicerad

All inclusive-resan på Teneriffa fick i tisdags en oväntad vändning för familjen Klang från Kävlinge. Plötsligt fick de veta att de inte längre var välkomna att äta i hotellets restaurang.

I stället är de tvungna att promenera flera hundra meter bort till ett annat hotell för att inta sina måltider. Och från researrangören Ving har de inte hört ett ord.

– Sättet de har hanterat det på är väldigt bristfälligt, säger Anneli Klang.

I söndags reste Stefan Klang och sonen Kristoffer ner till hotellanläggningen Paraiso del Sol på Teneriffa. Kvar hemma blev mamma Anneli Klang, som besökte samma semesterort veckan innan. Familjen semestrar ofta på orten och väljer alltid samma hotell och all inclusive.

Så också denna gång. När Stefan och Kristoffer kom ner till hotellet i söndags fungerade allt som vanligt. Men så i tisdags eftermiddag fick de reda på att de nu inte längre tillåts äta i hotellrestaurangen.

– De fick veta att hotellet har delats upp mellan olika ägare. De som bor i den ena delen av hotellet får inte lov att äta i restaurangen längre, säger Anneli som är kvar hemma i Kävlinge.

I stället måste nu Stefan, Kristoffer och resten av de drabbade gästerna gå till en annan restaurang som ligger i en hotellbyggnad flera hundra meter bort.

Brev på engelska

Anneli säger att familjen inte har fått någon som helst information av Ving om att förutsättningarna för deras resa plötsligt ändrats. I stället delade hotellpersonalen ut ett brev med information på engelska till de berörda gästerna.

– Nu kan ju min man engelska, men där finns till exempel många äldre gäster och alla kan inte engelska. Jag var där med min 83-åriga mamma förra veckan, och hon kan ju inte ett ord engelska.

I brevet fanns information om att gästerna hädanefter måste gå till grannhotellet för att äta sina måltider.

– De ska gå dit och äta frukost, sen ska de gå hem. De ska gå dit igen och äta lunch och sen ska de gå hem. Och så ska de gå dit och äta kvällsmat och sen gå hem. Dessutom har man rätt till snacks och eftermiddagskaffe, säger Anneli som menar att alla promenader gör att man knappt hinner med något annat under semesterveckan.

"Falsk marknadsföring"

Hon är kritisk till att researrangören Ving inte har informerat om det här.

– Informationen har varit väldigt bristfällig. Jag ringde till Ving i dag och spelade dum. Jag frågade om jag kunde få all inclusive om jag bokade det här hotellet och det sa de att jag kunde få. Det är falsk marknadsföring tycker jag, för jag kan inte få all inclusive på det hotellet.

Anneli och hennes familj har uppskattat hotellet just på grund av dess kök. Under årens lopp har de lärt känna kockarna och resten av personalen.

– Min son är väldigt matallergisk, men kockarna där vet om det eftersom vi har varit där 16, 17 gånger. Därför kan vi lita på dem när det gäller maten till Kristoffer.

Ving beklagar

Magdalena Öhrn är informationschef på Ving. Hon beklagar att informationskanalerna inte har fungerat som de borde, men påpekar att Ving fick information om det hela först under onsdagen.

– Hotellet gick ut med information till gästerna innan de informerade oss. Därför hann vi inte informera kunderna innan hotellet gjorde det. Och så ska det naturligtvis inte gå till.

Enligt Magdalena Öhrn har det aktuella hotellet avslutat samarbetet med ägarna till den byggnad där restaurangen ligger.

– Att det här händer är dessvärre ingenting vi kan göra något åt, men mina kolleger på platsen kontaktar nu gästerna som har fått erbjudande om att äta på ett annat hotell som ligger 350 meter bort. Och poolbaren är öppen, så snacks och dricka finns. Sedan kommer gästerna att få ersättning för besväret som det innebär att gå de 350 metrarna.

Flera åtgärder

Vissa av gästerna har valt att avboka maten under den resterande delen av resan, och kommer att bli kompenserade för det, säger Magdalena Öhrn.

– Vi har också kontaktat de gäster som är på väg ner och har bokat hotellet. Vi har också tagit bort möjligheten att köpa till all inclusive och beskrivit hur det ligger till på webben.

Hon hoppas att familjen Klang och de andra gästerna ska få en bra vistelse.

– Nu vill vi ordna det så bra som möjligt för våra gäster som är på plats. Jag beklagar att vi inte kunde informera våra kunder först, det hade varit det allra bästa naturligtvis.

Minna Wallén-Widung
Minna Wallén-Widung

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag