Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larm om brister i hygienen – anställda stängs av

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.

Coronakrisen har drabbat Sydsverige och Danmark. 

Här uppdaterar vi löpande med lokala nyheter från Kvällspostens bevakningsområde. 

SVALÖV. Sex vårdanställda på ett äldreboende i Teckomatorp stängs av från jobbet efter flera anmälningar om avvikelser i vårdhygienen, skriver Helsingborgs Dagblad.

De anställda ska nu utredas av Svalövs kommun, dessutom kommer ärendet skickas till IVO, inspektionen för vård och omsorg. 

Vård- och omsorgschefen Madeleine Moberg vill inte berätta om någon har blivit smittad på grund av avvikelserna utan hänvisar till sekretess.

Att sex personer stängs av samtidigt innebär en belastning för den redan hårt ansträngda vården, men kommunen anser att läget är så pass allvarligt att de inte hade något annat val.

– Jag ser oerhört allvarligt på detta. Det är inget man gör lättvindigt utan detta har verkligen varit noga övervägt. Jag är jättesorgsen och det skapar också en enorm oro och rädsla, säger Madeleine Moberg till HD.

Ebola-medicin ska testas på danska patienter

DANMARK. Läkemedlet Remdesivir ska testas på 12 patienter på danska sjukhus, skriver BT via Ritzau. Det är en del av ett internationellt forskningsprojekt där medicinen ska prövas på 440 patienter, varav 200 i Europa. Läkemedlet utvecklades för att behandla allvarliga virusinfektioner som ebola, sars och mers och är ett av forskarnas största hopp för behandling av lungsjuka med covid-19. Det är dock fortfarande oklart om läkemedlet har effekt på coronaviruset.

Volvo i Olofström stoppar all produktion

BLEKINGE. Under nästa vecka stoppar Volvo Cars i Olofström hela produktionen. Det meddelar företaget i ett pressmeddelande. Anledningen är att behovet av leveranser till Kina ska vara täckt. I alla fall för tillfället, ett nytt beslut kan komma under nästa fredag.

Vissa avdelningar kommer ändå vara i drift. Det gäller packning ett par logistikavdelningar. Samma sak med verktygstillverkningsavdelningen.

– Vi har lyckats täcka behov av Kinaproduktion när det gäller leveranser för nästa vecka så att vi i stort kan stå stilla när det gäller den delen också. Vår prioritet är fortfarande hälsa och trygghet, vi ska skydda våra medarbetare och minska social kontakt på jobbet, säger presschefen Andelko Cituljski.

52 coronasmittade personer döda i Danmark

DANMARK. Antalet dödsfall med koppling till coronaviruset i Danmark har stigit med 11 personer på ett dygn. Nu har totalt 52 person med covid-19 avlidit.

Antalet inlagda på sjukhus har också ökat, från 386 till 430. Av dessa ligger 109 på intensivavdelningar, 89 i respirator.

2010 personer har testats positiva för coronasmittan i Danmark. Precis som i Sverige testar man i Danmark bara de som visar upp allvarliga symptom och därför är mörkertalet troligen mycket större.

Kalmar län har fått sitt första coronadödsfall

SMÅLAND. Det senaste dygnet fick länet sitt första dödsfall i covid-19. Det gäller en man i 85-årsåldern som avlidit, skriver Region Kalmar i ett pressmeddelande.

– Det här dödsfallet liksom andra – inte bara i Sverige utan runt om i världen – visar hur oerhört viktigt det är att vi inte utsätter våra mest sköra äldre för risken att bli smittade, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin, i pressmeddelandet.

– Jag känner med de anhöriga och beklagar sorgen.

Ställer in firande av befrielsedagen

DANMARK. Den 4 maj 1945 blev Danmark fritt efter fem år av tysk ockupation. I år är det 75 år sedan och det skulle på många håll firas ordentligt. Men nu börjar flera arrangemang ställas in, bland annat en stor ljusfest vid kasernerna i Haderslev. Där var det tänkt att 10 000 personer skulle delta.

– I ljust av coronakrisen är det inte försvarbart att hålla i festen, säger överste Lars Mouritsen till JydskeVestkysten.

