I mitten av veckan är det absolut läge för sommarens första glass. Foto: ARKIVI mitten av veckan är det absolut läge för sommarens första glass. Foto: ARKIV
I mitten av veckan är det absolut läge för sommarens första glass. Foto: ARKIV
För somliga kanske det till och med blir dags att ta årets första dopp? Foto: JOHAN NILSSON/TTFör somliga kanske det till och med blir dags att ta årets första dopp? Foto: JOHAN NILSSON/TT
För somliga kanske det till och med blir dags att ta årets första dopp? Foto: JOHAN NILSSON/TT

Glädjebeskedet: Nu kommer sommaren

Publicerad
Uppdaterad

Här lämnar meteorologen Tora Tomasdottir ett efterlängtat besked till alla i Kvällspostenland:

– Nu kommer sommaren. Från onsdag och framåt blir det 20 grader eller mer i stora delar av Sydsverige. Läge för sommarens första glass?

Alla i Kvällspostens spridningsområde – söder om en linje från Falkenberg till Oskarshamn – omfattas av meteorologens glada besked.

– Det är ett litet högtryck som ger lugnt och soligt väder, säger Tora Tomasdottir på vädertjänsten Storm.

Men veckan börjar helt annorlunda. Både måndagen och tisdagen väntas bjuda på lite råare och ruggigare väder. 

Rått på morgnarna

– Det kommer in luft som är fuktigare. På måndagsmorgonen kan det vara jätterått, säger Tora Tomasdottir.

– Under dagen löses dimman upp och det klarnar framåt kvällen. Vi får som mest 16–17 grader under dagen. Vid kusterna blir det något kallare eftersom vattnet kyler.

Tora Tomasdottir beskriver vädret som en kamp mellan fukten och solen.

– På tisdag är det samma väderläge. Dis och dimma på dagen, klart till kvällen men kanske något lägre temperatur. 10–15 grader eller så.

Meteorologen Tora Tomasdottir ger oss ett efterlängtat löfte om sol och värme.Foto: EXPRESSEN TV

Värme på onsdag

Men när onsdagen kommer har solen vunnit kampen.

– På onsdag kommer värmen. Det blir mindre molnigt, och mitt på dagen får vi uppemot 20 grader och solsken. Längs kusterna fortfarande kyligare, förstås.

– Den här veckan slutar det också att vara kallt på nätterna. Det går inte under kanske sju–åtta grader. Och det är inte så kallt i skuggan längre heller.

En annan faktor som bäddar för behagligt väder från onsdag och framåt är att vi äntligen slipper de plågsamt hårda vindarna.

Vi slipper blåsten

– Det blir inte så mycket blåst. Svag till måttlig vind skulle jag säga, säger Tora Tomasdottir.

Torsdagen blir som onsdagen – lugnt, soligt på dagen efter lite morgondimma, 20 grader. Och på fredag blir det om möjligt ännu skönare.

– Det är samma väder igen men kanske lite mer än 20 grader om man har tur. Då är det nog läge för sommarens första glass, säger Tora Tomasdottir.

– Mycket snart kan det vara meteorologisk sommar längst i söder. Då ska man ha haft fem dygn med en medeltemperatur på tio grader eller högre.

Så blir vädret där du bor

Halmstad: Måndag 15 grader, tisdag 10, onsdag 13, torsdag 15, fredag 15. Sol och svaga vindar. Ingen nederbörd.

 

Växjö: Måndag 15 grader, tisdag 13, onsdag 18, torsdag 21, fredag 22. Först moln, sedan soligt och svaga vindar. Ingen nederbörd.

 

Kalmar: Måndag 15 grader, tisdag 15, onsdag 15, torsdag 16, fredag 16. Någon regndroppe tisdag, i övrigt sol. Svaga vindar.

 

Karlskrona: Måndag 14 grader, tisdag 16, onsdag 16, torsdag 15, fredag 14. Sol och måttlig vind, ingen nederbörd.

 

Kristianstad: Måndag 17 grader, tisdag 13, onsdag 19, torsdag 20, fredag 22. Först molnigt sedan mycket sol, måttlig vind. Ingen nederbörd.

 

Helsingborg: Måndag 13 grader, tisdag 13, onsdag 22, torsdag 24, fredag 24. Soligt från onsdag. Måttlig vind, ingen nederbörd.

 

Malmö: Måndag 13 grader, tisdag 12, onsdag 15, torsdag 16, fredag 17. Först molnigt sedan mycket sol. Måttlig vind, ingen nederbörd.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag