Ilmar Reepalu (S) vill även införa en form av temporärt medborgarskap för nyanlända i Sverige för att stävja kriminalitet. Foto: Ronny Johannesson
Ilmar Reepalu (S) vill även införa en form av temporärt medborgarskap för nyanlända i Sverige för att stävja kriminalitet. Foto: Ronny Johannesson

"Inför temporärt medborgarskap"

Publicerad
Uppdaterad
Ilmar Reepalu (S) vill även införa en form av temporärt medborgarskap för nyanlända i Sverige för att stävja kriminalitet.
- En modell där man relativt fort får ett svenskt medborgarskap, men samtidigt har en mellanperiod på ett antal år, där man fortfarande inte har det här skyddet att om man begår grova brott inte kunna bli utvisad, säger Ilmar Reepalu till TT.
– Det visar sig att många av de här gravt kriminella gängen som kommer hit håller sig lugna till dess att de får sitt medborgarskap, och sedan har Sverige som någon form av plattform för internationell kriminell verksamhet.
– Tydligen är fängelsestraffet som man får för de här grova brotten inte tillräckligt avskräckande för dem. Däremot säger de som jag talar med att det enda verkningsfulla i det läget hade varit att kunna utvisa. Och det är klart att det kan vi inte göra med det regelsystem vi har i dag med svenskt medborgarskap, då behandlas alla svenska medborgare lika.
Det skulle kunna tolkas som ett andra klassens medborgarskap?
– Man är en andra klassens medborgare innan man får det svenska medborgarskapet. Och i dag går det ganska lång tid innan man får det.

Får stöd av S

Socialdemokraterna ställer sig bakom Ilmar Reepalus förslag om temporära medborgarskap.
– Det är en fråga som är väl värd att pröva. Och den hänger förstås ihop med att man snabbar på handläggningstiden, säger partiets rättspolitiska talesperson Morgan Johansson till TT.
– Vi har ett stort och växande bekymmer i våra storstäder när det gäller gängkriminalitet. Och det måste man komma åt på många olika sätt. Det här är kanske en liten del av det, som har en avskräckande effekt.
Blir det inte en form av andra klassens medborgarskap?
– Det är väl precis som när man tar körkort, att man har en prövotid. Det innebär inte att man är en andra klassens bilkörare för det.
Morgan Johansson förklarar varför han tycker att det är en angelägen idé:
– Vi har en situation med fast etablerade kriminella gäng i Sverige å ena sidan. Och sedan 10 000-tals ungdomar å den andra sidan, som bara har att se fram emot att bo hemma hos mamma tills de är 30 och sedan jobba gratis i fas tre. Det är klart att då blir många av de här ungdomarna ett lätt byte för de här kriminella gängen.

"Helt sjukt"

Ilmar Reepalus och Morgan Johanssons utspel överraskar delar av socialdemokratin.
"Helt sjukt utspel av Morgan Johansson i frågan om återkallande av medborgarskap. Ska S närma sig SD samtidigt som man nobbar debatten i SVT?" skriver den före detta SSU-ordföranden Ardalan Shekarabi på Twitter.

"SD applåderar"

Linus Bylund, presschef hos Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson, påpekar att SD under många år drivit förslaget att invandrare under ett antal år ska ha temporära medborgarskap som ska kunna dras tillbaka om de begår grövre brott.
– Sverigedemokraterna applåderar att Socialdemokraterna nu också har detta förslag, säger han.
– Det som man i går kallade oss fula ord för har man i dag som ett eget förslag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag