Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Influencern Linda-Marie om svåra skoltiden

Linda-Marie Nilsson är kroppsaktivist. – Mitt hjärta klappar för alla som är utanför normen och idealen på något sätt, säger hon.
Foto: Emil Assergård
Fotot utanför Linda-Maries gamla skola i Skånes Fagerhult ackompanjerades av hennes inlägg om mobbingen hon utsattes för under sin skoltid.
Foto: Emil Assergård

I dag är 30-åriga Linda-Marie Nilsson en omtyckt influencer och kroppsaktivist. 

Under uppväxten var hon en mobbad tjej i Skånes Fagerhult. Genom ett foto taget utanför sin gamla skola uppmärksammar hon nu sitt förflutna. 

– Jag ville ta bilden där utanför. Jag vet inte varför, men jag kände mig bara redo, säger Linda-Marie.

I förra veckan la Linda-Marie Nilsson ut en bild av sig själv på Instagram, iklädd en djupblå festklänning, ståendes i snöfallet framför Bokelundaskolan i Skånes Fagerhult. 

Fotot togs under julhelgen då Linda-Marie och sambon Emil var nere hos hennes familj. Det var första gången Linda-Marie besökte sin skola sen hon slutade där för 15 år sedan.

– Att lägga ut bilden och berätta om bakgrunden till den kändes självklart. För jag vet hur många som blir behandlade som jag blev i skolan. Jag vill visa alla dem att det blir bättre. Livet blir bättre, säger Linda-Marie.

Linda-Marie Nilssons Instagram-inlägg om sin gamla skola i Skånes Fagerhult.
Foto: Instagram

Karriären startade med en bikinibild

I Idag är Linda-Marie Nilsson influencer inom kroppsaktivism med en en egen Youtube-kanal, 125 000 följare på Instagram och 20 000 på Facebook. Allting startade 2012 la ut en ett foto på sig själv på Facebook, iklädd bikini. Bilden blev viral i hela världen men det var först efter att Linda-Marie 2018 gav ut boken ”Så lärde jag mig att älska min kropp” som hon bestämde sig för att ägna sig åt kroppsaktivism på heltid. 

I boken beskriver hon bland annat sitt självhat och sin svåra skoltid.

– Jag var ofta rädd för att ens gå till skolan, rädd för flera av mina klasskamrater som var fruktansvärt elaka mot mig. Jag har gråtit så många gånger på den skolan, säger hon. 


Linda-Maria Nilsson utanför Bokelundaskolan där hon gick i tio år.
Foto: Emil Assergård
På sin Instagram publicerar Linda-Marie foton på sig själv i många olika outfits.
Foto: Emil Assergård

Mobbing ledde till utbrändhet

De många åren av utsatthet har satt djupa spår i henne.

– Både vuxna och barn sa till mig att jag var tjock, ful, utanför och opopulär. Därför försökte jag duga på de sätt jag kunde kontrollera, som att ha högst betyg. Men jag kände aldrig någonsin att jag räckte till, säger Linda-Marie.

Efter gymnasiet flyttade hon till Stockholm för att plugga journalistik och lämna plågoandarna bakom sig. Hon började jobba som journalist men prestationskraven ledde slutligen till sjukskrivning för utbrändhet vid 24 års ålder. Efter en tid i terapi kunde hon till slut omvända de mörka minnena till sin drivkraft.

– Jag lyckades göra allt det folk hånade mig för – min kropp, min storlek, mitt utseende – till min största tillgång. 

Linda-Marie Nilsson vill nu hjälpa andra att tycka om sig själva som de är.

– Jag brinner otroligt mycket för allas lika värde. Vi som inte följer idealen och normerna blir ständigt diskriminerade, exkluderade, påhoppade och sämre behandlade. Det är som att fortsätta bli mobbad av samhället, även när mobbningen i skolan tagit slut. Och det är fan inte okej, säger hon.

Vad är målet med din mission?

– Att inte behöva vara kroppsaktivist längre. Den dagen vi alla behandlas lika är vi framme. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!