Illegal vapensmedja avslöjad – i uthus

I det här uthuset hittade polisen svarven som använts i den illegala vapensmedjan. Polisen beslagtog sammanlagt 50 gaspistoler som köpts via postorder från Bulgarien.
Foto: Polisen
En svarv som använts låg på en gammal barnsäng i uthuset.
Foto: Polisen
17-åringen säger i förhör att han håller i en luftpistol. Samme 17-åring har två gånger under loppet av tre månader tagits med två gaspistoler som byggts om till "riktiga" vapen.
Foto: Polisen
Den här pistolen, en 9 mm Zoraki, lyckades en Malmöbo förra året köpa via postorder från Spanien. Han hade innan dess sökt på nätet efter information om hur den göras om till en "riktig" pistol.
Foto: Tullverket
Här i en majsåker hittade polisen en del av vapnen som beställts från Bulgarien.
Foto: Polisen
Den illegala vapensmedjan i Halland skaffade vapen från det här företaget i Bulgarien. Vapnen skickas med post till Sverige och hämtades ut i Malmö.
Foto: Polisen
Kriminalkommissarie Bo Lundqvist med lång erfarenhet av mordutredningar i Malmö och Skåne.
Foto: Caroline Larsson
1 / 8

I hemlighet tillverkas illegala skjutvapen i små vapenfabriker i södra Sverige. En sådan fanns i ett uthus. 

– Den här typen av vapen är populära bland kriminella, säger kriminalkommissarien Bo Lundqvist.

I ett fall avslöjade polisen 50 insmugglade gaspistoler i en hemlig vapensmedja. Tullen i Malmö har gjort flera större beslag.

Sydsvenskan avslöjade nyligen att Tullverket slagit till mot en man bosatt i Skåne som misstänks ha smugglat och byggt om in ett stort antal gaspistoler för kriminellas räkning. Gaspistolerna kan sedan användas med skarp ammunition.  Han är inte ensam om att bedriva en sådan illegal verksamhet.

En granskning som Kvällsposten gjort visar att den här typen av vapen köps via postorder och ofta förekommer bland gängkriminella. Tullverket tog dubbelt så många gaspistoler i beslag under första halvåret 2014 som under hela 2012.

Ett sådant fall är den17-åring i Malmö som slängde ut sitt lager av cannabis ut genom sovrumsfönstret när polisen var på väg in hans pojkrum. Men nedanför stod en polis. Inne hans rum hittade poliserna sammanlagt 4 000 kronor, en våg och en omgjord gaspistol laddad med skarpa patroner.

Han är en del av de unga gängkriminella i Malmö som tagits med skarpladdade vapen. Pistolen som hittades den gången i hans pojkrum beslagtogs av polisen. En undersökning visade att den var fullt funktionsduglig.

Togs med nytt vapen

Tre månader senare befann han sig i Kroksbäck sent på natten. En polispatrull stoppade honom och en grupp ungdomar för att genomföra en visitation. Strax innan en polis skulle undersöka 17-åringen slängde han något i en buske.

När polisen böjde sig ned och tog fram det 17-åringen slängt var det en annan slags pistol men av samma typ, en gaspistol som byggts om. Den var laddad med sex skarpa patroner.

Fakta gaspistoler

Pistoler som drivs av gas räknas som vilket annat vapen som helst. I Sverige krävs licens för att äga ett sådant. Gaspistoler men också startpistoler har enligt polisen och Tullverket blivit särskilt populärt bland yngre kriminella eftersom de är billiga att skaffa. I flera länder kan gasvapen köpas utan tillstånd bland annat i Bulgarien och Spanien.

Europol rapporterade tidigare i år resultatet av en operation riktad mot handel med gasvapen, Operation Bosphorus. Tio länder deltog bland annat Sverige.

