Tingsrätten i Blekinge dömde mannen till sex års fängelse. Foto: PolisenTingsrätten i Blekinge dömde mannen till sex års fängelse. Foto: Polisen
Tingsrätten i Blekinge dömde mannen till sex års fängelse.  Foto: Polisen
En av alla platser som tortyrtränaren utförde sina brott. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTENEn av alla platser som tortyrtränaren utförde sina brott. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
En av alla platser som tortyrtränaren utförde sina brott.  Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

"Tortyrtränaren" döms nu till sex års fängelse

Publicerad

Den så kallade tortyrtränaren från Blekinge dömdes i tingsrätten till sex års fängelse.

Idrottsprofilen använde tortyrliknande träningsmetoder för att göra talangfulla ungdomar bättre.

I dag fastställde hovrätten domen på sex års fängelse för grovt olaga tvång och höjde skadestånden till hans offer.

Tortyrtränaren anses inom sin idrott vara en typ av förebild. Han lockade utvalda ungdomar med sponsorkontrakt om de gjorde som han sa – och lovade att de skulle bli bättre inom sin idrott om de lyssnade vad han hade att säga. 

Idrottsprofilen använde sig av träningsmetoder med tortyrliknande inslag: han lät köra ner rör i halsen på pojkarna, spände fast klämmor i bröstvårtorna och kontrollerade deras andning. Ungdomarna bands fast i stolar – och vid enstaka tillfällen drog han en plastpåse över den fastbundnes huvud.

Fastställde straffet

Tingsrättens dom mot tortyrtränaren överklagades av åklagare John Dagnevik, som anser att idrottsprofilen borde ha dömts för grov misshandel som han var åtalad för.  Åklagaren pekade särskilt på att idrottsprofilens så kallade övningar med andningsbegränsningar skulle bedömas som grov misshandel.

Hovrätten delar tingsrättens bedömning att det är frågan om olaga tvång och fastställde därför straffet till sex års fängelse.

Metallklämmor sattes fast på de ungdomarnas bröstvårtor. Foto: Polisen

Mycket av det som ungdomarna utsattes för filmades och sparades i mannens dator. 

"Efterhandskonstruktioner"

I tingsrätten dömdes tortyrtränaren till sex års fängelse för grovt olaga tvång. Han har under hela rättsprocessen medgett de faktiska omständigheterna, men har nekat till brott.

Han hävdar att ungdomarna gått med på de tortyrliknande metoderna. Offren har berättat motsatsen: att de kände sig tvungna.

Idrottsprofilens förklaring underkändes helt av tingsrätten som ansåg att den var "full av motsägelser" och "efterhandskonstruktioner och synnerligen svårförklarliga moment".

De träningsmetoder som tortyrträngaren hävdat skulle göra talangerna bli bättre inom sin idrott har experter inom respektive område fullständigt avfärdat. 

 

LÄS MER: Tortyrtränaren hämtade inspiration från Zlatan

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag