Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan efter fritagningen: ”Tänker på offrens familjer”

Mördare jagas efter fritagning.
Polisen söker två män, 18 och 19 år gamla, som är på fri fot efter fritagningen på Råby ungdomshem i Lund under onsdagskvällen.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En dömd mördare är på fri fot efter fritagningen på Råby ungdomshem i Lund. 

Ett bättre staket runt avdelningen hade kunnat förhindra händelsen, medger Sis som driver hemmet. 

– Man blir ju faktiskt bestört över att det kan gå till på det här sättet, att en dömd mördare kan lämna det här boendet utan att det verkar krävas särskilt mycket, säger Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiske talesperson. 

Ingen kom till fysisk skada när två unga män, 18 och 19 år gamla, fritogs från Råbyhemmet under onsdagskvällen. Men det råder inget tvivel om att det var en hotfull situation. 

– Vi kommer att utreda händelsen, så jag kan tyvärr inte säga mer just nu, säger Stefan Hell Fröding, pressansvarig vid Statens institutionsstyrelse (Sis), som driver hemmet, till TT. 

Det ska enligt uppgift ha varit ”en handfull” personer inblandade i fritagning. De två männen, som nu är efterlysta, är dömda till sluten ungdomsvård för mord, respektive mordförsök.

Händelsen får Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell att reagera starkt. 

– Jag tänker på brottsoffren här. Och framför allt på deras familjer, vad tänker de om att deras barn mördare kan rymma så här lättvindigt? Jag tycker det är skandalöst, säger han. 

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell reagerar starkt på händelsen.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Bättre staket

Det här är inte en isolerad händelse, enligt Johan Forssell som tar upp hur den dömde mördaren Abdirizak Abdimalek Osman, 18, fritogs av två män mitt bland shoppare i Kungsbacka tidigare i somras. 

– I gängkriminalitetens spår är det allt yngre personer som de här kriminella gängen använder sig av för att göra fruktansvärda saker. Det är mord och det är avrättningar, säger han.  

– Eftersom de här unga personerna inte blir placerade i fängelse utan på såna här Sis-boenden krävs det framöver, menar jag, ett helt annat säkerhetstänk kring de här individerna. 

Ett bättre staket hade behövts runt avdelningen för att kunna förhindra fritagningen från Råby, konstaterar Sis enligt TT. Nu har Sis satt i gång ett säkerhetsprojekt som förutom att omfatta bättre staket också handlar om utvecklade riskbedömningar och underrättelseverksamhet.

– Vi måste anpassa våra verksamheter till samhällsutvecklingen. Vi har grövre brottslingar, säger Stefan Hell Fröding.

Enligt Johan Forssell (M) är det regeringen som måste säkerställa att Sis-boendena håller en högre säkerhetsnivå.

– Lösningen är inte att sätta upp ett stängsel, även om det är en bra början på det just det här boendet. Men för de här individerna krävs det ett helt annat förhållningssätt. Det finns ju inga indikationer på att det här kommer att avta, tvärtom. 

 

Kvällsposten har utan framgång sökt ansvarig minister Lena Hellengren

 

TV FRÅN SYD: Raiz, 6, dog i drunkningsolyckan

Mamman sörjer Rais, 6, efter drunkningsolyckan i Falsterbo.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!