Ikea inför nu stickprovskontroller för lastbilschaufförerna.Ikea inför nu stickprovskontroller för lastbilschaufförerna.
Ikea inför nu stickprovskontroller för lastbilschaufförerna.
Den tidigare ståndpunkten har varit att bara kontroller när en förare är uppenbart berusad. Men efter att en chaufför stoppats rattfull tvärvänder Ikea. Foto: GUGGE ZELANDERDen tidigare ståndpunkten har varit att bara kontroller när en förare är uppenbart berusad. Men efter att en chaufför stoppats rattfull tvärvänder Ikea. Foto: GUGGE ZELANDER
Den tidigare ståndpunkten har varit att bara kontroller när en förare är uppenbart berusad. Men efter att en chaufför stoppats rattfull tvärvänder Ikea.  Foto: GUGGE ZELANDER

Ikeas drag mot fulla chaufförer

Publicerad

Ikea tar krafttag mot rattfulla lastbilschaufförer. 

Efter att en chaufför som lämnat Ikea i Älmhult stoppats med närmare två promille alkohol i blodet inför Ikea nu stickprovskontroller.

– Under de senaste veckorna har vi lärt oss att vi kan göra än mer för både vår egen interna säkerhet men även för säkerheten på vägarna, säger Olov Hjalmarsson, DC Manager till Trailer.se.

Reglerna träder i kraft redan den första april och information ska ha gått ut i organisationen och till till berörda åkerier, rapporter tidningen Trailer. 

Tidigare har Ikeas ståndpunkt varit att inte införa slumpmässiga alkoholtester i anslutning till inpasseringen till distributionscentralerna – men efter en incident på riksväg 23 tidigare år tvärvänder man. 

Ikea inför stickprov

Då stoppades en chaufför med sin långtradare i höjd med Växjö med närmare två promille alkohol i blodet. 

Och nu tar man alltså krafttag mot rattfyllerister. Kontrollerna har förr bara gjorts när det funnits en uppenbar misstanke om drog- eller alkoholpåverkan. Nu införs även stickprovskontroller. 

De slumpmässiga kontroller utförs av vakter på respektive område och är en fysisk utandningskontroll. 

– Vi strävar hela tiden efter att göra saker bättre och bättre. Under de senaste veckorna har vi lärt oss att vi kan göra än mer för både vår egen interna säkerhet men även för säkerheten på vägarna, säger Olov Hjalmarsson, DC Manager, Älmhult, till Trailer.se.

Kan inte tvinga lastbilschaufförerna

Om föraren blåser positivt – eller vägrar låta sig testas – förbjuds chauffören att köra in på Ikeas område. Och är chauffören uppenbart berusad tillkallas polis.

I ett informationsutskick meddelar Ikea att de visserligen inte kan tvinga chaufförerna att göra proven. Men vid vägran kommer lastningen och lossningen att skjutas upp med åtta timmar av säkerhetsskäl. Förseningen rapporteras då som leveransfel. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag