Ica-butik anmäls efter lapp om "blattar"

Anmäls för diskriminering. Efter bråket i Ica-butiken satte personalen upp en lapp om att butiken var stängd efter att personalen utsatts för våld av "blattar". Nu anmäler en romsk man butiken till diskrimineringsombudsmannen (DO).
Foto: Robin Aron
Lappen som sattes upp när butiken tvingades stänga.

Efter bråket på Ica Nära i Mörarp stängde butiken ned för dagen.

Personalen satte upp en lapp i fönstret om att anledningen var våld av "blattar".

Nu anmäls händelsen till diskrimineringsombudsmannen (DO).

Kvällsposten har tidigare skrivit om bråket på Ica Nära i Mörarp som slutade med bråk mellan en anställd och en man med romskt ursprung.

Efter bråket valde butiken att stänga ner. En lapp på rutan förklarade varför: "Stängt på grund av våld mot personalen av blattar", stod det på lappen. Kunder som hade frågor hänvisades att ringa polisen för mer information.

Lappen skapade upprördhet, minst två personer polisanmälde den, och enligt polisen upprättades en anmälan om hets mot folkgrupp.

Nekades köpa cigaretter

Nu rullar saken vidare med en anmälan till diskrimineringsombudsmannen (DO). Enligt anmälan kom den 27-årige mannen till butiken med sin minderårige lillebror.

När mannen, enligt sin anmälan, nekades att köpa en ask cigaretter med hänvisning till att hans lillebror snattat i butiken ett par år tidigare, bad han sin bror att gå ut.

Enligt anmälan blev han ändå nekad.

– Han uppfattade det som att han inte fick köpa cigaretterna på grund av hans etniska tillhörighet, skriver mannens advokat i anmälan.

Polisanmälde varandra

Efter att återigen ha nekats att köpa cigaretter utbröt tumult mellan i vart fall den anställde och den romske mannen.

Efter händelsen polisanmälde de inblandade varandra, förundersökningen om misshandel av den romske mannen är enligt hans advokat nedlagd. Förundersökningen som riktas mot honom är alltjämt öppen.

I sin anmälan till DO skriver mannen att det som kändes värst inte var misshandeln utan att han kände sig diskriminerad och kränkt när han inte fick köpa cigaretter på grund av, vad han anser, sin etniska härkomst.

"Klart rasistisk"

Hans advokat hävdar i anmälan att lappen som senare sattes upp i fönstret styrker att mannen utsattes för diskriminering och kränkande behandling.

– Texten på lappen måste uppfattas som klart rasistisk, skriver advokaten.

Föreståndaren för Ica-butiken avböjer i en kontakt med Kvällsposten att kommentera anmälan.

Men efter att lappen sattes upp i sommar kommenterade ica-handlaren händelsen så här i ett mejl till tidningen Aftonbladet:

"Direkt efter stängde vi butiken och satte upp en lapp som skrevs i vredesmod och som bara satt uppe en kort stund. Vi som jobbar på [butiken] har inga tankar och värderingar som drar folk över en kam, och har många vänner och kunder av utländsk härkomst, och vi ångrar därför att vi skrev på det sättet. Vi ber om ursäkt till dom som tagit illa vid sig."

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!