Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilsken uppmaning till Stockholmare sprids

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Bilden sprids på sociala medier.Foto: Skärmdump
Pia Rehnquist, chefredaktör Sydsvenskan.Foto: SARA STRANDLUND
Stranden i Lomma är populär under sommaren.Foto: TOMAS LEPRINCE

Oron för coronaviruset gör att vissa stockholmare känner sig ovälkomna i Skåne.

Nu sprids ett bildmontage på sociala medier där en jägare siktar med sitt vapen från en vägskylt i Lomma – och med texten ”Stanna i Stockholm era jävlar!”.

– Jag kan tycka att de kan hålla sig hemma nu. Det är min åsikt, säger en av många som har delat bilden.

Stockholm är Sveriges överlägset hårdast drabbade region när det kommer till covid-19. 

Av landets 477 dödsfall till följd av coronaviruset är 303 från Region Stockholm, enligt siffror på tisdagen.

I Skåne har hittills 16 personer dött av viruset. Men oron för att smittan ska spridas från Stockholm till södra Sverige är stor, och många stockholmare som har planerat att resa till sina sommarhus har stött på motstånd från personer som helt enkelt inte vill att de kommer.

– Nu plötsligt så duger vi inte längre. Det är ju det man i princip säger. Jag har ju sett vad man har skrivit i tidningarna, har stockholmaren Eva-Pia Isberg, med sommarhus på Österlen, sagt till TT.

Även på Falsterbonäset i Skåne har säsongsboende börjat bege sig till sina fritidshus och det råder ökad aktivitet på golfbanor och hotell. Men bland lokalbefolkningen går åsikterna isär om tillströmningen av personer utifrån.

– Just nu tycker jag inte det är trevligt att höra stockholmska inne på Ica i Falsterbo, sa Ulrika Lundin, 51, nyligen till Kvällsposten.

”De kan hålla sig hemma nu”

En stor del av oron och ilskan kommer till uttryck på sociala medier. I lokala grupper på Facebook uttrycker vissa skåningar sin oro över att ”Stockholmarna redan börjat drälla in”.

De senaste dagarna har en bild på en skyddsjägare som klättrat upp på en vägskylt vid Lomma börjat cirkulera på nätet. I bilden syns även texten ”Stanna i Stockholm era jävlar!”.

En av personerna som spred bilden i en Facebook-grupp berättar att den togs bort efter några timmar. 

– De flesta reagerade med skrattemojis. Men vissa började skriva att det inte var roligt och jag fick några sura svar, och sedan togs bilden bort. Själv tyckte jag att den var skitrolig, säger personen, som vill vara anonym.

Har du förståelse för om vissa tar illa upp och tycker att den är våldsam?

– Inflyttade stockholmare kanske tycker det. Jag hade inte brytt mig om det var tvärtom, om stockholmare hade sagt ”kom inte hit” till oss. Jag skriver vad jag tycker och tänker, och jag kan tycka att de kan hålla sig hemma nu. Det är min åsikt.

– Det rör inte bara stockholmare, utan överhuvudtaget ska människor inte resa runt mycket just nu.

Sydsvenskan kan agera

Bilden på jägaren i Lomma publicerades ursprungligen i Sydsvenskan 2004 och togs av fotografen Patrick Persson.

När Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist får kännedom om att en manipulerad version av en av tidningens bilder sprids på nätet konstaterar hon att det kan röra sig om ett upphovsrättsbrott.

– Vi agerar alltid när vi får kännedom om att våra bilder missbrukas. Det kommer vi sannolikt att göra här också, även om det finns en risk att vi inte hittar själva upphovspersonen. Men det är ett ganska tydligt manipulerande av en bild, säger hon.

Påverkas er inställning av vad texten innehåller i det här fallet?

– Vi agerar alltid när folk manipulerar våra bilder och lägger text i dem. Så är det.

https://www.instagram.com/p/B-eIJAggR27/
Suzanne Forsström: Tyskland hanterar corona bättre än Sverige.