Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ingela, 51, akut sjuk
av chicken nuggets

Sex små kycklingbitar från ett gatukök förändrade livet för 51-åriga Ingela.
"Jag blev våldsamt sjuk bara någon timme efteråt. Nu vill jag varna alla för att äta kyckling på restaurang", säger hon.
Foto: Christian Örnberg
Det är ett par månader sedan som Ingela och maken Mikael från Malmö tog en tur med bilen och stannade till vid ett gatukök i södra Skåne. Foto: Ludvig Thunman
På sjukhuset konstaterades efter diverse provtagningar att Ingela smittats med den fruktade kycklingbakterien campylobakter. Den hade i sin tur utlöst Guillain Barrés syndrom, en akut inflammatorisk sjukdom i perifera nerver och nervrötter. Sjukdomen drabbar cirka 90 personer om året i Sverige. Foto: Christian Örnberg
Både hon och Mikael har efteråt varit i kontakt med ägaren till det aktuella gatuköket.
De frusna kycklingbitarna ska enligt paret ha tagits från frysen och först mikrats i två minuter innan de slutligen lagts i fritösen.
Foto: Ludvig Thunman

Sex små kycklingbitar förändrade livet för 51-åriga Ingela.

Chicken nugget-bitarna köptes i ett gatukök, men var inte färdiglagade.

– Jag blev våldsamt sjuk bara någon timme efteråt. Nu vill jag varna alla för att äta kyckling på restaurang, säger hon.

Fakta Guuillain-Barrés syndrom

Guillain-Barrés syndrom är en akut inflammatorisk sjukdom i perifera nerver och nervrötter. Cirka 90 personer insjuknar årligen i Sverige.

Syndromet kännetecknas av tilltagande svaghet i kroppen samt bortfall av reflexer. Det kan börja med främmande känselförnimmelser i tår, fötter och fingrar.

Man tror att en infektion, till exempel en vanlig förkylning, får kroppens immunförsvar ur balans, så att immunförsvaret angriper kroppens egna nervtrådar och nervceller.

Infektion med campylobakter anses ligga bakom cirka en tredjedel av GBS-fallen. Därför bör kyckling man äter vara väl genomstekt eller kokt. Man bör också vara noga med hygienen när kycklingen bereds.

Åtta av tio patienter tillfrisknar helt från sjukdomen. Ungefär var tionde patient får mer påtagliga kvarstående neurologiska bortfallssymtom.

I allvarliga fall utvecklas sjukdomen mycket snabbt. Patienten kan vara förlamad och ha en allvarlig nedsättning av andningsförmågan samt störning av hjärtverksamheten redan efter ett par dygn efter insjuknandet.

Trots modern behandling avlider cirka fem procent i den akuta sjukdomsfasen på grund av störningar av hjärtrytmen eller andningsstopp.

Källa: Vårdguiden och Neuroportalen

Det är ett par månader sedan som Ingela och maken Mikael från Malmö tog en tur med bilen och stannade till vid ett gatukök i södra Skåne.

Mikael beställde en hamburgertallrik. Hustrun Ingela valde favoriten chicken nugget för 65 kronor – små friterade kycklingbitar.

– Jag kände att de inte var riktigt tillagade och skulle förstås inte ätit av dem, säger Ingela. Det var oerhört dumt av mig, men man tror ju ändå inte att man ska bli serverad mat på det här sättet.

Bara någon timme efter måltiden insjuknade Ingela med akuta magsmärtor. Det blev panik med att uppsöka toalett.

– Jag tror jag gick på toaletten tio gånger första dygnet. Men sedan gick allt över, säger Ingela.

Smittad av kycklingbakterie

Fast alltihop visade sig bara vara början på ett riktigt helvete. Hon blev andfådd, orkade bara gå tio meter och var enormt trött.

Ingela hade dessutom blivit delvis förlamad i höger arm och ben.

– När hon bad om en rullator förstod jag att vi var tvungna att åka till sjukhuset, säger Mikael.

Där konstaterades efter diverse provtagningar att Ingela smittats med den fruktade kycklingbakterien campylobakter.

Den hade i sin tur utlöst Guillain Barrés syndrom, en akut inflammatorisk sjukdom i perifera nerver och nervrötter. Sjukdomen drabbar cirka 90 personer om året i Sverige.

Orsakerna till sjukdomen är inte helt klarlagda. Man tror att en infektion, till exempel en vanlig förkylning, får kroppens immunförsvar ur balans.

Men dåligt tillagat kycklingkött anses orsaka en tredjedel av de aktuella sjukdomsfallen, som i värsta fall kan leda till döden.

– Jag kände mig verkligen dödssjuk och var helt borta, säger Ingela själv.

"Jag orkar ingenting längre"

Alltihop komplicerades dessutom att hon har en kraftig hörselnedsättning och är beroende av skrivtolk vid kontakterna med läkare.

– Sjukvårdspersonalen förstod inte alltid det behovet. De gick rond och försökte föra samtal med Ingela trots att hon inte hörde. Jag önskar verkligen att man bättre insåg problemen och alltid erbjöd den assistans som man som hörselskadad har rätt till, säger Mikael.

Efter en veckas intensivbehandling på sjukhuset fick Ingela dock återvända hem. Men sviterna efter sjukdomen finns fortfarande kvar.

– Jag orkar ingenting längre. Går jag en promenad måste jag sätta mig ner och vila efter bara några hundra meter. Jag är dessutom vinglig i benen.

I ett halvår behandlas nu Ingela med ett cortisonpreparat tre gånger i veckan på sjukhuset. Någon garanti för att bli frisk finns inte.

– Läkarna är helt övertygade om att det var kycklingmåltiden som utlöste sjukdomen, säger Ingela.

"Finns många brister"

Både hon och Mikael har efteråt varit i kontakt med ägaren till det aktuella gatuköket.

De frusna kycklingbitarna ska enligt paret ha tagits från frysen och först mikrats i två minuter innan de slutligen lagts i fritösen.

– Ägaren till gatuköket förstår inte att det kunnat hända. Men samtidigt jag vi sett hur tillagningen går till och vi inser nu att där finns många brister, säger Mikael som anmält händelsen till den kommunala miljöförvaltningen.

Ingela säger att hon ätit kyckling efter händelsen, med endast hemma där de själva tillagat och haft kontroll över matlagningen.

Vågar du äta kyckling på restaurang fler gånger?

– Aldrig i livet och jag uppmanar alla andra att vara oerhört försiktiga om de gör det. Har man otur kan man bli skadad för livet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!