Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan efter beskedet: "Kostar skattepengar"

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

På onsdagskvällen röstade kommunfullmäktige i Vellinge i den uppmärksammade frågan om ett tiggeriförbud.

Och det blev ett ja: Kommunen förbjuder tiggeri. Något som väckt ilska hos oppositionen.

– Jag ställer mig frågan, vad har det kostat kommunens skattebetalare om vi nu inför det här? Det kan vara ordningsvakter som måste hålla ordning på det här, sa Angela Everbäck (MP) i fullmäktige. 

Kvällsposten var på onsdagen på plats i kommunhuset i Vellinge när partietna samlades för att rösta i frågan om ett tiggeriförbud.

När förslag kom – från Moderaterna, som har majoritet i kommunen – uppmärksammades det i riksmedia. Moderaterna har fått kritik, samtidigt som andra kommuner har höjt röster för att också förbjuda tiggeri.

I talarstolen motiverade kommunstyrelsens ordförande, Carina Wutzler, M, förslaget:

– Vi tycker inte att tiggeri är ett värdigt eller anständigt sätt att försörja sig. Vi tycker snarare att tiggeri upprätthåller nåden och den kriminalitet och de beroendeförhållanden som kopplas till tiggeri, sade Carina Wutzler i fullmäktige.

Blev ett ja

Kommunfullmäktige har nu sagt sitt och med egen majoritet i den skånska kommunen kunde Moderaternas förslag gå igenom – Vellinge vill införa ett tiggeriförbud från och med första januari 2018. 

Förslaget stöddes av Liberalerna och Sverigedemokraterna. Röstsiffrorna blev 39 jaröster mot 12 nejröster. Därmed blir Vellinge första kommunen i Sverige att införa tiggeriförbud.

Men förbudet väcker nu ilska hos oppositionen.

Kritiska mot förslaget

Bland andra Miljöpartiet är kritiska till förslaget och yrkade på avslag. Medmänsklighet och stöd behövs och inte lagstiftning för att jaga de fattiga, menar fullmäktigeledamoten Angela Everbäck.

– Vad kostar de här 4-5 tiggarna i kommunen? Den frågan blev ju ingenting. Då ställer jag mig frågan vad har det kostat kommunens skattebetalare om vi nu inför det här? Det kan vara ordningsvakter som måste hålla ordning på det här, sade Angela Everbäck (MP) i fullmäktige. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!