Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ilskan mot regionen efter att glutenbidraget slopas

Susanne Korsbakke får inte längre glutenbidrag. Foto: Privat
Att glutenbidraget slopas beror på att Region Halland måste spara. Foto: THOMAS CARLéN

Glutenintoleranta i Halland får inte länge bidrag för att finansiera den strikta kost som krävs.

Nu ser konditorn Susanne Korsbakke rött.

– Det kan ge en massa följdsjukdomar, säger hon.

Bidraget för vuxna glutenintoleranta har funnits i 16 år. Genom åren har det gradvis sjunkit, för att de numera ge 1095 kronor årligen. 

Nu meddelar Region Halland att bidraget kommer att tas bort.

Susanne Korsbakke, som är sitter i Hallands celiakiförbunds styrelse, har varit glutenintolerant hela livet och har fyra barn som också är det. 

Hon hävdar att det kommer slå hårt mot de som har sjukdomen.

– Jag tror inte att Region Halland har gjort en konsekvensanalys. Om du inte har råd att hålla en glutenfri kost, till exempel väljer vanlig pasta i stället för glutenfri, kan det ge en massa följdsjukdomar, säger Susanne Korsbakke.

– Jag menar att de sparar i ena änden och som senare kommer att ta i den andra.

En person med celiaki som äter gluten skadar tarmluddet, vilket gör förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen förstörs. Det kan leda till följdsjukdomar som diabetes typ 1, infertilitet eller anemi. 

Glutenbidrag dras in

Beslutet att dra in bidraget drabbar 785 personer, uppskattar förbundet. Bidraget har till i dag getts ut till personer över 16 med ett läkarintyg att de lider av celiaki. 

Utbudet av glutenfria produkter de senaste åren ökat, men enligt Susanne Korsbakke är de fortfarande dyrare än produkter med gluten.

– Häromdagen var jag i affären för att köpa tagliatelle, det kostade 100 kronor kilot för en förpackning på 250 gram. Vanlig tagliatelle kostar 15-20 kronor för ett halvkilo. Det är samma sak med till exempel mjöl. Allt är betydligt dyrare, säger hon. 

– Det här slår hårt, framför allt mot studenter och pensionärer, som annars har det tufft.

Regionen vill spara pengar

Det indragna glutenbidraget är en rad i de besparingar som Region Halland tvingas göra. Totalt sparar regionen 1,2 miljoner kronor på att dra in bidraget. 

– Med våra ekonomiska utmaningar så måste vi titta på stort och smått. Vi har ett antal miljoner som vi behöver spara och vi kommer att återkomma med åtgärd efter åtgärd efter hand som vi har hunnit kvalitetssäkra dem, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande, till Hallandsposten.

”Vi kommer att fajtas”

Susanne Korsbakke köper inte resonemanget, utan pekar på hur hårt det slår mot studenter eller pensionärer.

– Vi hade extra styrelsemöte i måndags, då pratade vi löst om olika scenarier. Vi funderar på att starta en namninsamling. Vi har även skickat ett brev till en beslutsfattare som vi inte fått svar från. Vi kommer att fajtas för det här och kommer också att koppla in celiakiförbundet centralt för att ta hjälp av dem. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!