Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tyst och stillsamt under Jaffars begravning

På måndagen begravdes Jaffar, 15, efter mordet i Malmö
Jaffar hade nyss fyllt 15 år när han sköts ihjäl. Nu begravs han på Rosengård, har familjen meddelat Kvällsposten.
Foto: Privat

Under måndagen begravs Jaffar, femtonåringen som sköts ihjäl lördagen den 9 november. Mordet har skakat om hela Sverige.

Inne i Khadijamoskén på Rosengård var det tryckt och stillsam stämning under begravningsbönen. Efter ceremonin fördes 15-åringen till begravningsplatsen i närheten.

– Vi tackar alla som kommit. Det underlättar mitt i sorgen. Jag hoppas att något liknande inte sker igen, att inga fler barn ska behöva begravas. Nu behöver familjen sörja i lugn och ro, säger Jaffars kusin till Kvällsposten. 

Jaffar, den 15-årige Malmöbon som kom till Sverige från Syrien för två år sedan och mördades här den 9 november, begravs på måndagen.

En ceremoni ägde rum vid 12-tiden i Khadija-moskén på Rosengård, i närheten av kyrkogården där han därefter ska begravas.

Många unga strömmade till moskén under förmiddagen. När ceremonin startade var det säkert över 200 personer på plats. 

Jaffars familj gav Kvällsposten tillåtelse att vara med under ceremonin och att ta bilder utomhus.

Efter en kort och stillsam ceremoni bars Jaffars kista ut ur moskén av unga män. Kvällspostens fick tillåtelse av familjen att ta bild på kistan.
Foto: Jens Christian.
Under måndagen begravs 15-åriga Jaffar i Malmö.
Foto: Jens Christian

Inga stora känslouttryck

I den stora salen där bönen äger rum fanns också Jaffars kista. I den salen bad männen. Kvinnor bad i en annan sal i den stora moskén. Det var väldigt tyst och stillsamt under ceremonin. 

Ingen sa något förutom imamen som ledde bönen. Det var inga stora känslouttryck alls i salen. Tryckt stämning. Dämpat. 

Efter en stund bars kistan ut ur kyrkan för vidare färd mot muslimska begravningsplatsen på norra Rosengård.

Framme vid begravningsplatsen är det kallt och grått. Och lika tyst som inne i moskén. Många unga män hjälps åt att gräva och föra ner den vita kistan i jorden. Flera unga vänner till Jaffar passar på att ta foton av kistan. 

Familjen står på rad medan de samlade går fram och beklagar sorgen. Efteråt går kvinnorna fram till graven. Jaffars mamma och systrar lägger röda och vita rosor på graven. 

Det var grått och kallt när 15-årige Jaffar begravdes under måndagen.
Foto: Jens Christian
Flera mån hjälte till med att gräva när Jaffars kista sänktes ner i marken. Kvällspostens fick tillåtelse av familjen att ta bild på kistan.
Foto: Jens Christian.

Flera manifestationer

Mordet på Jaffar skakade om hela landet.

Flera manifestationer mot våldet och minnesstunder till minne av 15-åringen har hållits i Malmö.

Under begravningsceremonin finns det flera polispatruller närvarande. 

– Jag förstår inte hur man kan mörda ett barn. Vad är det för ett straff?, har en familjemedlem sagt i samband med att anhöriga godkände publicering av namn och bild på Jaffar.

Mordet på Jaffar utfördes inför många vittnen utanför en pizzeria på Ystadsgatan på Möllevången, av två män som sköt med automatvapen.

En jämnårig pojke som också sköts och fick livshotande skador vårdas på sjukhus.

Mordet skakade om Sverige och flera manifestationer och minnesstunder hölls i Malmö.
Foto: JENS CHRISTIAN

Polisen utlyste Operation Rimfrost

Efter den våldsamma helgen, då även en kvinna fick livshotande skador efter att ha attackerats av en man med en planka, vilket en 21-åring häktats för, gick polisen upp i stabsläge.

Dagen efter mordet upprättade Malmöpolisen en särskild stab och extrainkallade ett stort antal poliser och utredare för att kraftsamla i utredningen.

Senare utlystes även en särskild nationell händelse som går under namnet ”Operation Rimfrost”, med fokus på den organiserade brottsligheten.

En film som SVT Nyheter publicerat avslöjar att bilderna visar de flyende männen bakifrån
Foto: SVT Nyheter Malmö
Mördarna fångades på film. Polisen vädjar om tips.
Foto: SVT Nyheter Malmö

Hade just fyllt 15

Jaffar som just fyllt 15, kom till Sverige 2016. Han hade svårt att finna sig tillrätta.

– Det var mest språket. Han var visserligen glad men han kom från ett krig till en trygg stad. Han flydde från döden. Men så dog han här i stället. Hade han varit kvar i Syrien hade han nog levt, sa en anhörig under en minnesstund.

Jaffars mördare finns på övervakningsbilder men polisen har ännu inte lyckats fastställa deras identitet.

En film som SVT Nyheter publicerat avslöjar att bilderna visar de flyende männen bakifrån. De färdades på en svart damcykel respektive en vit cykel.

En av gärningsmännen har haft ljus klädsel och den andra mörk sådan. Båda ska ha varit maskerade med uppdragen huva, respektive med mössa och halsduk.

Polisen, som vädjar om tips och vittnesmål, uppger att männen cyklat Sofielundsvägen, Claesgatan samt Ystadsgatan i riktning mot Nobelvägen.

Här flyr männen efter mordet på Jaffar, 15

Polisen vädjar om tips rörande männen på cykel.

Det här är ”Operation Rimfrost”

Polisens steg för att stoppa våldet.

Här flyr männen efter mordet på Jaffar, 15