Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ilskan mot utredningen efter prins Henriks död

Trine Villemann slår tillbaka och kritiserar polisutredningen som inletts efter prins Henriks död. "Det finns större bekymmer än det här", säger hon. Foto: Pressbild
Prins Henrik blev 83 år gammal. Han avled omgiven av sina närmaste den 13 februari på Fredensborgs slott. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Danska polisens utredning om en misstänkt läcka i samband med prins Henriks tid på sjukhuset förvånar kungahusexperten och journalisten Trine Villemann.

I en radiointervju slog hon fast att prinsen låg för döden och hänvisade till en anonym källa på sjukhuset – då startade polisen en utredning om misstänkt brott mot tystnadsplikten.

– Det är groteskt och absurt att polisen lägger tid och kraft på detta,  säger hon till tidningen BT. 

Kvällsposten skrev på tisdagen om polisutredningen som inleddes sedan en lyssnare reagerat på hur Trine Villemann hänvisat till en källa på Rigshospitalet som uttalat sig om prins Henriks hälsa. Lyssnaren gjorde en polisanmälan eftersom vårdpersonal har tystnadsplikt.

I intervjun förklarade Trine Villemann, känd kritiker av kungahuset, att prinsens tillstånd var värre än så och att han bokstavligen låg för döden, enligt en källa till henne på Rigshospitalet där prinsen då vårdades.

Trine Villemann är dock inte misstänkt för något brott, den som jagas är den, än så länge okände, person på Rigshospitalet som lämnat information till journalisten.

”Kungahuset berättade själva om prins Henrik”

Polisen har dock hållit förhör med Villemann, som betraktas som ett vittne i saken.

Kungahusexperten anser själv att det verkligen inte handlar om något brott som har begåtts av hennes källa.

– Det är inte någon som har läckt eller brutit mot tystnadsplikten, upplysningarna om prinsen var redan kända tack vare kungahusets pressmeddelande.

 

LÄS MER: Kriserna i drottning Margrethes Danmark

 

Hennes uppfattning är att man mellan raderna kunde förstå att prinsen var döende, även om inte hovet sade det uttryckligen i pressmeddelandena som löpande sändes ut.

Danska polisen avfärdar kritiken

Hon väcker även frågan om polisen tar allvarligt på saken eftersom det gäller just kungahuset. Den kritiken avfärdas av polisen.

– Vår plikt är att ta upp anmälningar och utifrån den här anmälan har en utredning påbörjats, det är helt normalt, säger Riad Tolba, vice polisinspektör vid Köpenhamnspolisen till BT.

Riad Tolba dementerar också uppgifterna som florerar om att det är kungahuset som står bakom polisanmälan.

– Jag hoppas i alla fall att polisen snart lägger ner den här utredningen, det finns andra, större och viktigare problem att ta itu med i Danmark, säger Trine Villemann till BT.

 

LÄS MER: Prins Henrik dog på sitt slott

 

Prins Henrik flögs hem akut från en semester i Egypten den 28 januari i år sedan han plötsligt blivit sämre. Han vårdades under en tid på Rigshospitalet i Köpenhamn. På förmiddagen lämnade han sjukhuset och transporterades hem till Fredensborgs slott där han själv ville tillbringa sin sista tid.

Han avled klockan 23.18 den 13 februari. Prins Henrik blev 83 år gammal.