Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kraven för familje- karantän ändras

Eva Melander bekräftar att diskussioner pågår med Folkhälsomyndigheten.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oavsett om en hushållskontakt inte har symtom och inte positiv på självtest gäller i dag karantän i sju dagar efter insjuknande.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

I veckan slopades kravet på att provta personer utan symtom.

Nu förs diskussionen kring huruvida familjekarantän ska slopas.

– Myndigheten arbetar med frågan om karantän just nu och kommer att ge utförligare svar i morgon, skriver Kalle Asplund på Folkhälsomyndighetens presstjänst till Kvällsposten. 

I dagsläget måste hushållskontakter till coronasjuka vara hemma i familjekarantän. I början av veckan kortades tiden – från att vara sju dagar från dag för provtagning till att bli sju dagar från den närstående personens insjuknande. Men rådet om att stanna hemma om en närstående är sjuk – oavsett om man själv inte har symtom – gäller fortfarande.

Det har fört med sig en stor frånvaro, både på arbetsplatser och i barnomsorg – och skola. Häromdagen gick exempelvis Malmös skolkommunalråd, Sara Wettergren (L), ut och kritiserade restriktionerna och dess effekter för skolan.  

– Att man håller hemma helt friska personer i en vecka är ohållbart, sa hon då. 

Fritidspersonal får stötta hemtjänsten i Ängelholm

På andra håll, exempelvis i Ängelholms kommun, meddelade man i ett pressmeddelande under onsdagen att fritidspersonal tvingas ställa om och stödja hemtjänsten på grund av personalsituationen. Detta för att säkra samhällsviktiga verksamheter. 

Även i vården rapporteras ett stort tryck. 

 – Vi ser en avsevärd belastning på olika samhällsfunktioner och på vård och omsorg. Detta som en konsekvens av att många är sjukskrivna på grund av covid-19 och andra luftvägsinfektioner, många vabbar och många är hemma som hushållskontakter till positiva fall, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande som kom på tisdagen. 

Besked under torsdagen 

Men nu kan karantänskravet komma att slopas. Smittskyddsläkaren Eva Melander skriver i ett mejl till Kvällsposten. 

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Diskussioner kring hur familjekarantän för hushållskontakter ska hanteras pågår. En allmän diskussion mellan berörda parter i hela landet och Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten bekräftar också att diskussion pågår och svarar att det kommer besked under torsdagen. 

Enligt uppgifter till TT har minst tre olika alternativ varit uppe i diskussionerna. Det handlar om att slopa kravet på karantän helt, dra ner antalet dagar från sju till fem och slopa karantänskravet för bara vissa samhällsviktiga grupper. 

Vad diskussionerna har landat i för beslut är ännu oklart. 


Se mer: Överläkaren: Förkyld? Räkna med omikron

Överläkaren: Förkyld? Räkna med omikron