Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ikeas kritik mot Skånetrafiken: "Situationen har blivit ohållbar"

Mattias Hennius, presskommunikatör på Ikea of Sweden.
Foto: NICLAS TILOSIUS / KVP

Efter veckor av förseningar, inställda tåg och bristande information till resenärerna har Ikea-ledningen fått nog.

Nu sätter möbeljätten in egna bussar för att köra sina anställda i Malmö och Lund till jobbet i Älmhult.

– Situationen har blivit ohållbar för de som pendlar, säger Mattias Hennius, presskommunikatör på Ikea of Sweden, till Smålandsposten.

Enligt Ikea har de senaste veckorna präglats av enorma problem för de cirka 600 anställda som åker till sin arbetsplats i Älmhult från Malmö och Lund.

Tågproblemen, förseningar och inställda tåg, har drabbat både företaget i form av försenare anställda och de anställda själva när dessa sitter på ett försenat tåg i stället för att hämta barnen i tid på dagis.

– Man kommer inte bara för sent till sitt arbete utan man kan heller inte hämta sina barn på dagis. Många har därför fått jobba hemifrån, säger Mattias Hennius till Smålandsposten.

Börjar i veckan

Nu har Ikea informerat sina pendlare om att man sätter in bussar mellan Malmö och Lund och Älmhult.

Bussarna börjar rulla på onsdag nästa vecka och planen är att testa konceptet fram till den 22 juni.

Två bussar rullar från Malmö klockan 06.30 och en från Lund. Bussarna plockar även upp anställda i Hässleholm och Höör. Efter arbetsdagens slut kör bussarna tillbaks samma väg vid 16.30.

Positiva reaktioner

Enligt vad Mattias Hennius uppger för Smålandsposten har de anställda reagerat positivt.

Mellan Helsingborg och Älmhult har Ikea kört bussar för sina anställda i 15 år. Lösningen med egna bussar från Malmö och Lund betecknas dock som tillfällig.

– Så tänker vi nu, det är en tillfällig insats. Vi älskar tågtrafiken, men det måste fungera. De sista veckorna har varit mycket svåra, säger Mattias Hennius till Smålandsposten.

Svårt köra "vettig trafik"

På Skånetrafiken har man förståelse för frustrationen.

– Jag förstår att de gör som de gör. Och vi är lika drabbade som Ikeas medarbetare. Vi har inte förutsättningar för att köra en vettig trafik just nu, säger trafikdirektör Linus Eriksson till SVT.

Förseningarna har till viss del berott på banarbeten på en del av Södra stambanan som pendlarna mellan Malmö och Lund och Älmhult passerar. Enligt Trafikverket ska man försöka få bukt med förseningarna.

– Vi kommer att titta på olika alternativ för att försöka minska förseningarna. Ett sätt är att minska på antalet avgångar och förlänga tåg med fler vagnar så att det inte blir så långa köer på järnvägen, det i sig kan bidra till bättre punktlighet, säger Lennart Andersson, regionchef i syd på Trafikverket till SVT. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!