Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Inför temporärt medborgarskap"

Ilmar Reepalu (S) vill även införa en form av temporärt medborgarskap för nyanlända i Sverige för att stävja kriminalitet.
Foto: Ronny Johannesson

Ilmar Reepalu (S) vill även införa en form av temporärt medborgarskap för nyanlända i Sverige för att stävja kriminalitet. 

- En modell där man relativt fort får ett svenskt medborgarskap, men samtidigt har en mellanperiod på ett antal år, där man fortfarande inte har det här skyddet att om man begår grova brott inte kunna bli utvisad, säger Ilmar Reepalu till TT.

– Det visar sig att många av de här gravt kriminella gängen som kommer hit håller sig lugna till dess att de får sitt medborgarskap, och sedan har Sverige som någon form av plattform för internationell kriminell verksamhet.

 – Tydligen är fängelsestraffet som man får för de här grova brotten inte tillräckligt avskräckande för dem. Däremot säger de som jag talar med att det enda verkningsfulla i det läget hade varit att kunna utvisa. Och det är klart att det kan vi inte göra med det regelsystem vi har i dag med svenskt medborgarskap, då behandlas alla svenska medborgare lika.

Det skulle kunna tolkas som ett andra klassens medborgarskap?

 – Man är en andra klassens medborgare innan man får det svenska medborgarskapet. Och i dag går det ganska lång tid innan man får det.

Får stöd av S

 Socialdemokraterna ställer sig bakom Ilmar Reepalus förslag om temporära medborgarskap.

 – Det är en fråga som är väl värd att pröva. Och den hänger förstås ihop med att man snabbar på handläggningstiden, säger partiets rättspolitiska talesperson Morgan Johansson till TT.

 – Vi har ett stort och växande bekymmer i våra storstäder när det gäller gängkriminalitet. Och det måste man komma åt på många olika sätt. Det här är kanske en liten del av det, som har en avskräckande effekt.

Blir det inte en form av andra klassens medborgarskap?

 – Det är väl precis som när man tar körkort, att man har en prövotid. Det innebär inte att man är en andra klassens bilkörare för det.

 Morgan Johansson förklarar varför han tycker att det är en angelägen idé:

 – Vi har en situation med fast etablerade kriminella gäng i Sverige å ena sidan. Och sedan 10 000-tals ungdomar å den andra sidan, som bara har att se fram emot att bo hemma hos mamma tills de är 30 och sedan jobba gratis i fas tre. Det är klart att då blir många av de här ungdomarna ett lätt byte för de här kriminella gängen.

"Helt sjukt"

 Ilmar Reepalus och Morgan Johanssons utspel överraskar delar av socialdemokratin.

 "Helt sjukt utspel av Morgan Johansson i frågan om återkallande av medborgarskap. Ska S närma sig SD samtidigt som man nobbar debatten i SVT?" skriver den före detta SSU-ordföranden Ardalan Shekarabi på Twitter.

"SD applåderar"

 Linus Bylund, presschef hos Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson, påpekar att SD under många år drivit förslaget att invandrare under ett antal år ska ha temporära medborgarskap som ska kunna dras tillbaka om de begår grövre brott.

 – Sverigedemokraterna applåderar att Socialdemokraterna nu också har detta förslag, säger han.

 – Det som man i går kallade oss fula ord för har man i dag som ett eget förslag.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!