Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ikea tvärvänder – ny storsatsning skrotas

Ikea skrotar sin nya satsning. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
”Sedan tror jag inte att vi i Sverige kommer att bygga nya varuhus i den formen som vi ser idag.” Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

För ett år sedan hette det att Ikea skulle anställa 200 i en ny storsatsning.

Nu skrotar jätten planerna på ett nytt e-handelscenter i Malmö.

– Det visar sig att vi i stället kan använda våra befintliga varhus som e-handelslager, säger Lena Herder, landschef för Ikea Sverige, till Sydsvenskan.

Ikea tecknade ett markanvisningsavtal med Malmö stad som innebar att 100 000 kvadratmeter logistikmark i Norra Hamnen. Utöver det fanns en option om att hyra eller köpa ytterligare 50 000 kvadratmeter, uppger Sydsvenskan.

Ikeas planer beskrevs som stora och 200 personer skulle anställas till det nya e-handelscentret i Malmö.

Tanken var att leveranstiderna skulle kortas till företagets distributions- och e-handelskunder i södra Sverige.

Skrotar planerna

Men nu tvärtvänder jätteföretaget. 

Det blir inget nytt e-handelscenter i Malmö. 

– Det visar sig att vi i stället kan använda våra befintliga varuhus som e-handelslager, där har vi tillräckligt stor kapacitet. Detta är också mer kostnadseffektivt och innebär samtidigt att vi kortar ledtiden för kunderna, säger Lena Herder till sydsvenskan. 

Enligt Lena Herder är man på några av de 20 varuhusen i landet redan i gång med den nya strategin.

Kommer inte bygga varuhus

Samtidigt innebär den snabba omställningen från fysiska butiker till e-handeln att 7500 av 16 000 Ikea-jobb världen över försvinner. I Sverige varslades 650 personer: 250 i Helsingborg, 220 i Malmö, 100 i Älmhult och cirka 80 i övriga landet. 

– Inom tre år kommer våra kunder att möta ett nytt Ikea, med ökat serviceerbjudande och tillgång till vår heminredningskompetens. Sedan tror jag inte att vi i Sverige kommer att bygga nya varuhus i den formen som vi ser i dag, säger Lena Herder till Sydsvenskan.