Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inga löften om tunnel till den danska sidan

Michael Arthursson ville inte ge några löften om Centerns inställning till en tunnel mellan Helsingborg och Helsingör.
Foto: JENS CHRISTIAN
Per Tryding från Sydsvenska handelskammaren och Kv'lspostens chefredaktör Katrin Säfström står för arrangemanget.
Foto: JENS CHRISTIAN
Stämningen kan vara ganska otvungen på Almebaren. Här pratar Katrin Säfström, Per Tryding och Michael Arthursson med besökaren Leif Jansson.
Foto: JENS CHRISTIAN

Nej, Centerpartiet är inte redo att säga ja till en tågtunnel mellan Helsingborg och Helsingör.

– Det är mycket möjligt att det är ett projekt som vi kan behöva, var så långt partisekreteraren Michael Arthursson ville sträcka sig när han intervjuades i Kvällspostens Almebaren på onsdagen.

Michael Arthursson gästade den tredje omgången av Kvällspostens politiska utfrågning Almebaren, som vanligt i samarbete med Sydsvenska handelskammaren.

Han grillades av Csaba Bene Perlenberg, politisk kommentator och fristående kolumnist, och fick svara på frågor om allt från gränskontrollerna vid Öresund till samarbetet med Moderaterna.

Arthursson påmindes om att förre centerledaren Olof Johansson sagt att partiet vill ha den så kallade HH-tunneln.

– Det är ett av många möjliga intressanta projekt. Men vi har fokus på att projektet med höghastighetståg ska komma i land.

Gränskontrollerna diskuterades

Han konstaterade också att om tågtrafiken ökar så måste den förstås ha någonstans att ta vägen.

Inte heller när gällde gränskontrollerna vid Öresund ville Michael Arthursson ge några löften.

– Vi behöver komma bort från gränskontroller mellan de nordiska länderna, svarade han.

– De har negativ effekt för näringslivet i regionen. Men kontrollerna är en regeringsfråga, inte en riksdagsfråga.

Centerpartiets partisekreterare försäkrade att han inte var orolig för eventuell oenighet inom alliansen – trots att partierna inte alltid går helt i takt.

"Ett kraftfullt regeringsalternativ"

– Det är viktigt att alliansen är ett kraftfullt regeringsalternativ. Det har fungerat i mer än ett decennium. Till valrörelsen kommer vi att hitta en väldigt bra kombo.

Onsdagens Almebaren var den sista för hösten. Tidigare gäster har varit Amanda Lindh, Miljöpartiets partisekreterare, och Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare för Kristdemokraterna.

De politiska utfrågningarna är en del i Kvällspostens upptrappning av politikbevakningen inför nästa års val. Samtliga partier kommer att få chansen att svara på frågor och möta väljarna i utfrågningen.

I fokus står både frågor av riksbetydelse och lokala frågor.

– Det är viktigt att kunna ha den här typen av forum eftersom det ger väljarna en chans att träffa och ställa frågor till partiernas toppmakthavare, säger Csaba Bene Perlenberg.

Almebaren sänds alltid live på Kvällspostens Facebooksida.

Michael Arthursson

Michael Arthursson, partisekreterare för Centerpartiet, gick med i Centerns ungdomsförbund 1977 och kom snart att inneha olika uppdrag inom centerrörelsen. Bland annat ordförande för Centerpartiet i Stockholm och centerpartistisk gruppledare i Stockholms kommun. Michael kom senare att arbeta som organisationskonsult och var med och startade tankesmedja

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!