Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mitt i torkan – Ica-butiken som ger frukt till bönderna

Ica Kvantum i Ystad kommer att ge bort överbliven frukt och grönsaker till bönder som har brist på djurfoder, med anledning av det torra vädret.

– Det känns bra i hjärtat att hjälpa både djur och människor, säger butikschefen Christian Olofsson.

Med anledning av det torra vädret har det uppstått en problematisk situation för svenska bönder.

Fodret räcker inte till för djuren.

I helgen kläckte därför en medarbetare på Ica Kvantum i Ystad en idé, i syfte att stötta de lokala bönderna. Butikschefen Christian Olofsson var positiv till förslaget.

Ska kunna hämta överbliven frukt

Förslaget innebär att bönder fortsättningsvis ska kunna komma och hämta frukt och grönsaker som har blivit över från butiken, varje dag efter klockan 14 – förutom på tisdagar. Det var Ystads Allehanda först med att rapportera om. 

– Vi har gjort det här innan – att olika bönder har hämtat lite hos oss då och då – men det har inte varit långvarigt, säger butikschefen Christian Olofsson, och fortsätter:

– Nu är läget lite akut. Mina medarbetare tog initiativet i helgen och la ut det i två Facebookgrupper – och det fick spridning. I går ska det ha varit någon och hämtat frukt. Vi får se hur många som kommer.

"Vi gör det lilla vi kan göra"

Enligt Christian Olofsson har initiativet enbart mötts av positiva reaktioner.

– Det verkar vara väldigt uppskattat. Vi gör det lilla vi kan göra för att hjälpa till. Bönderna behöver mat till djuren, så att vi till exempel kan få mjölk. Vi behöver något att leverera och kunderna något att handla.

Han säger att Ica-butiken siktar på att bli "lokala världsmästare" när det gäller att tillhandahålla lokala produkter.

– Det känns bra i hjärtat att hjälpa både djur och människor. Vi har många gårdar omkring oss här i Ystad och vi värnar om dem. Det är ett gott initiativ, så jag riktar ett stort tack till mina medarbetare. Och så hoppas vi att alla blir glada, säger Christian Olofsson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!