Ett stort gängkrig har drabbat Köpenhamn. Foto: JOACHIM WALLEtt stort gängkrig har drabbat Köpenhamn. Foto: JOACHIM WALL
Ett stort gängkrig har drabbat Köpenhamn.  Foto: JOACHIM WALL
Kevin Shakir, uppvuxen i Malmö men boende på Nørrebro, är kritisk till retoriken i debatten om gängkriminalitet. Foto: PrivatKevin Shakir, uppvuxen i Malmö men boende på Nørrebro, är kritisk till retoriken i debatten om gängkriminalitet. Foto: Privat
Kevin Shakir, uppvuxen i Malmö men boende på Nørrebro, är kritisk till retoriken i debatten om gängkriminalitet. Foto: Privat

Imam: Västerländsk kultur lockar muslimer till gängen

Publicerad

Västerländsk kultur och kritik mot islam leder muslimska män in i kriminella gäng.

Det påstår imamen i en populär moské i Köpenhamn.

Uttalandet kommer i en tid då gängkrig och blodiga uppgörelser drabbat huvudstaden.

Enligt svenske debattören Kevin Shakir, bosatt i stadsdelen Nørrebro, är retoriken i debatten om gängkriminaliteten farlig. 

Det kontroversiella talet gjordes under fredagsbönen och lades nyligen ut på Masjid Al-Faruq-moskéns Facebook-sida.

Där säger imamen Molay Jaw att ”massor av unga muslimer” finns i de kriminella gängen för att de anammat den västerländska kulturen, rapporterar Kristeligt Dagblad.

Uttalandet kommer i en tid då Köpenhamn, framför allt stadsdelen Nørrebro där moskén ligger, drabbats av ett stort gängkrig.

Flera personer som inte är inblandade i gängkriminalitet har skjutits ner av gängmedlemmar som färdats på motorcykel.

Kriminellt gäng vill etablera sig i Malmö

Polis i Köpenhamn har tidigare uttalat en viss rädsla för att de skjutningar som drabbat grannstaden Malmö det senaste året ska spridas dit. Nu finns i stället oro för att det danska gängkriget ska spridas till Sverige. Detta efter att det gäng som tror ligga bakom det gängkrig som nu brutit ut, Loyal to familia, planerat för etablering i Malmö och Helsingborg.

I debatten som följt det hänsynslösa skjutandet i Köpenhamn har män med invandrarbakgrund pekats ut. Danska Socialdemokraterna skriver i en debattartikel  att de vill göra det lättare att utvisa utlänningar som begått brott.

"Danmark har marginaliserat muslimer och lärt dem en västerländsk livsstil"

Enligt imamen Molay Jaw leder marginaliseringen av muslimer i Danmark till att unga muslimska män lockas av de kriminella gängen.

– Gängkriget och särskilt muslimers inblandning i det beror på att Danmark marginaliserat och kritiserat muslimer och lärt dem en västerländsk livsstil, sa imamen Molay Jaw och pekade bland annat på Socialdemokraternas förslag att förbjuda muslimska friskolor.

Uppmanat till dödandet av judar

Molay Jaw har tidigare hamnat i rampljuset för att ha uppmanat dödandet av judar och för sitt starka band till den islamistiska rörelsen Hizb ut-Tahrir.

Den socialdemokratiska riksdagsmannen Lars Aslan Rasmussen sågar imamens uttalande.

– Den här moskén och extremiströrelser som Hizb ut-Tahrir gillar inte västerländska värderingar och det västerländska samhället. Därför ser vi att moskéer i stor grad knuffar unga män in i gängen, säger han enligt Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet har nyligen rapporterat att ungefär var tionde gängmedlem, som registrerats av dansk polis, är utländsk medborgare. Personerna kan, som dansk medborgarskapslag är utformad, vara födda och uppvuxna i Danmark utan att ha danskt medborgarskap.

Enligt svenske integrationsdebattören Kevin Shakir, uppvuxen i Malmö och numera bosatt på Nørrebro, har retoriken om muslimer och människor med bakgrund i Mellanöstern splittrat samhället.

Han menar att det är farligt när man pratar så mycket om kultur och islam som roten till gängkriminaliteten i Danmark.

– Det är mycket symboliskt snack med rasistiska undertoner, som i stället för att stärka människor som redan är socialt exkluderade från samhällsgemenskapen, stigmatiserar dem ytterligare, säger han till Kvällsposten.

– Jag önskar att man kunde föra en sansad debatt om integration, alltså inte en debatt om hur särskilda grupper ska anpassa sig och assimileras in i vad det nu betyder att vara dansk. Men en debatt, med målet om att stärka samhällsgemenskapen.

Sedan 12 juni har minst 28 skjutningar registrerats i ett begränsat område av Danmarks huvudstad.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag