Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ica-handlare stoppar Icas egen grädde

<p>Hejdå, Ica-grädde. Nu väljer Thomas Persson, butiksägare på Ica i Osby, att inte längre sälja Icas egen grädde som inte är svenskt. Skälet: Att stötta våra mjölkbönder.</p>
Ola Fernvall på Ica tycker att Ica-grädden fått onödigt mycket skäll. Till skillnad från andra producenter redovisar Ica var grädden kommer ifrån, påpekar han.

Mjölkkriget går vidare.

Nu stoppar Ica i Osby vispgrädden från Icas eget märke.

– Jag vet att svenska mjölkbönder har det väldigt tufft. Det här är ett sätt att göra något lite, säger butiksägaren Thomas Persson.

Nu slutar Ica i Osby att sälja Icas egen grädde.

"Vi på Ica Supermarket i Osby vill värna om våra svenska bönder och därför kommer vi från och med idag inte längre ta hem ICAs vispgrädde då grädden inte kommer ifrån svenska kor. Vi kommer istället att ta in mer grädde från Skånemejerier, vars mjölk kommer från glada kor som betar på svensk mark och håller vårt landskap öppet!", skriver Ica Osby på sin Facebooksida, vilket över 2 600 gillat under måndagen.

"Svensk mjölk är viktigt"

Butiksägaren Thomas Persson säger att beslutet legat och grott ett tag.

– Vi har funderat på att stötta dem ett tag genom att inte sälja Icagrädden. Om Ica börjar med svensk grädde tar vi tillbaka den, det är inte svårare än så, säger han.

Slutar sälja Icagrädde

Svensk mjölk är viktigt, menar Thomas Persson.

– Om vi inte har svenskt boskap som producerar mjölk, så får vi ingen tillgång till svenskt kött. Vi vill ha öppna landskap. Vi vill veta var grejerna kommer ifrån, säger Thomas Persson.

För ungefär en månad sedan valde Ica Smedby i Kalmar att plocka bort Arlas grädde och några dagar tidigare slutade Ica Opdahl i Skånes Fagerhult, precis som Ica i Osby, att sälja Icagrädden.

– Icabutikerna bestämmer själva sitt sortiment, så det är deras fulla rätt. Vi märker vår grädde med ursprungsland, vilket inte alla gör, så vi tycker att vår grädde fått onödigt stort fokus, säger Ola Fernvall, kommunikationschef på Ica.

En grädde är svensk

Den färska grädden som Ica säljer är svensk, påpekar han, det är bara UHT-grädden med lång hållbarhet som importeras från Österrike. Och så kommer det att förbli.

– Vi har inte hittat någon som kan tillverka den typen av grädde till konkurrenskraftigt pris, säger Ola Fernvall.