Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inbrottsvåg i Lund under sportlovet

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
I år har polisen fått in 47 anmälningar om bostadsinbrott, enligt Sydsvenskan. Arkivbild.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN
Lunds kommunpolis Joakim Nyberg. Arkivbild.
Foto: Polisen

Under årets sportlov skedde det nästan dubbelt så många bostadsinbrott i Lund jämfört med samma period i fjol, rapporterar Sydsvenskan.

Enligt polisen är det ett trendbrott från början av året, då inbrotten minskade.

– Tyvärr. Jag hade hoppats att minskningen skulle hålla i sig över sportlovet, särskilt som många håller sig hemma i coronatider, säger kommunpolis Joakim Nyberg till tidningen.

Under förra årets sportlov inträffade det 6 bostadsinbrott i Lund – i år skedde 11 inbrott under samma period.

Enligt Joakim Nyberg är brotten svåra att klara upp.

– Tjuvarna är inne rätt så kort tid och tar det som är enkelt att ta med. Mitt tips är att ringa oss direkt om man ser eller hör något konstigt. Samt slå på larmet – även om du bara går och handlar, säger han till Sydsvenskan.

Tjuvarna har rört sig söderut

Förra året skedde de flesta inbrotten i Linero och Östra Torn, vilket resulterade i en ökad polisnärvaro i områdena. I år har polisen märkt av att tjuvarna sökt sig söderut – mot Södra Esplanaden, Klostergården och Planetstaden.

Vid sidan av detta tycks tjuvarna även flyttat fokus till lägenheter i ställer för villor, då 35 av 47 inbrott i år varit i lägenheter.

– Det har skiftat helt de senaste två åren och nu är det fler lägenheter än villor som har inbrott i Lund. Jag tror det beror på att många villor numera är larmade, säger Joakim Nyberg till Sydsvenskan.

Hit kan du vända dig om du behöver slå larm

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!