Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Debatt om polisen väcker ilska: ”Verklighetsfrånvänt”

Gemensam insats mellan polisen och tullen i samband med polisens Operation Rimfrost i Malmö.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Morgan Johanssoon (S), justitie- och migrationsminister.Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

I ett debattinlägg publicerat i Sydsvenskan anklagar de båda Lundaforskarna Ida Nafstad och Amin Parsa polisen för rasism och menar att stora delar av polismyndigheten kan ”skalas bort.”

Inlägget har mött starka reaktioner – inte minst från Morgan Johansson (S), Justitie- och migrationsminister.

”Årets mest verklighetsfrånvända debattinlägg,” skriver han på Twitter.

Såväl Ida Nafstad som Amin Parsa arbetar vid den rättssociologiska institutionen på Lunds universitet. 

Forskarna konstaterar att George Floyds död under ett brutalt polisingripande i Minneapolis, ihop med den globala Black Lives Matter-rörelsen, har gjort att krav på att polisen ska avskaffas har lyfts fram i den offentliga debatten i USA. 

”Vi anser att polisen måste reduceras, och att dess systematiskt rasistiska arbete och teknologi måste stoppas,” skriver Ida Nafstad som Amin Parsa.

Forskarna menar även att svensk polis använder ”minoritetsgrupper som laboratorium för att testa nya och icke certifierade verktyg”, bland annat tidigare under året när polisen tog del av ny teknik kring ansiktsigenkänning, utan att informera Datainspektionen.

”Verklighetsfrånvänt” 

Debattinlägget har under lördagen skapat stora reaktioner, inte minst på sociala medier. Malmös tillförordnade polischef, Mattias Sigfridsson, skriver att debattinlägget ”vilseleder medvetet kring läget och utvecklingen med skjutningar i Malmö” och att ”vårt arbete för ett tryggt och säkert Malmö pågår varje dag och stärktes under rimfrost.”

https://twitter.com/MattiasSigfrid1/status/1284413298444832769

Även Morgan Johansson (S), Justitie- och migrationsminister, kritiserar debattinlägget via sin profil på Twitter. 

”Årets mest verklighetsfrånvända debattinlägg,” skriver Morgan Johansson.

Minister reagerar på Twitter

I samband med Operation Rimfrost genomförde polisen flera stora insatser i en rad stadsdelar i Malmö, däribland Rosengård, Holma och Kroksbäck.

Ida Nafstad och Amin Parsa efterlyser en mer kritisk diskussion om polisinsatserna: 

”Mycket saknas i såväl polisens analys som i den offentliga diskussionen om Rimfrost, till exempel de lidanden och svårigheter som operationer som denna skapar för de stadsdelar och invånare som utsätts för upprepade militärliknande invasioner,” skriver forskarna, och fortsätter i ett senare stycke:

”När sågs senast hundratals poliser i Limhamn, Västra Hamnen eller där Swedbanks chefer bor?”

En kritik som Morgan Johansson slår tillbaka mot: 

”Det är snarare tvärtom. De som bor i de utsatta områdena är hjärtligt trötta på att en liten grupp kriminella tror att de äger stadsdelen, och de välkomnar när polisen sätter hårt mot hårt mot gängen.”

https://twitter.com/johanssonmorgan/status/1284487941855862785

Kvällsposten har sökt Morgan Johansson via dennes presskontakt, som låter hälsa att Justitie- och migrationsministern inte har tid att utveckla sin kritik under lördagskvällen.

Kvällsposten har även varit i kontakt med de båda författarna till debattinlägget. Ida Nafstad meddelar att hon inte vill ge några ytterligare kommentarer, men berättar att hon fått ta emot mycket hat under dagen. 

Amin Parsa önskar att få svara på frågor skriftligt över e-post, men har inte återkommit med några svar på Kvällspostens frågor. 

Se fler nyheter från Sydsverige

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!