Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ikea slår tillbaka mot danska regeringen

LIVE-TV: Senaste nyheterna om coronaviruset.
När Ikeas varuhus i Danmark åter öppnade på måndagen bildades det snabbt långa köer.
Foto: NIELS CHRISTIAN VILMANN / EPA / TT
Sophie Løhde är politisk ordförande för Venstre, hon är kritisk till hur regeringen hanterar frågan och ställer sig på Ikeas sida.
Foto: Pressbild

Ikea är i öppen konflikt med den danska regeringen efter att ha öppnat sina varuhus igen.

Näringsminister Simon Kollerup menar att möbelkedjan ignorerar regeringens varningar i coronakrisen. 

Nu slår Ikea tillbaka. 

– Vi är överraskade av ministerns kritik, vi följer alla förhållningsregler från hälsomyndigheterna, säger Christian Mouroux Pedersen, som är presschef för Ikea i Danmark.

Konflikten mellan Ikea och den danska regeringen blossade upp i början av veckan efter att möbelkedjan öppnat upp sina varuhus igen efter sex veckor. Många danskar sökte sig till varuhusen och det bildades snabbt långa köer utanför. 

– Ikea spelar ett högt spel när de tror att de inte kommer bidra till ytterligare spridning av coronaviruset, sa varumärkesexperten Henrik Byager. 

– Om vi om två veckor plötsligt ser att Ikea-anställda har smittat kunder så är det en katastrof. Då har man spelat högt, förlorat och då kan man slaktas. 

Den danska näringsministern Simon Kollerup reagerade starkt. 

– Jag tycker det är mycket bekymrande att man mitt i en hälsokris väljer att ignorera myndigheterna varningar, säger han till Ritzau. 

Kollerup tycker att andra verksamheter har tagit ett stort ansvar under coronakrisen och tar upp djurparkerna som exempel. 

– De följer våra anvisningar även om de tycker de är felaktiga. Jag hade räknat med att Ikea skulle följa samma linje, säger han. 

Statsminister Mette Frederiksen kritiseras för dålig kommunikation.
Foto: PHILIP DAVALI / EPA / TT

Ikeas svar: ”Visade samhällsansvar”

Men Ikea är oförstående mot kritiken. De menar att de inte bryter mot något förbud och slår nu tillbaka. 

– Vi stängde våra varuhus helt frivilligt i sex veckor för att visa samhällsansvar. Nu har vi delvis öppnat upp igen eftersom vi har gjort förändringar som gör att vi nu till hundra procent kan följa hälsomyndigheternas rekommendationer, säger Christian Mouroux Pedersen. 

Den danska regeringen med statsminister Mette Frederiksen i spetsen får för tillfället hård kritik för att skicka dubbla signaler till det danska folket när det gäller den gradvisa återöppningen av Danmark. 

– Mette Frederiksen var otroligt stark under inledningen av krisen, men under återöppningen av landet har kommunikationen från regeringen brustit. Nu gör den mer skada än nytta, säger Benjamin Rud Elberth som är expert i politisk kommunikation till BT

Flera av regeringens politiska motståndare ställer sig på den svenska möbelkedjans sida i konflikten. En av dessa är Sophie Løhde som är politisk ordförande för Venstre. 

– Det är besynnerligt att ministern hotar en verksamhet som både följer lagen och hälsomyndigheternas riktlinjer. Antingen är det ett förbud eller så är det inte ett förbud, säger hon. 

Sophie Løhde påpekar också att Ikea redan den 17 april annonserade att man skulle öppna igen den 27 april och att näringslivsministern därmed hade gott om tid på sig att hantera frågan. 

TV: Här slår polisen till – mot danskar som står still

Hård kamp mot folksamlingar i Danmark • Förbud att stanna till i vissa områden.