Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inga spår efter oljan i havet utanför Skåne

Kustbevakningen.
Foto: Kustbevakningen

Tyskt övervakningsflyg upptäckte ett oljeutsläpp söder om Skåne under fredagsmorgonen.

Kustbevakningen har skickat ut flyg och fartyg – men hittar inga spår av oljan.

– Vi betraktar det ändå som ett pågående utsläpp, säger Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningen.

Olika typer av olja beter sig på olika sätt när de kommer i kontakt med vatten, bland annat beroende på temperatur och väder.

– Oljan kan ha försvunnit ner under vattenytan, den blir tyngre än vattnet, men inte tillräckligt tung för att sjunka till botten, säger Mattias Lindholm.

Kustbevakningen har tidigare erfarenhet från liknande scenarion.

– 2011 skedde ett utsläpp i Skagen, två dygn senare nådde oljan Kyrkesund på Västkusten, utan att oljan synts på några satellitbilder.

Upptäckt och ”försvunnit”

Den här gången är Kustbevakningen mer förberedda eftersom utsläppet faktiskt har upptäckts, innan det sjönk ner under ytan. Deras eget flyg har tidigare under dagen kunnat konstatera en utbredning i ett tre kilometer långt och 100 meter brett bälte, tio nautiska mil (ungefär 18,5 kilometer) sydost om Ystad. Utsläppet beräknas till cirka 9 000 liter mineralolja.

Oljesanering kan utföras även i mörker under ledning av flyg med radarsensor, men då krävs det att oljan är kvar vid vattenytan och inte driver under ytan.

– Vi hade hoppats på att kunna sätta igång med saneringen så fort vi kom fram till området, nu får vi avvakta tills det ljusnar. Vi kommer vara kvar under natten med våra fartyg, men vi kan inte söka under vattenytan.

Undvik hudkontakt

Kustbevakningen håller kvar vid den tidigare prognosen, att den olja som inte går att få upp, i så fall skulle nå land under lördagskvällen.

– Vi har ett nära samarbete med de kommuner och länsstyrelser som kan komma att beröras, de är väl förberedda. Skulle man se spår av utsläppet får man gärna rapportera in detta, men undvik hudkontakt med oljan.

Vem som ligger bakom utsläppet är oklart. Kustbevakningen har inlett en förundersökning.

– Vi försöker härleda utsläppet till en tänkbar källa. Förmodligen är det ett fartyg, men vilket vet vi inte och det är väldigt svårt att avgöra i efterhand. Oljeutsläppet har ju alltid skett långt innan det upptäcks, säger Mattias Lindholm.