Martin Trenneborg, 38, döms till fängelse

38-årige Martin Trenneborg som åtalats för att ha fört bort och låst in en ung kvinna i en sexbunker döms till tio års fängelse.
Läkarens försvarare Mari Schaub.
Foto: Olle Sporrong
Här hölls kvinnan fången under en veckas tid.
Foto: Swedish Police/Handout / Epa / Tt

Läkaren 38-årige Martin Trenneborg, som åtalats för att ha fört bort och låst in en ung kvinna i en sexbunker, dömdes i dag i Stockholms tingsrätt.

Straffet blir tio års fängelse för människorov - men han frias för åtalspunkten om grov våldtäkt.

– Jag är väldigt nöjd med att han blev friad från våldtäktsåtalet, säger advokat Mari Schaub. 

Rättegången mot bunkerläkaren Martin Trenneborg avslutades den 9 februari med chefsåklagare Peter Claessons slutplädering – och yrkande:

– Jag yrkade ungefär 15-16 års fängelse, och att han ska dömas för grov våldtäkt och människorov.

När domen meddelades på tisdagen var straffet något lägre. Martin Trenneborg döms till tio års fängelse för människorov. Han ska också betala 180 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

– Min klients reaktion var att han blev väldigt glad för att ha sluppit att ha bli dömd för en grov våldtäkt som han inte har begått, säger advokat Mari Schaub, läkarens försvarare. 

Har du hunnit prata med honom?

– Ja, men bara helt kort. Jag meddelade domslutet.

Vad sa han själv när han fick beskedet: tio års fängelse?

– Hans reaktion var att han tyckte att det var skönt att bli friad för ett brott han inte har begått. 

Hur reagerade han känslomässigt?

– Det är svårt att svara på efter ett samtal som varade i kanske åtta sekunder, säger Mari Schaub. 

Stockholms tingsrätt skriver så här i ett pressmeddelande avseende domen mot Martin Trenneborg: 

"Syftet med att föra bort och spärra in målsäganden var dels att skada henne eftersom avsikten var att hålla henne inlåst under lång tid, dels att tvinga henne till tjänst som flickvän och framtida sexpartner", meddelar tingsrätten i ett pressmeddelande.

Kvinnans egna ord om brottet

Läkaren Martin Trenneborg fick kontakt med sitt offer, en kvinna i 30-årsåldern från Stockholm, på nätet. Efter det bestämde de sig för att träffas.

Deras första möte, i september förra året, blev början på en verklig mardröm.

Kvinnan har själv berättat om dagen då läkaren var hembjuden till henne. Han hade parfym och blommor med sig. Han bjöd på champagne, jordgubbar, som var doppade i choklad, och apelsinjuice. Det som kvinnan inte visste var att jordgubbarna och juicen i hemlighet hade preparerats med sömnmedel, vilket försatte kvinnan i ett sömnliknande tillstånd. Efter det misstänks hon ha blivit våldtagen av läkaren.

Inför mötet hade mannen också spenderat över 30 000 kronor på speciella maskeradmasker, tillverkade i gummi, som han beställt från Hollywood och som var tänkta att använda vid kidnappningen. 

I anslutning till sin bostad i Skåne hade läkaren också låtit uppföra en byggnad, där delar var inredd som en ljud- och ljusisolerad bunker. Bunkern var försedd med säkerhetsdörrar av metall och elektroniska lås. Den hade konstruerats för att kunna hålla någon fången under lång tid – något han hotade kvinnan med sedan de kommit ner till Skåne. 

Läkaren upprättade sexkontrakt

Enligt åtalet ska kvinnan enbart ha fått lämna cementbunkern under kortare perioder – bland annat för att duscha. Vid de få tillfällena ska hennes händer ha varit fjättrade i bojor. 

Under utredningen säkrade polisen också en typ av sexkontrakt, som läkaren misstänks ha upprättat. Där stod det att tidsfristen i fångenskap, från början, var tio år. Under den tiden skulle personen, som kontraktet avsåg, tvingas ställa upp på samlag, oralsex, raka könshåret och pierca sig. Om personen ställde upp även på analsex och svalde sperma kunde det innebära ett avdrag av fångtiden om ett år. Det fanns också listat en rad förseelser som kunde göra att straffet förlängdes. Att vägra ställa upp på sex skulle, enligt kontraktet, ge ytterligare hundra dagar i fångenskap. 

Ett flyktförsök från bunkern kunde rendera en addering med fem år.

Den 17 september förra året ska läkaren ha rest till Stockholm för att hämta lite tillhörigheter i kvinnans våning. Då upptäckte han att polisen hade varit där och bytt låskolv. Samt att kvinnan var efterlyst. 

Dagen därpå ska han ha tagit med sig kvinnan till Stockholm för att hon själv skulle intyga att hon var välbehållen för polisen. Det blev i stället slutet på kvinnans fångenskap. 

Advokaten: "Har inte skadat henne"

Vid besöket på polisstationen bestämde sig polisen för att prata med kvinnan i enrum. 

Då berättade hon vad hon varit med om – och läkaren greps som misstänkt. 

Chefsåklagare Peter Claesson var förhållandevis nöjd med domen i en intervju med vår reporter Alexandra Karlsson: 

– Jag tycker att det är tillfredställande att den här personen har dömts enligt huvudåtalet för människorov och att man har bestämt påföljden till ett strängt straff: fängelse i tio år. 

Du yrkade på fängelse i 15-16 år?

– Tingsrätten har ogillat åtalet för grov våldtäkt. Det betyder att straffet blir lägre. Sedan har man gjort en lite annorlunda bedömning av straffvärdet för människorovet, där jag tyckte att det låg någonstans tolv till fjorton år.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!