Pia Kjaersgaard från Danskt Folkeparti deltog på valmötet i Höganäs. Foto: Stefan Lindblom
Pia Kjaersgaard från Danskt Folkeparti deltog på valmötet i Höganäs. Foto: Stefan Lindblom

"I Danmark kallar vi det yttrandefrihet"

Publicerad
Uppdaterad
HÖGANÄS. "Nordens riktiga stålkvinna."
I går fick Jimmie Åkesson draghjälp av sin idol, danska Pia Kjærsgaard.
- Sverigedemokraternas valfilm var helt harmlös, sedd med danska ögon. Vi lade ut den på vår hemsida för att alla skulle kunna se den. I Danmark kallar vi det yttrandefrihet. I Sverige kallas det hets mot folkgrupp.
Dansk folkeparti har varit stödparti sedan 2001. Om SD kommer in i riksdagen nu, får partiet helt nya krav på sig, varnar Kjærsgaard.
– En sak är helt avgörande för framgång: Viljan att kompromissa. Hellre sätta bara ett fingeravtryck på förslagen, än att inte få inflytande alls, säger Pia Kjærsgaard.

”Sorgligt att se”


Hon vägrar kalla SD för systerparti. Så nära står partierna inte. Det är ”mobbningen” av SD som fått henne att fara över Sundet.
– Sverigedemokraterna blir censurerade. Det tycker jag är sorgligt att se.
Hon ser Danmark som ett asylland för missnöjda svenskar.
– Om svenska politiker vill göra Stockholm, Malmö och Göteborg till små Beirut med klanstrider och gruppvåldtäkter, så finns ju Öresundsbron, säger hon.
Men själv gör hon inte så gärna resan över bron.
– Jag är inte välkommen här. Det etablerade Sverige skakar i byxorna på grund av oss, säger Pia Kjærsgaard.
Jimmie Åkesson höll en mjukare linje. Han nämnde bara islam en gång i sitt tal i går, som präglades av segervittring och gott humör.
– Den här gång är det på riktigt. Den här gången ÄR vi i riksdagen, säger han.
De cirka 250 i publiken applåderar, trots gråväder och duggregn.
Maj-Lis Jeppson har kört från halländska Laholm med sonen Jacob, 19, för valmötet.
– Det är intressant att höra dem live, för det är så vinklat i medierna. Det är bra att Pia Kjærsgaard är här, för resten av Europa har samma problem som Sverige med invandringen. Det borde varit strängare regler från början. Framför allt ska man vara tvungen att lära sig svenska, säger Maj-Lis Jeppson.

Tyst manifestation


Motdemonstranterna har inte hittat hit. Utom en. Marcus Hellberg, 17, från Höganäs. Han håller upp sitt plakat med texten ”Tystnaden som uppstår när Jimmie Åkesson hittar på statistik” – helt tyst.
– Jag är här för att protestera mot rasismen. Jag anser att det är bättre att vara tyst. De vinner på om vi för liv, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag