Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan efter badfesten: ”Ett hav av människor”

Fyllda barer på Nyhavn när Danmark släpper på restriktionerna.
Statsminister Mette Frederiksen vädjar om fortsatt försiktighet.Foto: PHILIP DAVALI / EPA / TT
Under tisdagen fick Annes Tønnes och hennes kolleger vid Köpenhamnspolisen nog och införde ett uppehållstillstånd vid badbryggorna i Nordhavn.Foto: Pressbild/Morten Larsen

Högsommarvärmen slog till – då glömde många danskar allt om social distansering och att hålla avstånd.

I Nordhavn i Köpenhamn samlades tusentals badsugna och trängde ihop sig på bryggorna.

– Det var så mycket människor överallt att vi inte ens kunde ligga på bryggan, det var helt proppat, säger en av badgästerna till BT

Coronakrisen är långt ifrån slut. Men i Danmark verkar många tro att faran är över. När högsommarvärmen slog till under måndagen samlades tusentals människor i Nordhavn i Köpenhamn. ”Ett hav av människor” beskriver Ekstrabladet det som

– Vi var bara tre vänner och vi kunde inte hitta någon plats, säger en av de badsugna som BT har pratat med. 

Riktlinjerna i Danmark är att alla ska hålla minst en meters avstånd till varandra. Tidigare har polisen delat ut böter när folk har suttit för tätt. Men inte den här gången. 

– Vi har varit på platsen och där är riktigt mycket folk. Vi har haft fokus på att med hjälpa av dialog få folk att förstå att de ska hålla avstånd och visa hänsyn. Vi har inte delat ut några böter, vi uppmanar i stället folk att välja andra badplatser, sa Tommy Laursen vid Köpenhamnspolisen under måndagen. 

Många i Danmark chockades av bilderna från Nordhavnen.Foto: LISELOTTE SABROE / TT NYHETSBYRÅN
När vårsolen kom fram var det populärt att hänga vid Islands Brygge. Då fick polisen först inför ett uppehållstillstånd, sedan ritades umgängeszoner upp på gräsmattorna. I varje zon fick maximalt 10 personer vara.Foto: IDA GULDBAEK ARENTSEN / AP TT NYHETSBYRÅN

”Kom ihåg att hålla avstånd”

Men under tisdagen fick polisen nog och införde ett uppehållsförbud i hela området. 

– Vi har under de senaste dagarna sett att riktigt många Köpenhamnare strömmat till området. Dessvärre upplever vi att det är för många som inte följer hälsomyndigheternas generella riktlinjer, säger Anne Tønnes, vid Köpenhamnspolisen.  

Uppehållsförbudet innebär att man bara får passera området, inte uppehålla sig i det. 

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har under återöppningen av landet varit tydlig med att förhållningsreglerna om social distansering följs. 

– Vi ska fortsätta med att komma ihåg att avstånd och personlig hygien är viktigt, viruset sprider sig fort när många människor samlas, har hon sagt till TV2. 

Coronastatistik för Köpenhamn och Skåne

Region Hovedstaden

1 836 000 invånare.

326 döda.

17,8 döda per 100 000 invånare.

 

Region Skåne

1 362 000 invånare.

194 döda.

14,2 döda per 100 000 invånare.

 

Källor: Statens Serum Institut och Region Skåne

TV: Så här löste polisen trängselkrisen tidigare

Hård kamp mot folksamlingar i Danmark • Förbud att stanna till i vissa områden.