Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan i Skåne – danskar shoppar över gränsen

Akutvårdschefen larmar: Kan tvingas prioritera bort annan vård
Carl Johan Sonesson.
Foto: ERIK BERG
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mette Frederiksen.
Foto: MARTIN SYLVEST / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Skånes regionråd Gilbert Tribo (L), vill att regeringen stänger gränsen till Danmark. 

Han får inte medhåll av regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) – som dock riktar skarp kritik mot Folkhälsomyndigheten och regeringen för att de inte har vidtagit andra åtgärder tidigare.  

– De måste svara på varför de inte ville vidtaga åtgärder mycket tidigare, säger Carl Johan Sonesson.

Det råder fortsatt hög smittspridning i Skåne. Antalet inlagda på sjukhus är på väg mot 300, för dagen närmare bestämt 291. Det är mer än tre gånger så mycket som när det var som värst i våras. Samtidigt ligger snittet av nya bekräftade covidfall per dag på 1093 senaste veckan. 

Gilbert Tribo (L), regionrådet och ordförande i hälso– och sjukvårdsnämnden, säger till SVT på tisdagen att han tycker regeringen bör stänga gränsen till Danmark. 

– Jag förstår att det inte är en enkel avvägning. Men när man ser att det är knökfullt i alla affärer och att det är mycket danskar på köpcenter hela vägen upp till Kristianstad, då känner man att något måste göras, säger han till SVT. 

– När vi skickar hem våra gymnasister till distansundervisning så är det dags att säga till danskarna: ”Snälla kom inte hit just nu! Stanna hemma!”

”Det är orimligt”

Om regeringen inte vill stänga gränsen vill han se att ministrar uppmanar danskarna till att stanna hemma. 

– Vi har en kraftigt ansträngd situation i både Skåne och Danmark och läget är mycket besvärligt. Det är därför orimligt att när skåningarna uppmanas till att hålla avstånd så gör danskarna tvärtom och besöker skånska köpcentrum och gallerior, utvecklar han för Kvällsposten. 

– Det är viktigt, oavsett om man är dansk eller svensk, att man håller avstånd och följer riktlinjerna som gäller i båda länder. Vi ska absolut stötta våra företagare, men det är vare sig lägligt eller lämpligt att vistas på köpcentrum och i större grupper just nu.

I måndags meddelande Danmarks statsminister Mette Frederiksen att landet stänger ner alla restauranger, biografer och teatrar i 38 kommuner över jul och nyår samt att alla barn från årskurs fem och uppåt ska ha hemundervisning. Bland berörda kommuner finns Köpenhamn. 

Sonesson: ”Tyvärr hörsammades jag inte”

Gilbert Tribo får dock inte medhåll om att stänga gränsen av regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M). 

– Jag tycker inte man ska stänga gränsen i Öresund. Däremot bör man inte företa nöjesresor mellan Sverige och Danmark just nu, konstaterar han. 

Carl Johan Sonesson riktar däremot hård kritik till att regeringen inte stängt gymnasieskolan tidigare. 

– Man skulle nationellt ha lyssnat på mig när jag för fyra-fem veckor sedan varnade för exakt detta som nu sker. Jag vädjade då att man skulle stänga ner gymnasiet. Tyvärr hörsammades jag inte. Nu ser vi resultatet, säger han. 

– Regeringen och Folkhälsomyndigheten måste svara på varför de inte ville vidtaga åtgärder mycket tidigare.

I mitten av november svarade utbildningsministern Anna Ekström följande på frågan om att stänga gymnasieskolan under en pressträff:

– Man bör utreda andra möjligheter för hur man kan undvika trängsel i skolan noggrant innan man fattar beslut om fjärrundervisning. 

TV: Danmarks besked: Fira jul med max tio personer

Restriktioner förlängs också till slutet av februari, meddelade danska statsministern Mette Frederiksen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!