Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan mot gästerna som förpestar sommaridyllen

Dagens tre största inrikesnyheter.
Anna Lindbäck och Leif Ragnarsson tycker det är synd att en liten procent av badgästerna förstör för så många.Foto: Privat
Det finns flera tydligt placerade soptunnor på området, men många struntar ändå i att plocka upp efter sig.Foto: Privat
Anna Lindbäck är positiv till lagförslaget om att förbjuda engångsartiklar i plast och tror att det skulle få en positiv effekt på badplatsen.Foto: Privat
Att plocka fimpar från gräset är en av de mindre trevliga arbetsuppgifter som hembygdsföreningen får tampas med varje dag.Foto: ULF RYD / KVP

Plastartiklar från snabbmat, påsar och fimpar i dussintal - på badplatsen i Båraryd har nedskräpningen eskalerat.

Nu har hembygdsföreningen fått nog och vill se en skärpning från badgästerna.

– Man kan lägga en timme varje dag på att plocka fimpar och skräp, säger Leif Ragnarsson, kassör i hembygdsföreningen.

Badplatsen i Båraryd i närheten av Gislaved är välbesökt under sommarhalvåret. På uppdrag av kommunen ser Båraryds hembygdsförening till att platsen hålls ren. Men på senare tid har nedskräpningen nått en ny topp och nu ryter hembygdsföreningen ifrån.

– Skräpet ligger spritt. Det är engångsartiklar, plastpåsar och ofta när det har varit besök av rökare ligger det dussintals fimpar på gräsmattan, säger Leif Ragnarsson.

Hembygdsföreningen har nästan vant sig vid den skräpiga synen som möter dem varje morgon, men en händelse förra veckan blev droppen. 

Barn gör som vuxna gör

– Ett barn på badplatsen frågade sin pappa var han skulle slänga skräpet. Då svarade pappan: ”det är okej att slänga det på marken eftersom det finns folk som har betalt för att plocka skräp på badplatsen”, säger Anna Lindbäck, ordförande i hembygdsföreningen.

Det hela upprörde Anna Lindbäck, som gav mannen svar på tal. Hon tyckte att barnet såg ut att skämmas över sin pappas beteende.

– Jag tänker att man kan ju inte begära så mycket av sina ungar, när föräldrarna beter sig på det sättet, säger Anna Lindbäck.

Vill se skärpning

– Vi vill göra en markering nu. Såklart fortsätter vi att sköta vårt uppdrag, men det är tråkigt att det är så skräpigt. Det värsta är ju när plåtburkar flyger ut på åkrarna och hamnar i djurens foder, säger Leif Ragnarsson.

– Vi har fått en del synpunkter från bönder runtomkring att plasten och skiten rinner ner i vattnet och har hamnat på åkrarna. 

Nonchalanta rökare

Fimparna och plasten anser Leif är de största bovarna och han hade önskat att det fanns ett rökförbud på platsen.

– Fimparna hamnar ju på gräset där små barn springer runt. Det är väldigt märkligt att det förekommer. Såpass upplysta borde ju folk vara att man inte fimpar hursomhelst, säger Leif Ragnarsson.