Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan efter adelsparets byggstrid i kustidyllen

Falsterboborna flyr orten under hästveckan
Bygget av huset har stått still sedan förra året.Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN

Striden om Bergendorffska gården i Falsterbo har pågått sedan förra våren, efter att den rivits utan bygglov av adelsparet Anna och Patrik Tigerschiöld. 

Sedan dess finns bara ett betongskelett kvar av den K-märkta 1700-talsgården. 

Men nu kan striden vara på väg mot en lösning.

– Förhoppningsvis står det ett fint hus där om ett år, Storgatan är vackrare än någonsin tidigare och alla sår är läkta, säger arkitekten Greger Palmstierna. 

Paret Tigerschiöld, som vid en ombyggnad rev den K-märkta byggnaden utan tillstånd, har nu lämnat in en ny ansökan om bygglov, efter att de hindrades från att bygga vidare av Mark-och miljödomstolen tidigare i år. 

Men snart kan gården, åtminstone i en nybyggd version, åter stå på plats på Storgatan i skånska kustidyllen Falsterbo. 

I början av juli lämnade Patrik och Anna Tigerschiöld in en ny ansökan om bygglov till kommunen tillsammans med arkitekten Greger Palmstierna, som de anställt efter att bygget stoppats. 

– Vi har haft dialog med sökanden och hans arkitekt samt sakkunnig inom kulturmiljö under våren och sommaren. En ny ansökan är inlämnad nu i juli samtidigt som vi har pågående dialog. Inom det närmaste tror vi ska nämnden kunna fatta beslut, säger Mentor Demjaha, plan- och byggchef i Vellinge kommun. 

Det rivna K-märkta huset har rivit upp ett sår hos många i semesteridyllen.Foto: FRITZ SCHIBLI
Nu finns bara ett betongskelett kvar.Foto: FRITZ SCHIBLI
Boende är tydliga med sitt missnöje mot hur det har blivit.Foto: FRITZ SCHIBLI
Arkitekten Greger Palmstierna säger att det mer eller mindre är en formalitet att lämna in de nya ritningarna. Men, tillägger han, en mycket viktig sådan.

Identiska ritningar 

De nya ritningarna är i stort sett identiska med de som paret tidigare lämnat in och fått bygglov för – med en viktig skillnad. Problemet med det gamla bygglovet var nämligen att det gällde en ombyggnad, och paret Tigerschiöld hade därmed inte tillåtelse att riva huset. 

Greger Palmstierna säger att det mer eller mindre är en formalitet att lämna in ritningarna. Men, tillägger han, en mycket viktig sådan. 

– Det gamla bygglovet gällde en ombyggnad och en tillbyggnad, vilket man hade tillstånd för. Men under ombyggnadsprocessen upptäcktes att huset var i väldigt dåligt skick. Man får då lov att byta ut alla byggnadsdelar, men en i taget. I stället gjordes allt på en gång, man var för rask helt enkelt, säger han. 

– Jag tycker det är förfärligt. Det är en skam mot Falsterbo av ägarna. Det har tagit för lång tid, jag vet inte vad som händer och hur det har gått. Jag tycker att media borde ha skrivit mycket mer om detta, säger Margaret Hagberg, 70 år, pensionerad lärare i Falsterbo.Foto: FRITZ SCHIBLI
– Jag tycker att ägarna ska få en ordentlig straffavgift, men låt dem bygga upp igen för de har ju sparat allting. Mycket av originalet finns ju kvar förutom väggarna då men skadan är ju skedd. Vi är många i Falsterbo som tycker att det är en skam att det står så här, säger Lena Rappe, 76, fastighetsförvaltare i Falsterbo.Foto: FRITZ SCHIBLI
– Detta är en väldigt tråkig historia och pengar kan inte köpa autencitet. Är det autentiskt så är det autentiskt och det kan man inte köpa. Jag förstår på ett sätt var ägaren kommer ifrån men det är ett lågt hus och låga karmar, om man inte kan leva med det skulle de inte ha köpt det, säger Magnus Grylle, 59, FN-anställd i Falsterbo.Foto: FRITZ SCHIBLI

 

Sparat takpannor och fönster 

Greger Palmstierna menar att paret Tigerschiöld hela tiden haft för avsikt att bevara så mycket som möjligt av det gamla huset, och att de vill använda allt som gått att rädda från det gamla huset. Allmänheten kommer inte att märka någon skillnad, säger han. 

– Alla byggnadsdelar som man bedömde att man kunde ta hand ska användas, hela huset finns ju fast sparat, fönster och gamla takpannor och så. Byggherren och hans fru har varit förtvivlade över att det blivit så här. 

I själva verket, berättar arkitekten, är det en ombyggnad gjord redan på 1800-talet som orsakat husstommen att rasa samman. 

– Allt som är gammalt är ju inte bra, och det fanns klantarslen även förr om åren. Huset var trasigt, den gamla korsvirkesstommen var sönderskuren när man satte in större fönster på 1800-talet. Därigenom hade den ursprungliga stommen tappat sin funktion och när byggaren började ta i huset började det rasa samman, säger han, och tillägger: 

– Men det är ingen ursäkt, man borde gett kommunen kännedom om situationen. Istället gick man på och rev, det är inte så en ombyggnad sker. 

Patrik och Anna Tigerschiöld.Foto: CECILIA LILJETON / IBL

”Falsterbos stolthet” 

Det var i augusti 2016 som finansmannen Patrik Tigerschiöld och frun Anna Tigerschiöld köpte den anrika Bergendorffska gården, ett av få 1700-talshus som fanns kvar i Falsterbo. Adelsparet Tigerschiöld, som tillhör toppen av svenskt näringsliv, fick bygglov för att renovera huset samt göra en tillbyggnad. 

Men i mars 2019 kunde Kvällsposten rapportera att huset, som är ett av få som klarade sig undan de två bränder som förstörde stora delar av Falsterbo 1895 och 1911, i stället mer eller mindre rivits helt. 

Detta hade kommunen konstaterat efter att de gjort en inspektion, och utfärdade ett byggförbud. 

Händelsen väckte starka känslor på orten. 

– De här husen är Falsterbos stolthet och det är ytterst angeläget att de bevaras, sa Stellan Carlsson, hedersordförande i Falsterbo museiförening, till Kvällsposten då. 

Paret Tigerschiöld är förhoppningsfulla 

Makarna Tigerschiöld bemötte kritiken med att de hela tiden haft för avsikt att bygga upp huset precis som tidigare, men att det varit så förstört att det inte gått att rädda. 

I domen, som kom i januari, slog Mark- och miljödomstolen fast att det var rätt att belägga huset med byggförbud. Men domstolen konstaterade också att byggherren faktiskt haft för avsikt att bevara huset i så stor mån det gick. 

– Vi hade inga intentioner att förstöra något, därför har det varit en tung process och skönt att sanningen kommer fram. Det är det viktigaste för mig. Vi har tagit felaktiga beslut men vi har inte gjort något kallblodigt, sa Anna Tigerschiöld till Kvällsposten då.  

Sedan dess har skelettet av Bergensorffska gården stått orört på Storgatan i Falsterbo. Men nu är paret Tigerschiöld förhoppningsfullt om att snart få bygga färdigt. 

– Förhoppningsvis står det ett fint hus där om ett år, Storgatan är vackrare än någonsin tidigare och alla sår är läkta, säger Greger Palmstierna. 

Kvällsposten har varit i kontakt med paret Tigerschiöld, som väljer att inte kommentera ärendet ytterligare. 

 

TV: Här blir Hugh Grant utspelad i Båstad

Skådespelaren åkte ur veteran-SM i tennis