Under en presskonferens berättade Per-Erik Ebbeståhl, ledningsstrateg på Malmö stads stadskontor (tvåa från höger i bild) att coronaläget i Malmö beräknas ligga 4-5 veckor efter Stockholm.Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT

Malmö ligger 4-5 veckor efter Stockholm 

MALMÖ. Malmö stad gav under fredagsförmiddagen på en pressträff en övergripande lägesbild av stadens arbete och personalsituationen i Malmö stads verksamheter.

– Vi är fortfarande i ett tidigt skede när det gäller Malmö och Skåne. Bedömningen är att vi ligger 4-5 veckor efter Mälardalsregionen och Stockholm, säger Per-Erik Ebbeståhl, ledningsstrateg på Malmö stads stadskontor, angående smittspridningen i regionen, enligt TT.

Ebbeståhl säger att det innebär att man fortfarande har stora möjligheter till att förbereda sig inför en större smittspridning i regionen.

Sjukvårdens vädjan: Sluta skicka bakverk

SKÅNE. Coronakrisen har fått många att vilja visa uppskattning för vårdpersonalen. Men nu vädjar vården på Ängelholms sjukhus om att människor ska sluta skicka bakverk till personalen. Anledningen: Alla bakverk är en smittorisk.

Mia Kulle Rydsjö, chef på strokeenheten på sjukhuset, berättar att bakverken snarare blir ett problem än en god eftermiddagsfika.

– Vi är väldigt tacksamma för ert stöd, men vi kan inte ta emot hembakat, säger hon till Sydsvenskan.

Ikea Indystry permitterar personal

ÄLMHULT. Ikea har stängt varuhus i flera länder på grund av coronavirusets utbrott och spridning. Bland annat i Danmark, USA och Kanada. Det har naturligtvis påverkat försäljningen vilket nu får konsekvenser för varuproducenten Ikea Industry som nu permitterar personal. Hur många som berörs vill företaget inte gå ut med.

– Vi har kommunicerat om korttidsarbete med medarbetare och förhandlingar har inletts med facket. Exakt hur det blir vet vi inte än, säger Malin Nilsson på kommunikationsavdelningen på Ikea Industry till Smålandsposten.

I Älmhult arbetar 270 personer på Ikea Indystry.

30 000 barn springer Kalvinknatet årligenFoto: Jeffery Richt

Kalvinknatet skjuts upp till sensommaren

SKÅNE. Kalvinknatet är Sveriges största barnlopp och lockar årligen mer än 30 000 barn, nu skjuts det fram till sensommaren.

– Vi hoppas innerligt att situationen kring coronaviruset lugnat sig framåt hösten så att barnen får springa, säger Anette Gregow, kommunikationsdirektör på Skånemejerier som arrangerar loppet tillsammans med Malmö Allmänna Idrottsförening, MAI, och de lokala idrottsklubbarna på respektive ort.

Kampanj för att stoppa neddragningar på Pågatågen

SKÅNE. Skånetrafiken har varnat för nerdragningar för att möta ett minskat antal resande på tåg och bussar, men också för att sjukskrivningar bland de anställa ökat under coronakrisen. Nu går fackförbundet Sekos klubb på Pågatågen ut med en kampanj för att stoppa nedragningar.

– Vi tycker att det ska vara gott om plats på tågen. Vi ska inte reducera antalet vagnar utan sätta in fler där det finns möjlighet för att göra det luftigare ombord, säger Ola Brunnström, styrelseledamot i klubben till Kristianstadsbladet.

Få ”vanliga” influensafall i Köpenhamn

DANMARK. Efter nedstängningen av Danmark har ytterst få personer testat positiva för den vanliga säsongsinfluensan. I Köpenhamnsregionen har antalet positiva test om dagen sjunkit från 30-40 till några enstaka.

– Det verkar som om färre sociala kontakter begränsar den dropp-infektion som ju är smittkällan både vid vanlig influensa och covid-19. Därför kan de här siffrorna ge anledning till optimism i kampen mot att begränsa covid-smittan, säger överläkare Finn Rønholt till Berlingske. 

TV: Corona-initiativet på äldreboendet

Verksamhetschefen: ”Vi sprider kärlek och uppmuntrar våra äldre”.