Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ingalill, 99, bestämde sig – nu är hon vegan

Ingalill Dahlström och dottern Kate Kalmström Foto: Privat
Ingalill och dottern Kate Foto: privat
Sigge Kalmström med sitt veganska julbord Foto: Privat

Paret i Borgholm visar att kost från växtriket kan vara långt ifrån gräslig. Nu har 99-åriga mamman Ingalill gått ut på Facebook med att även hon har blivit vegan. 

– Det är klart, det är de ungas framtid det gäller. Vi är så gamla så vi kommer inte att drabbas så hårt av klimatförsämringarna, säger Kate Kalmström. 

Det hela började med att paret Kate och Sigge Kalmström, båda i 70-års åldern, testade på livet som vegetarianer. Ett frö som såddes efter att de sett dokumentärer om hur djuren behandlats innan slakt. 

– Till exempel det här med att kalvarna tas ifrån korna, så att människorna ska dricka mjölken i stället. Det kan man ju läsa innantill för att förstå att det inte är bra, säger Kate Kalmström. 

För fyra år sedan bestämde de sig för att ta det steget längre och utesluta all kost från djurriket.  

– Det har växt fram. Först var det djurfabrikerna som vi tyckte så illa om. Sen är det hur mycket miljön påverkas, dels av djurhållningen men även av odlingen av fodret till djuren.

För ett år sedan lyckades Kate även få med 99-åriga mamma Ingalill på den veganska stigen. Men för Ingalill som varit köttkonsument i 98 år blev övergången desto mer markant.

– Hon gick direkt, men det var inga problem. Vi tycker alla tre att maten är väldigt god. Jag själv som aldrig tyckt om att laga mat tidigare tycker nu att det är väldigt roligt att laga mat. 

Att "veganisera"

I går gick svenska språkrådet ut med nyordslistan för året som gått. Och ett av de 38 ord som kom att definiera 2017:s språkliga framväxt är just växtbaserat, ordet "Veganisera". Att "göra en vegansk version av en maträtt som traditionellt innehåller animaliska produkter" är innebörden av det nya ordet enligt svenska språkrådet.  

– Man använder sina gamla recept helt enkelt. Men i stället för mjölk använder man havremjölk, i stället för grädde använder man havregrädde och i stället för kött använder man oumph till exempel, säger Kate. 

Förr i världen

Bakgrunden till familjens beslut grundar sig i en nyfunnen medvetenhet och kunskap om antibiotika i kött och fisk är en av anledningarna.

– Det visste man ju inte förr, man funderade knappt på var fisk och kött kom ifrån eller att det var döda djur man åt. 

– Men det vet man ju nu och nu får man kanske ta konsekvenserna av det. 

Mamma Ingalills uppväxt innebar dock inte någon stor köttkonsumtion. Detta eftersom kött ansågs vara en lyxvara. 

– Det var på söndagen man åt söndagsstek eller så. De flesta människor hade inte råd att äta så mycket kött som de gör nu. Numera är animaliska produkter för billiga om man tänker på lidandet och miljöförstöringen de orsakar.

"Det går att lära gamla hundar sitta"

Enligt en opinionsundersökning från Djurens Rätt intresserar sig varannan svensk mer för vegetarisk mat i dag än föregående år. Den visar också att en av fem svenskar under 30 år definierar sig som vegan eller vegetarian 2017. 

Trenden är som tydligast hos yngre, men det har inte hindrat familjen Kalmström. 

– Det är klart, det är de ungas framtid det gäller. Vi är så gamla så vi kommer inte att drabbas så hårt av klimatförsämringarna. Jag förstår ju de unga, det är ännu viktigare för dem. 

En livsstilsförändring som för många kan upplevas som omständig, beskriver Kate som spännande och rolig. 

– Det går att lära gamla hundar sitta. Det gör det. 

100-års kalas

Inom de kommande veckorna väntar de tresiffriga kalaset för mamma Ingalill. Där kommer släkt och vänner att bjudas på veganska rätter. 

– I bland talar vi inte om i förväg att maten är vegansk, säger Kate som tillägger att gästerna brukar bli glatt överraskade och gärna tar för sig en andra och till och med en tredje omgång.