Den 23 januari hade Operation Bosphorus den lett till att 245 personer gripits, 421 husrannsakningar, 556 beslag av gas- och startpistoler, 131 beslag av ombyggda gaspistoler, 108 andra vapen togs i beslag samt 33 478 patroner.

Källa: Europol

17-åringen erkände vapenbrott men hävdade att han hittat den skarpladdade och omgjorda gaspistolen i en buske tidigare på kvällen. Precis som förra gången, tre månader tidigare, hittade poliserna en större mängd cannabis i hans pojkrum.

– Den här typen av omgjorda gaspistoler har förekommit i många år, säger Anders Ottosson, vapenexpert vid NFC Syd. Han undersöker många av de vapen som polisen tar i beslag hos kriminella.

Gaspistolerna som byggts om kan köpas lagligt utomlands i flera länder. Polisen och Tullverket har under senaste åren gjort flera stora beslag.

Populära bland kriminella

I en förundersökning har en av polisens vapentekniker skrivit rakt på sak vad det handlar om:

"Det är denna typ av pistol som görs om till "riktiga" pistoler i kriminella kretsar."

Bo Lundqvist, kriminalkommissarie vid polisregion Syd bekräftar vapenteknikerns uppfattning. Han har stött på den här typen ombyggda gaspistoler i flera mordutredningar.

– De är populära bland kriminella, säger han.

Till skillnaden från så kallade stiftade vapen som till exempel Glock-pistoler som finns till salu i Slovakien, vilket Sydsvenskan har tidigare avslöjat, är gaspistolerna något mer komplicerade bygga om.

Men i gengäld är gaspistolerna billigare. De går dessutom att köpa på postorder.

Förra året, i mars,  tog tullen en gaspistol av märket Zoraki tillverkad i Turkiet som köpts av en Malmöbo. Han betalade lite mer 1 000 kronor. Vapnet upptäcktes i postterminalen vid Toftanäs.

Lätt hitta information

Under husrannsakan i mannens lägenhet upptäckte tullens utredare att mannen sökt på nätet, och hittat, instruktioner hur man gör för att förvandla gaspistolen till ett fungerande vapen. I datorns sökhistorik fanns sparat att han sökt efter information om "konverterade Zoraki startpistoler".

Samme Malmöbo hade året innan försökt tre gånger att köpa en liknande gaspistol på postorder. Samtliga tre beställningarna hade makulerats eftersom företagen i Tyskland inte skickar sådana pistoler till Sverige där de är tillståndspliktiga. Företaget i Spanien hade däremot inga invändningar.

Under förhören var Malmöbon mycket tystlåten och svarade i stort sett bara "inga kommentarer" på utredarnas frågor.

Komplett vapensmedja

För två år sedan upptäckte polisen i Halland mer eller mindre av en slump en komplett illegal vapensmedja i ett uthus. Där fanns pistoldelar och en röd svarv som vilade på en gammal barnsäng. Polisen hade börjat följa efter en bil vars förare väckt deras uppmärksamhet. Gripandet av honom ledde fram till ett beslag av sammanlagt 50 Zoraki-pistoler som skickas med post från Bulgarien.

I förhör medgav en av de huvudmisstänkte att han fått ett uppdrag av en person i Malmö att skaffa fram pistolerna. Mot en rejäl bonus gick han med på att göra pistolerna funktionsdugliga.

Mannen som fick uppdraget att bygga om pistolerna har vägrat berätta vem i Malmö som gav honom uppdraget.

Förra året hittade Malmöpolisen en sådan i bakluckan på en bil. Den var försedd med ljuddämpare. Den här typen av vapen fortsätter att smugglas in i Sverige. Under 2015 gjorde till exempel tullverket ett beslag av tio Zoraki-pistoler.

Statistik från NFC, Nationellt forensiskt center, visar att polis och tull beslagtar ett 100-tal ombyggda gasvapen varje år. Vapen av det här slaget misstänks ha använts vid ett stort antal av de mord och mordförsök som inte blivit lösta.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!