Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan mot turisterna på stranden: ”Har spårat ut”

Så har midsommarvädret varit genom tiderna
Vikhögs strand är en populär badplats, både för lokalbor och för sommarturisterna. Foto: Mirja Jönsson

Vikhögs strand är en populär badplats, både bland lokalbor och bland sommarturister.

Men den stora turismen innebär även en rejäl nedskräpning – och nu väljer markägaren att stänga strandremsan. 

– Turisterna har behandlat det dåligt, säger Mirja Jönsson vid Paulssons fastigheter, som är med och äger marken.

En vanlig dag kan allt från 25 till 30 husbilar och husvagnar stå uppställda vid Vikhögs strand, strax utanför Löddeköpinge. 

Inte sällan är det sommarturister som väljer att besöka det gamla fiskeläget.

Förutom positiv uppmärksamhet och en chans att visa upp det gamla fiskeläget för omvärlden så bär turismen även med sig mindre charmiga sidor, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om

Så som nedskräpning. 

– Redan förra sommaren var det en tuff situation men då valde vi att inte problematisera det för mycket. Det ska ändå vara välkomnande och trevligt, säger Mirja Jönsson.

– Latriner töms i området. Folk har satt sig ner och gjort sina behov på stigar. Det har spårat ur helt enkelt.

Satte upp en betongsugga

För att få kontroll på problemen har en betongsugga placerats vid ena strandremsan. Den stoppar i sin tur delar av turistflödet från att köra hela vägen ner till stranden.

– Men det går fortfarande att köra förbi. Dialog har inletts med kommunen och vi hoppas kunna hitta en lösning på nedskräpningsproblemen, säger Mirja Jönsson.

En bov i dramat är en mobilapplikation som visar turisterna var de kan ställa sina husbilar och husvagnar helt kostnadsfritt.

Och turisterna har delvis rätt genom allemansrätten att övernatta på marken i upp till ett dygn. 

Mirja Jönsson är noggrann med att poängtera att betongsuggan inte syftar till att slå ner på turismen. Hon och Paulssons fastigheter vill däremot komma åt de sanitära problemen som uppstått på platsen. 

– Turismen är viktig för kommunen och här ska vara välkomnande för såväl turister som kommuninvånare, säger Mirja Jönsson.

Dialog med kommunen

Mirja Jönsson berättar att hon och Paulssons fastigheter har en pågående dialog med Kävlinge kommun för att komma till rätta med de sanitära problemen.

– Förhoppningsvis blir det bättre kommande sommarsäsonger, säger Mirja Jönsson.

Foto: Skärmdump