Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Tortyrtränaren" döms nu till sex års fängelse

Tingsrätten i Blekinge dömde mannen till sex års fängelse. Foto: Polisen
En av alla platser som tortyrtränaren utförde sina brott. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Den så kallade tortyrtränaren från Blekinge dömdes i tingsrätten till sex års fängelse.

Idrottsprofilen använde tortyrliknande träningsmetoder för att göra talangfulla ungdomar bättre.

I dag fastställde hovrätten domen på sex års fängelse för grovt olaga tvång och höjde skadestånden till hans offer.

Tortyrtränaren anses inom sin idrott vara en typ av förebild. Han lockade utvalda ungdomar med sponsorkontrakt om de gjorde som han sa – och lovade att de skulle bli bättre inom sin idrott om de lyssnade vad han hade att säga. 

Idrottsprofilen använde sig av träningsmetoder med tortyrliknande inslag: han lät köra ner rör i halsen på pojkarna, spände fast klämmor i bröstvårtorna och kontrollerade deras andning. Ungdomarna bands fast i stolar – och vid enstaka tillfällen drog han en plastpåse över den fastbundnes huvud.

Fastställde straffet

Tingsrättens dom mot tortyrtränaren överklagades av åklagare John Dagnevik, som anser att idrottsprofilen borde ha dömts för grov misshandel som han var åtalad för.  Åklagaren pekade särskilt på att idrottsprofilens så kallade övningar med andningsbegränsningar skulle bedömas som grov misshandel.

Hovrätten delar tingsrättens bedömning att det är frågan om olaga tvång och fastställde därför straffet till sex års fängelse.

Metallklämmor sattes fast på de ungdomarnas bröstvårtor. Foto: Polisen

Mycket av det som ungdomarna utsattes för filmades och sparades i mannens dator. 

"Efterhandskonstruktioner"

I tingsrätten dömdes tortyrtränaren till sex års fängelse för grovt olaga tvång. Han har under hela rättsprocessen medgett de faktiska omständigheterna, men har nekat till brott.

Han hävdar att ungdomarna gått med på de tortyrliknande metoderna. Offren har berättat motsatsen: att de kände sig tvungna.

Idrottsprofilens förklaring underkändes helt av tingsrätten som ansåg att den var "full av motsägelser" och "efterhandskonstruktioner och synnerligen svårförklarliga moment".

De träningsmetoder som tortyrträngaren hävdat skulle göra talangerna bli bättre inom sin idrott har experter inom respektive område fullständigt avfärdat. 

 

LÄS MER: Tortyrtränaren hämtade inspiration från Zlatan

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!