Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Icahandlare hängde ut misstänkt inbrottstjuv

Thomas Hugosson, föreståndare på Ica Klingan i Sävsjö, har tröttnat på inbrott i sin butik. Utan att veta om han får göra det hängde han i onsdags ut den misstänkta gärningsmannen på affärens Facebooksida.

Thomas Hugosson har tröttnat på inbrotten i sin Ica-butik.

Därför valde han att hängde ut den misstänkte på Facebook.

– Jag vet inte om jag får göra så men jag tog den risken, säger föreståndaren för Ica Klingan i Sävsjö.

Thomas Hugosson har varit föreståndare för Ica Klinga i Sävsjö sedan sju år. Under tiden har affären haft inbrott fyra gånger. I måndags natt var det dags igen.

Då tröttnade Thomas.

– De andra gångerna jag har haft inbrott har det lagts ner av polisen efter en vecka. Då tröttnar man till slut. Jag tänkte att nu gör jag en chansning och lägger ut bilden på Facebook, utan att vet om jag får göra det eller inte, förklarar Thomas.

Skulle göra det igen

Bilden som nu ligger ute på Facebook är tagen precis vid entrén till affären, strax innan personen slår hål på glaset med en hammare. På bilden ser man tydlig en ung man som försöker dölja sin mun och näsa.

– Bilden har nått väldigt många. Senast jag tittade hade 24 000 sett den. Mina kunder tycker att det är jättebra och jag har i stort sett bara fått positiv respons.

Men det är trots allt inte helt friktionsfritt att lägga ut en bild på det sättet. Både moraliskt och juridiskt finns det fallgropar.

– Jag känner att jag tog risken och händer något då får jag ta det. Jag står för det till 100 procent.

– Jag skulle göra om det igen om något liknande händer – om det inte visar sig att jag gjort något olagligt.

Har inte fått någon tillrättavisning

Risken vid den här typen av publiceringar är att personer som liknar mannen blir oskyldigt utpekade. Men Thomas kan i det här fallet inte se något problem.

– Ja, så kan det ju bli. Men jag har svårt att tänka mig att folk tar lagen i egna händer för en sådan här grej. Det hade varit annorlunda om det varit ett grövre brott.

Enligt Thomas har inte någon från Ica hört av sig efter att bilden publicerades och inte heller polisen har tillrättavisat honom.

– Jag pratade med polisen i går och då sa de hade sett inlägget, men inget mer.

Kvällsposten sökte under torsdagskvällen Ica, som då inte kunde ge någon kommentar kring inlägget.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!