Ilskan efter attacker på svenska vägarna

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Danmarks justitieminster Nikk Hækkerup reagerar starkt på attackerna på E65 genom Skåne.
Foto: MARTIN SYLVEST / RITZAU TT NYHETSBYRÅN
Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson i Skåne, förs
Foto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILM

Omkring 50 danska bilar har attackerats när de kört på E65 mellan Malmö och Ystad. 

Nu ryter den danska justitieministern till Nikk Hækkerup (S) till – och kräver att svensk polis tar allvarligt på saken. 

– Stenkast mot körande bilar är vanvettigt och direkt livsfarligt, säger han till DR

Flera danskregistrerade bilar har drabbats av stenattacker på E65 mellan Malmö och Ystad. 

– Först trodde jag att det var ett pistolskott, har Carsten Petersen, som är en av dem som fått en större sten kastad mot rutan, tidigare berättat för Kvällsposten. 

Så sent som på onsdagskvällen anmäldes det senaste fallet uppger DR. Nu är antalet attacker uppe i ett 50-tal och frågan når nu ministernivå. Danmarks justitieminister Nikk Hækkerup reagerar starkt på vad som händer i Sverige. 

– Jag är bestört över rapporterna om att danska bilister utsätt för systematisk stenkastning i Sverige. Det är vanvettigt och direkt livsfarligt och när ett så stort antal bilister drabbas ger det anledning till djup oro, säger han. 

Nikk Hækkerup kommer nu ta kontakt med Sveriges justitieminister Morgan Johansson (S). 

– Jag förväntar mig att svensk polis tar händelserna på största allvar och utreder dem grundligt så att vi kan ställa gärningsmännen inför rätta och stoppa deras livsfarliga handlingar, säger Nikk Hækkerup. 

Morgan Johansson kommenterade i ett uttalande till TT på torsdagen:

”Jag talade på förmiddagen med den danske justitieministern Nick Hækkerup, och framförde då att jag och de svenska myndigheterna ser mycket allvarligt på detta. Det rör sig om livsfarlig brottslighet. Det verkar vara någon eller några ligister som är igång, och de måste stoppas”.

Carsten Petersens och hans fru var på väg till campingsemester på Bornholm när hans bil träffades av en sten längs E65 i närheten av Svedala.
Foto: Carsten Petersen / Privat

”Kan sluta mycket illa”

Ewa-Gun Westford är presstalesperson för polisen i Skåne. Hon har flera gånger de senaste dagarna fått försäkra alla om att de ser allvarligt på vad som händer på E65. 

– Det här kan sluta mycket illa. Vi har ju en som blev allvarligt skadad, han kan inte längre se på ena ögat, säger hon och fortsätter:

– Men det är ren tur att det inte har inträffat någon ännu allvarligare trafikolycka i samband med det här. Det är riktigt allvarligt. 

Hon berättar att man nu uppmanar alla som drabbas att omedelbart kör in till vägkanten och ringa 112. 

– Vi gör det så att vi kan komma ut så fort som möjligt och kan utreda i realtid. Vi har informerat alla våra resurser att man ska vara beredd att så snabbt man bara kan rycka ut om det här inträffar. Vi har stort fokus på det här. 

Under torsdagen har man kunnat se flera polisbilar utplacerade längs E65. Ewa-Gun Westford bekräftar att det har med stenattackerna att göra. 

– Det stämmer, vi kör ju på full maskin och har högsta beredskap. 

Men hur går attackerna till egentligen?

– Det är svårt att spekulera i. I går hade vi tre incidenter men de skedde på tre helt olika platser. Så det tyder på att man förflyttar sig, och då är frågan hur man förflyttar sig och på vilka vägar man förflyttar sig och om man är ensam eller flera. 

Är det en ensam gärningsman eller flera?

– Vi är inte så långt framme så att vi kan slå fast att det är en enskild individ utan vi måste göra en geografisk analys och en profilering av vad det är för människor som kan tänkas ägna sig åt sånt här. 

Är det inte en väldigt konstig sak att göra?

– Jag brukar säga att ”vill man så kan man”, och det gäller även när man begår brott. Det är många som är påhittiga. 

https://twitter.com/Rigspoliti/status/1406886520133390336?s=20

Väljer annan väg än E65

Det har gått så långt att polisen i Danmark har varnat danskarna för stenkastarna i Sverige. Och från Bornholm rapporteras om en oro att turister ska tveka att ta sig dit på grund av rädslan att attackeras på vägen dit. 

Ewa-Gun Westford vill försäkra Nikk Hækkerup och alla andra danskar om att man verkligen gör allt man kan för att stoppa attackerna. 

– Vi jobbar mycket med det synliga men vi jobbar lika mycket med polisjobbet som inte syns utåt och som vi inte berättar så detaljerat om. Men helt säkert är att vi går för full maskin och vi förhör alla som har blivit utsatta. Vi ska också göra en digital dörrknackning på lämpliga platser i närheten av E65, säger hon.

Många som drabbas är på väg till eller från sina sommarhus på Bornholm. Färjan går från Ystad och det är snabbaste vägen för danskarna att ta sig dit. 

Carsten Petersen, som drabbats av stenattackerna, försöker nu ta en annan väg när han ska till Ystad. 

– Det verkar vara på samma ställe på E65 som det händer, säger han. 

TV: Fler nyheter från Sydsverige

Mård födde ungar i Solveigs tak - försökte skrämma bort med hårdrock.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!