Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inga vattenskoteråkare bötfällda hittills i Skåne

Vattenskotrarna i Skåne har debatterats flitigt under försommaren. 1 juli infördes en lag som tillåter polisen att bötfälla personer för störande körning.
Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN
Kustbevakningen vill se en lagändring så att de själva kan bötfälla vattenskotrar.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN

Vattenskoterförare kan sedan 1 juli bötläggas för störande körning. Men endast polisen har befogenheter att ge böter, som SVT Nyheter var först med att rapportera. 

I Skåne där sjöpolis saknas har hittills inga förare bötfällts och kustbevakningen kräver nu lagändring. 

– Vi är de enda som är här ute till havs. Och vi kan inte utfärda de här böterna så därför har det inte blivit några här nere än så länge, säger Patrik Lindén, tf stationschef på kustbevakningen i Malmö till SVT Nyheter.

Buskörande vattenskotrar har på senare år blivit ett växande problem på många av Skånes mest populära badplatser. Även svanarna påverkas negativt av de högljudda vattenskotrarna, som Kvällsposten tidigare har skrivit om

Den 1 juli trädde en lagändring i kraft som innebär att vattenskoterförare som kör störande kan erläggas med ordningsböter på 1 500 kronor direkt på plats. Det aktuella brottet är förargelseväckande beteende, en direktbot som tidigare enbart har kunnat utfärdas till den som urinerar offentligt. 

Enbart polisen kan bötfälla

I nuläget kan vattenskoteråkare ute till havs bötfällas endast om polisen åker ut ihop med kustbevakningen. Alternativet är att polisen bötfäller när föraren är tillbaka på land. 

Patrik Lindén, tf stationschef på kustbevakningen, menar att det är ett stort problem.  

– Vi kan samverka med polisen, men polisen har begränsade resurser och annat att göra emellanåt, säger Patrik Lindén på myndigheten till SVT Nyheter.

I fjol delade kustbevakningen i samarbete med polisen ut ett antal böter trots att de saknade befogenheter. Efter en utredning på åklagarmyndigheten beslutades att böterna skulle undanröjas. 

Skåne saknar sjöpolis

I Skåne finns i dagsläget ingen sjöpolis. Därför har hittills ingen vattenskoterförare kunnat bötfällas sedan lagändringen trädde i kraft. Detta trots att det i Västra hamnen i Malmö har rapporterats om störande vattenskotrar som inte tar hänsyn till badgästerna. Även dödsolyckor med vattenskoterförare har förekommit. 

För att komma tillrätta med problemet kräver nu kustbevakningen att regeringen ger dem samma befogenheter som polisen. 

– Det är viktigt för oss att vi snabbt kan utfärda de här ordningsböterna för att kunna stävja det här beteendet, säger Patrik Lindén på kustbevakningen till SVT Nyheter.