Den påstådda misshandeln ska ha skett under en livesändning på Facebook. Foto: TTDen påstådda misshandeln ska ha skett under en livesändning på Facebook. Foto: TT
Den påstådda misshandeln ska ha skett under en livesändning på Facebook.  Foto: TT
Nils Norling, pressinformatör vid Skånepolisen, tycker det var helt rätt att larma polisen. Foto: POLISENNils Norling, pressinformatör vid Skånepolisen, tycker det var helt rätt att larma polisen. Foto: POLISEN
Nils Norling, pressinformatör vid Skånepolisen, tycker det var helt rätt att larma polisen. Foto: POLISEN
Polisen larmades till lägenheten. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGPolisen larmades till lägenheten. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Polisen larmades till lägenheten.  Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Ilska efter larm om livesänd misshandel

Publicerad

Under måndagskvällen larmades polisen om att en kvinna misshandlades under en livesändning på Facebook

Polisens insatsstyrka tog sig in i en lägenhet och grep en man – men det finns frågetecken om vad som egentligen hände framför kameran. 

– Kvinnan föll ihop och blev medvetslös, men det verkade vara epilepsi eller något, berättar en medlem i den stängda Facebook-gruppen som filmen sändes i.

Det var i en sluten Facebook-grupp som den påstådda misshandeln filmades. Gruppen har 150 medlemmar och flera av dem larmade polisen när de såg livesändningen. Men dagen efter är också många arga efter händelsen. 

– Jag slog på den här sändningen på kvällen men såg bara 20 minuter. På morgonen då jag vaknade var min telefon fylld med meddelanden om sändningen och polisens ingripande, berättar en kvinna från den slutna gruppen. 

"Inte på grund av våld"

Hon har i efterhand sett hela sändningen och tycker sig inte se någon misshandel. 

– Kvinnan föll ihop och blev medvetslös, men det verkade vara epilepsi eller något, inte på grund av våld. Mannen försökte till och med hjälpa kvinnan och ville larma polisen.

Kvinnan fördes med ambulans till sjukhus. Foto: ULF RYD

Även en annan kvinna i gruppen som Kvällsposten pratat med har samma inställning efter att ha sett livesändningen. 

– Filmen är nästan en timme lång och på den syns aldrig att mannen slår. Men jag förstår om folk som bara såg en medvetslös kvinna larmade polisen.

Hon berättar att många i den slutna gruppen är ledsna efter händelsen. 

– Det mest våldsamma var polisen när de slog till mot lägenheten.

Inte allvarlig skadad

Nils Norling, pressinformatör vid Skånepolisen säger att kvinnan omedelbart  fördes med ambulans till sjukhus, men senare meddelade vården att hon inte var allvarligt skadad.

– Vi vet inte om hon var medvetslös för att hon blivit utsatt för våld eller på grund av sjukdom.

Enligt Nils Norling var det två kvinnor i lägenheten. 

– Mannen greps och han är delgiven misstanke om två fall av misshandel och vapenbrott på grund av två luftvapen och ammunition. 

"Helt rätt att larma"

Vad mannen sagt i förhör vill Nils Norling inte gå in på. 

– Han är skriven på adressen, de andra kvinnorna har all anledning att befinna sig i lägenheten men de är skrivna på en annan adress. Jag vill inte kommentera deras relationer.

Nils Norling tycker inte att gruppmedlemmarna som larmade gjorde något fel. Tvärtom. 

– Personerna som slog larm gjorde helt rätt som kontaktade oss. 

– Ser man en medvetslös person ska man larma. Det vill jag verkligen förmedla.

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag