Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Inga fler svanar skjuts: ”Vi står för vad vi gjort”

Svanhonan är lämnad ensam efter att hanen avlivats. Foto: Fritz Schibli
En svan avlivades i söndags och det har renderat i rejäl kritik mot Malmö stads gatukontor. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Gatukontoret i Malmö har kritiserats rejält sedan en svanhane sköts i söndags. 

Under veckan har två personer nästan uteslutande arbetat med att besvara alla ilskna mejl. 

Men nu kan svanarna andas ut – det kommer inte bli fler avlivningar den närmaste tiden. 

– Men vi gör ingen pudel utan står för vad vi har gjort, säger naturvårdare Ola Enqvist. 

Det har varit bråda dagar på gatukontoret i Malmö efter att skyddsjägare sköt ihjäl en svanhane i kanalen i söndags. Svanen hade bosatt sig i en vassrugge ihop med sin partner och de ruvade på flera ägg när avlivningen ägde rum. 

Svanen sköts eftersom den ansågs vara för aggressiv mot personer i området. Men beslutet har väckt starka reaktioner, och många har vänt sig till gatukontoret för att få utlopp för sin ilska. 

– Hela veckan har vi varit två personer som bara jobbat med detta. Det dundrar in mejl och det är fullt ös på sociala medier och det var en aktion här utanför i går. Reaktionerna har varit massiva, säger Ola Enqvist, som är naturvårdare vid gatukontoret. 

Har några gått för långt så ni har behövt polisanmäla?

– Nej. Det var en som skrev mördare och att han skulle skjuta kanotister. Där funderade vi på att polisanmäla men vår jurist ansåg att det inte fanns någon mening med det. 

Kommer inte skjuta fler svanar

Det hör inte till vanligheterna att Malmö stads skyddsjägare behöver skjuta ihjäl svanar. Vanligast är i stället att pestdrabbade kaniner avlivas och det är något som sällan skapar några större reaktioner.   

Däremot kommer inte några fler svanar bli skjutna i Malmö den kommande tiden. 

– Vi kommer ha möte med Skånes ornitologiska förening och skyddsjägarna när allt detta lagt sig för att komma på en strategi för hur vi ska hantera det här i framtiden, säger Ola Enqvist. 

– Men jag kan säga så här: någon mer skjutning blir det inte tal om. 

Utsatts för personangrepp

Vid den minnesplats som skapats i närheten av den numera ensamma svanhonan har flera skyltar och lappar satts upp. Några har budskap som är direkt riktade mot Ola Enqvist.

Han har kallats mördare och på en av skyltarna har en person skrivit att hen hoppas att Ola Enqvist lever ett ”olyckligt liv” och flyttar långt från Sverige. 

– Vad ska jag göra? Jag kan inte gräva ner mig utan jag måste hålla huvudet högt. Men visst är det knäckande, säger Ola Enqvist, när Kvällsposten läser upp innehållet på en av skyltarna. 

”Hoppas du lever ett olyckligt liv”. Flera av skyltarna och lapparna som riktar sig direkt mot Ola Enqivst har plockats bort.

Flög på båtar

Den arga svanhanen gav sig bland annat på kanotister och roddare, och efter söndagens avlivning har även roddklubben fått ta emot flera arga kommentarer när de varit ute i vattnet. 

I en skriftlig kommentar till Kvällsposten skriver Malmö roddklubb att minst två personer har skrikit mot roddarna, och en person hotade även med att kasta en sten på dem. 

”Vi förstår att människor är arga över beslutet om att skjuta svanen, dock är det synd att folk tar ut sin ilska på människor som inte hade något med beslutet att göra,” skriver de. 

Flera personer som Kvällsposten varit i kontakt med har samtidigt hävdat att både roddare, kanotister och trampbåtar rört sig onödigt nära svanparet för att medvetet provocera hanen. 

Djur väcker alltid känslor

Polisens presstalesperson i region Syd, Ewa-Gun Westford, vill inte försöka bedöma om några av skyltarna mot Ola Enqvist är direkt olagliga. Hon vill inte heller slå fast om några av de övriga reaktionerna på svanavlivningen – däribland hot om stenkastning, går att polisanmäla. 

Men hon säger att det inte är något nytt att vrede väcks hos människor i samband med att djur far illa. 

– Händelser med djur och barn väcker alltid känslor. Det vet vi av erfarenhet och det vet vi som människor, säger Ewa-Gun Westford, och tillägger: 

– Vi är ju vana att folk i skydd av anonymitet skriver och gör saker utan att kunna stå upp för det. 

Anonymitet och djur som skjuts kan vara en dålig kombination alltså? 

– Ja, men djurärenden väcker alltid känslor.