Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ica-butiken slutar med glasflaskor – efter att Dunders tass skars upp

Katarina Eliasson och den långhåriga schäfern Dunder.Foto: Privat
Arkiv bild från ett annat sammanhang. Nu har Ica Nära i Anderslöv tagit beslut att man sluta med glasflaskor.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Hundägare i Anderslöv upplever växande problem med glaskross på vägarna.

Efter att schäfern Dunder skar upp tassen har den lokala Ica-butiken beslutat stoppa försäljningen av glasflaskor.

– Det här är ju någonting som inte hade behövt hända, säger matte Katarina Eliasson.

Under onsdagskvällen var Katarina Eliasson ute och tog en promenad på Landsvägen i Anderslöv med schäferhunden Dunder, när han plötsligt skar upp tassen på en krossad glasflaska, något även Ystads Allehanda skrivit om.

Den snälle gamle hunden gjorde inget väsen av sig utan Katarina upptäckte vad som skett först när han lämnade blodspår efter sig och inte längre kunde stödja sig på tassen.

– Han hade ett långt skärsår i ena trampdynan och kunde inte gå, säger Katarina Eliasson, säger Katarina Eliasson.

Det hela slutade med att trampdynan fick sys och att Katarina fick betala 3000 kronor i veterinärkostnader. 

Tror ungdomar ligger bakom

Katarina, som bor nära en högstadieskola i Anderslöv, har reagerat på att det förekommer allt mer glaskross i området. Hon tror att det är ungdomar som inte tänker på konsekvenserna, som ligger bakom glaskrosset.

– Glaskrosset i området har eskalerat senaste tiden. Det är tråkigt och frustrerande. Jag blev rent förbannad över det som hänt, det är så onödigt, säger Katarina Eliasson.

Katarina bestämde sig att agera och skrev därför ett inlägg i en facebookgrupp för boende i trakten. Många kände igen fenomenet enligt Katarina och andra hundägare berättade för henne att de börjat undvika områden där det ligger mycket krossat glas.

– Sånt här ska ju inte behöva inträffa. Man får se det positiva i eländet, att det kunde gått värre. Men det här måste sluta. Utöver djurägare blir cyklister och bilister som får punktering drabbade, säger Katarina Eliasson.

Ica slutar sälja glasflaskor

Utöver högstadieskolan finns även en Ica nära butik i området och Katarina gick dit och pratade med Ica-handlaren Hans Holmberg om problemet. Han har nu tagit beslutet att sluta sälja dryck i glasflaskor.

– Jag vill som Ica-handlare hjälpa till och gynna människor i Anderslöv. Jag tror inte att problemet kommer försvinna men man kan ju hoppas att det gör skillnad och att det blir mindre krossade flaskor på vägarna, säger Hans Holmberg.

Han beklagar dock att människor som köper glasflaskor av tradition och miljötänk, blir lidande.

– Men å andra sidan vill jag inte att hundar ska bli skadade. Jag känner som Ica-handlare att jag får ta mitt ansvar, säger Hans Holmberg.

Katarina Eliasson är glad över beslutet och hoppas att glaskrosset på vägarna nu minskar. Dunder mår efter omständigheterna väl.

– Men det här är ju någonting som inte hade behövt hända. Nu får vi se om det finns mer man kan göra för att få slut på det här, säger Katarina Eliasson.

Här är Sveriges populäraste hundar

Se vilka fyrbenta vänner vi helst har som husdjur.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!