Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grannarnas ilska mot Ikeas nya superbygge

Gillis Nilsson arbetade själv med Ikeas produktinformation i 43 år. Han skapade även dagens moderna Ikea logotype.Foto: JENS CHRISTIAN
Gillis Nilsson och Niclas Lejon har båda hus som kommer att ligga mycket nära Ikeas tilltänkta utbyggnad.Foto: JENS CHRISTIAN
Ikea of Sweden är Ikeas hjärta när det gäller produktutveckling och sortiment i hela världen.Foto: JENS CHRISTIAN
På det här markområdet vill Ikea bygga till - vilket krockar med ett villakvarter alldeles till vänster om trädridån.Foto: JENS CHRISTIAN
Ikeas nya stora varuhus i Älmhult utgör bara en del av all Ikeaverksamhet på orten. Sammanlagt har företaget 5 400 anställda i Älmhult.Foto: JENS CHRISTIAN
Niclas Lejon skymtar redan i dag Ikeas kontor bakom sig. Tillbyggnaden kommer mycket närmare. Man kan se in i mitt vardagsrum, säger han.Foto: JENS CHRISTIAN
1 / 7

Ikea växer i Älmhult - företagets hjärta i organisationen.

Men grannarna är oroliga. De talar om ökad biltrafik och sjunkande fastighetspriser.

– Jag tror inte Ingvar Kamprad skulle tillåtit detta, säger Gillis Nilsson, 83, den som skapade företagets moderna logotype en gång i tiden.

Ikeas vagga har alltid varit småländska Älmhult. Där finns utöver ett av de största varuhusen även stora delar av företagets övriga organisation.

Sammanlagt arbetar 5 400 personer i lokaler som ligger utspridda på orten. 2 100 av dem har sin placering i Ikea of Swedens verksamhet, det bolag som ansvarar för sortiment och produktutveckling. I huset finns 52 nationaliteter.

Nu vill Ikea bygga ut verksamheten där ytterligare och i princip fördubbla de lokaler Ikea of Sweden förfogar över.

Ikea vill enligt förslaget bygga ut byggnaden med 29 000 kvadratmeter. Bygget blir i 2-3 våningar. I fastigheten ska ytterligare 400 arbetsplatser skapas till 2020. 

– Vi fick reda på planerna för cirka en månad sedan, säger Gillis Nilsson. Det var omtumlande uppgifter.

Nära tomtgräns

Orsaken är att utbyggnaden, om den beviljas av kommunen, ytterligare närmar sig den befintliga bostadsbebyggelsen.

– De som hamnar närmast kommer att ha sitt hus bara 20-30 meter från det nya kontoret, säger Gillis Nilsson.

På illustrationen syns den nya tillbyggnaden inritat i nederkant på bilden. På andra sodan vägen ligger vanliga bostadshus.Foto: Ikea/Ljungby kommun

Följden blir också ökad biltrafik och att husen sjunker i värde, enligt de missnöjda villaägarna.

Gillis Nilsson kom själv till Älmhult för 61 år sedan och jobbade i 43 år med Ikeas kataloger och annonser. Företagets moderna logotype är något av det han skapat.

– Man trodde ju aldrig det skulle bli så här stort. När jag började var vi bara 50 anställda i hela företaget.

Gillis Nilsson trivdes dock och valde att stanna. 1968 byggde han sitt Gullringenhus i ett kvarter i centrala Älmhult.

Där blev han 1985 granne med Ikeas då nya produktutvecklingsavdelning. 2014 byggdes verksamheten ut ytterligare.

Alla upprörda

Och nu är det alltså dags igen - med en tillbyggnad som i volym är ungefär lika stor som den redan befintliga.

Utbyggnaden ska enligt förslaget breda ut sig på en tomt Ikea redan äger - men som delvis är prickad mark och ett område som fungerar som rekreationsmark för allmänheten i dag.

På drönarbilden ser man att bostadshusen redan i dag ligger nära Ikeas stora kontor. Flera har föreslagit att Ikea löser in fastigheterna. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

I princip alla grannar rasar över förslaget. De ser sina villor sjunka i värde. Många beskriver hur nära den nya kontorsbyggnaden kommer.

– Ikea-folket kommer att ha full insyn i vårt vardagsrum. De ser rakt in i våra liv, säger Niclas Lejon, vars hus kommer att ligga 20 meter från Ikea-byggnaden.

Han flyttade in för fem år sedan och utgick från att området var färdigbyggt. Att Ikea tänkte ta ner ett grönområde för att bygga mer ingick inte i tankarna.

– För mig går det på tvärs mot Ikeas grundvärderingar att värna det gröna, säger Niclas. 

Sättningar i marken

Gillis Nilsson ser ett annat problem också.

– När de byggde ut förra gången fick de påla marken eftersom det är gammal sjöbotten. Vid första utbyggnaden var det 500 betongpålar som var 20 meter långa. Till den andra handlade det om 700. 

Följden blev sättningar i marken och sprickor i husen. Problemet är att få försäkringsbolaget att ta sådana kostnader.

– Efter andra utbyggnaden var sättningarna så stora att jag inte kunde klippa gräsmattan. Ikea fick köra hit jord för att jämna ut ojämnheterna.

Gillis Nilsson säger att han haft personliga möten med Ikeas ledning. Hans förslag är att Ikea bygger ut längre bort, på andra sidan vägen.

En annan idé är att Ikea helt enkelt köper upp fastigheterna i kvarteret. Sammanlagt handlar det om 17-18 villor som är berörda.

"Gjort justeringar"

Utbyggnadsplanerna hanteras nu av Älmhults kommun och Catarina Löwenadler, vice vd på Ikea of Sweden, säger att företaget följer den demokratiska processen.

Kan ni inte gå grannarna till mötes och växa på annat håll?

– Vi vill följa Ingvars anda och vara kvar i Älmhult. Sedan har vi gjort justeringar och tittat på andra lösningar så långt det varit möjligt. Vi har varit noga med att lyssna in alla aspekter. Problemet är att vi inte anser oss kunna dela på verksamheterna, de måste hänga ihop, säger Catarina Löwenadler.

Ikeas ledning vill nu sätta spaden i jorden så fort det bara går.

– Jag tror inte detta hade hänt på Ingvars tid. Han myntade begreppet om den stora Ikeafamiljen. Det har man tappat i dag, när man inte längre tar vara på sin familj, säger Gillis Nilsson.