Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ingen gränskontroll på tågen – men ökad koll i hamnarna

Några gränskontroller på tågen över Öresundsbron blir det inte.
Foto: JOHAN NILSSON/TT
Anledningen till beslutet är att polisen inte har tillräckligt med resurser.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Sverige och Danmark har kommit överens om att svensk gränspolis kan göra gränskontroller ombord på tågen, innan de kommer från Danmark. Det berättade inrikesminister Anders Ygeman, S, för en dryg månad sedan.

– Det här är en fråga som lever, men i nuläget finns det inte personalresurser för en ny typ av gränskontroller, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid Skånepolisen till Sydsvenskan.

Nya kontrollanter ska anställas

På torsdagskvällen förtydligar polisen i ett pressmeddelande att polisen successivt ska öka kollen vid gränsen. Det gäller biltrafik via Öresundsbron och båttrafik till utvalda hamnar.

– Det görs främst genom att upp till ett hundratal nya civilanställda ska anställas. Vid behov kan det kompletteras med polisförstärkning i ett senare skede, säger Patrik Engström, chef för gränspolissektionen vid polisens nationella operativa avdelning, i pressmeddelandet.

Skälet till nysatsningen är det läge som uppstått när regeringen tog bort id-kontrollerna.

Id-kontroller togs bort 4 maj

När det för en dryg vecka sedan stod klart att ID-kontrollerna tas bort, skrev Kvällsposten att polisen kallade till krismöte. Beslutet kom nämligen som en överraskning för polisen.

– Det här kom som en fullkomlig överraskning, säger Martin Svensson, chefen på gränspolisens inre kontroll Region Syd.

De nuvarande id-kontrollerna löpte ut den 4 maj. De infördes i januari 2016, i Malmö, Helsingborg och Trelleborg, med anledning av den stora flyktingströmmen hösten 2015 då 163 000 kom till Sverige och flertalet saknade id-handlingar, vilket innebar påfrestningar för asylsystemet och andra samhällsfunktioner, såsom boende­situationen, sjukvården, skolan och den sociala välfärden.

Anledningen var bland annat att antalet asylsökande sjunkit med tiden. Men efter att id-kontrollerna avskaffades ökade antalet igen.


LÄS MER: Fler asylsökande efter att id-kontrollerna togs bort


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.