Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilska efter publikbeskedet: ”Vi behandlas enormt illa”

Patrik Sylvegård, sportchef och vd i Malmö Redhawks.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Damallsvenska FC Rosengård.Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Malmö FF och spelaren Anders Christiansen.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

De skånska idrottsföreningarna får klara sig utan höjt publiktak ett tag till.

Smittspridningen stoppar nämligen de planerade restriktionslättnaderna, meddelar Länsstyrelsen.

– Idrotten och kulturen behandlas enormt illa, säger Redhawks sportchef och vd Patrik Sylvegård. 

– Detta är vårt tuffaste ekonomiska år någonsin, säger Rosengårds klubbchef Jenny Damgaard.

Coronasmittan har fått ny fart i Skåne och sätter återigen stor press på sjukvården. Antalet inlagda patienter på intensivvårdsavdelningarna har dubblerats den sista tiden från fem till tio. 

Och det är mot den bakgrunden som lokala covid-19-restriktioner införs i Skåne. För idrotten och kulturen innebär det att åskådartaket inte kommer höjas från 50 till 300 åskådare. Beskedet gäller till en början november ut. 

– Här i Skåne är det helt enkelt fel tidpunkt att höja publikgränsen. Vi flaggade för detta redan under förra veckan, och nu fattar vi vårt beslut på inrådan av smittskyddsläkaren i Region Skåne, säger länsöverdirektör Ola Melin.

Tisdagens besked innebär att det kommande Skånederbyt i allsvenskan mellan guldjagande Malmö FF och Helsingborgs IF spelas utan någon publik på Olympia. 

”Vår förhoppning var att kunna välkomna er tillbaka till Olympia och vi är givetvis besvikna över beskedet men respekterar beslutet,” skriver HIF på sin officiella hemsida

Skåningarna uppmanas även att undvika kollektivtrafiken, avstå från butiksbesök och jobba hemifrån om det är möjligt. Men de råden gäller i tre veckor – inte november ut, som publiktaket.

”Kan ta emot 3 000 åskådare”

SHL-klubben Malmö Redhawks har sedan tidigare signalerat att covid-19-pandemin innebär en stor ekonomisk påfrestning på föreningen.

Patrik Sylvegård, Redhawks sportchef och vd, har inte tagit del av Länsstyrelsens beslut när Kvällsposten når honom. Men han tycker att idrotten och kulturen har behandlats ”enormt illa” under pandemin och säger att det går att släppa in långt över 300 åskådare till Malmö Arena på ett smittsäkert och tryggt sätt.

– Vi kan ta in mellan 2 000 och 3 000 åskådare. Men vi får helt enkelt respektera beslutet. Vi får väl se om regionen kan kompensera oss på något annat sätt. Men det är lite oklart hur de tänkt, säger han. 

”Inte lika för alla” 

Patrik Sylvegård och Malmö Redhawks kan åtminstone glädjas över att klubben även fortsättningsvis kommer kunna välkomna supportar och publik till både restauranger och VIP-loger.

– Men sedan har ju vi 10 000 platser på läktarna och det ska sitta 50 personer där, du hör ju själv. Samtidigt kan du gå över gatan till Emporia så har du 110 000 besökare varje vecka, säger Patrik Sylvegård, och fortsätter:

– Var är logiken? Jag vet inte vad vi gör för fel. Men något är det ju. Idrotten drabbas enormt hårt av dessa regler, som inte är lika för alla. 

Ola Toivonen efter vinsten mot IFK Göteborg, med Eleda Stadions tomma läktare i bakgrunden.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén har tidigare berättat att klubbens hemmarena Eleda Stadion ska kunna ta emot över 5 000 åskådare, utan att det innebär någon risk för covid-19-smitta.

– Vi står fast vid att Malmö FF klarar av att arrangera matcher med begränsad publik på ett tryggt och säkert sätt. Länsstyrelsen och smittskyddsläkaren trycker på vikten av att undvika trängsel i inomhusmiljöer. Med våra förutsättningar på Eleda Stadion undviker vi både trängsel och inomhusvistelse och det bör därmed inte vara en miljö som bidrar till ökad smittspridning, säger Carlnén till MFF:s hemsida.

Tisdagens publikbesked drabbar även det damallsvenska topplaget FC Rosengård. Klubbchefen Jenny Damgaard kallar covid-19-året för det tuffaste i klubbens historia. 

– Det är klart det är väldigt tufft ekonomiskt. Vi förlorade mycket sponsorintäkter under våren, det är då vi vanligtvis skriver de flesta nya partneravtalen. Sedan har vi hela apparaten där vi inte har publik på matcherna och inga intäkter från kiosker och biljetter, säger Jenny Damgaard.

– Men det är glädjande att vi har kunnat hålla hela vår stora ungdomsverksamhet i gång.

SE MER: Anders Tegnell: ”Skärpta allmänna råd i Skåne Län”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!