Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Imam attackerade judar under tal – åtalas

Imamen åtalas vid Helsingborgs tingsrätt för hets mot folkgrupp.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Helsingborgsimamen Samir El Rifai gick till attack mot judar och kallade dem för ”apornas och svinens avkommor” under ett tal på Gustav Adolfs torg i Helsingborg.

Händelsen polisanmäldes, bland annat av den judiska församlingen i Helsingborg.

Nu åtalas Samir El Rifai för hets mot folkgrupp. 

Samir El Rifai var vid tiden för talet verksam vid en moské i Helsingborg. Han höll det kontroversiella talet den 21 juli för två år sedan i samband med en demonstration arrangerad av det svensk-palestinska centret i protest mot att Israel begränsat möjligheten att komma in till al Aqsa-moskén i Jerusalem.

Under talet ska Samir El Rifai gjort flera antisemitiska uttalanden. Han har bland annat sagt att judar är aporna och svinens avkommor och att judarna inte väntar med att lura, det har de gjort mot flera folkslag, och även mot Mohammeds folk.

Efter talet lämnades tre polisanmälningar om hets mot folkgrupp in. En av anmälningarna gjordes av den judiska församlingen i Helsingborg.

– Det är ju extra bekymmersamt när en religiös ledare uttrycker sig så, har Josefin Thorell, ordförande för den judiska församlingen i nordvästra Skåne, tidigare sagt till Kvällsposten. 

Hamnade på demonstrationen av en slump

I polisförhör har Samir förklarat att han hamnade på demonstrationen av en ren slump. Han fick syn på en folksamling när han gick ut från en matvarubutik och han kände igen flera av personerna från moskén.

Under förhöret säger Samir även att han är emot alla former av diskriminering och aldrig själv skulle diskriminera någon. Han säger att hans tal också tog upp frågor om mänskliga rättigheter och att han är ”mycket ångerfull” över att talet ”uppfattades fel”.

Nekar till brott

På torsdagen lämnade åklagaren in sin stämningsansökan till Helsingborgs tingsrätt. I den framgår att Samir El Rifai medger händelseförloppet, men nekar till brott. 

Åklagarens bevisning består dels av en inspelning av talet, men även av ett utdrag från internet som visar att talet fick en ”mycket stor spridning”.

En dryg månad efter talet bad Samir El Rifai om ursäkt för sitt språkbruk i ett pressmeddelande. 

”Jag beklagar mitt språk missbruk och tycker att Antisemitism är något oacceptabelt alls, att tala på ett nedsättande sätt om judar är något fel. Det var beklagligt att mitt tal uppfattades som attack eller hets mot judar som grupp eller judendom som religion, kritiken mot Israel bör inte omvandlas till antisemitism, som muslimsk teolog är jag medveten om att det inte går att vara antisemit för att detta krockar med vår tro som härrör ur samma ursprung med resten av de Abrahamitiska religionerna. Vi behöver mer dialog med varandra för att kunna undvika eventuella framtida liknande beklagande situationen,” skrev han då. 

Om Samir El Rifai döms för hets mot folkgrupp riskerar han fängelse i upp till två år. Om brottet bedöms som ringa stannar påföljden vid böter.

Kvällsposten har sökt Samir El Rifai men inte lyckats nå honom. Hans försvarsadvokat säger däremot att Samir fortsatt nekar till brott och menar att hans tal inte har varit brottsligt. 

Några fler kommentarer kan försvarsadvokaten inte ge i dagsläget.