Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rättsläkaren: Kim Wall kan ha skadats när hon var vid liv

I dag fortsätter rättegången mot Peter Madsen.
Foto: IBL/POLFOTO
Peter Madsen misstänks för mordet på Kim Wall.
Foto: TOM WALL
Peter Madsen nekar till mord.
Foto: HELENE RASMUSEN
Peter Madsen misstänks ha mördat Kim Wall inne i ubåten Nautilus.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Ubåten UC3 Nautilus har undersökts noga under utredningen.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Foto: BAX LINDHARDT / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN
Tredje dagen i rättegången mot Peter Madsen hålls på torsdagen i Köpenhamn.
Foto: Jens Christian
Strikt fotoförbud gäller under förhandlingen.
Foto: Jens Christian
1 / 9

KÖPENHAMN. Kvävning eller knivskador i halsen kan ha dödat Kim Wall.

Rättsläkaren kan inte utesluta Peter Madsens olycksförklaring – men avfärdar att skadorna tillkommit sju-åtta timmar efter Kim Walls död.

– Skadorna har inträffat närmare inpå dödens inträde, sa Christina Jakobsen.

Enligt rättsläkaren Christina Jakobsen är det inte möjligt att ange den exakta dödsorsaken eftersom det är svårt att se blödningar på kroppar som legat i vattnet.

Men hon säger att minst en underhudsblödning uppstod när Kim Wall levde och att det är svårt att avgöra orsaken men att det kan handla om ett fall eller en knuff.

– Rättsläkarna fann en blodansamling som tyder på att skadorna uppkommit när hon var vid livet, sa hon på torsdagen i rätten i Köpenhamn.

Knivskador kan ha orsakats när hon var vid liv

Madsen har påstått att Kim Wall dog av en olycka och att han fick panik och tillfogade kroppen skador drygt sju timmar efter hennes död för att bli av med kroppen. 

Men Christina Jakobsen säger att skadorna uppkommit närmare tidpunkten för Kim Walls död och att vissa spår inte hade funnits där om det hade gått så lång tid efter döden som Madsen påstår. 

Obduktionsresultatet kan, enligt henne, tyda på att vissa stick gjorts i samband med döden eller när Kim Wall ännu var vid liv. Vissa skador bedöms ha tillfogats efter döden. 

– Peter Madsen säger att skadorna kom sju eller åtta timmar efter döden, vad säger du om det? frågade åklagaren.

– Skadorna har inträffat närmare inpå dödens inträde, sa Christina Jakobsen.

Kvävning eller knivskador i halsen

Madsen har även sagt att han tillfogat stickskador på kroppen för att undvika gasbildning men enligt rättsläkaren hade de ingen omedelbar effekt för det syftet.

Enligt obduktionsresultatet kan kvävning eller knivskador i halsen vara en dödsorsak. Rättsläkaren säger att huvudskadorna kan ha åsamkats innan Kim Wall avled.

– Det finns flera missfärgningar och underhudsblödningar som gör att vi misstänker att hon haft något runt ansiktet, sa Christina Jakobsen.

Hon berättade även att tryckskador fanns runt Kim Walls hals, skador som hon inte utesluter är från ett bälte, och lungorna hade tecken på tilltäppta luftvägar, som sker vid kvävning. 

Går inte att bevisa kolmonoxidförgiftning

Madsen har hävdat att ubåten fick ett fel och att ubåtsluckan slog igen på grund av ett undertryck då han befann sig uppe på däck. Han har vidare berättat att han känt en varm gas när han fick upp luckan och att Kim Wall dött av kolmonoxidförgiftning.

Om ubåten skulle ha tagit in den mängd gas som han hävdat hade värmen stigit avsevärt. Men enligt rättsläkarna utsattes hennes kropp inte för hög värme vid dödsfallet.

– I så fall skulle hon haft tredje gradens brännskador på kroppen. Om det fanns heta gaser skulle det dessutom funnits värmeskador på luftvägarna, sa Christina Jakobsen.

Det går dock inte att utesluta att Kim Wall förgiftats, enligt rättsläkaren. Obduktionsprotokollet konstaterar visserligen att det inte finns några tecken på gasförgiftning men enligt rättsläkaren skulle dessa spår i sådana fall ha kunnat lämna kroppen.

Madsens advokat Betina Hald Engmark frågade Christina Jakobsen om kolmonoxidförgiftning skulle kunna vara en möjlig dödsorsak.

– Ja, det kan det, svarade hon.

Hald Engmark vill belysa att om den exakta dödsorsaken inte kan fastställas ställs stora krav på åklagaren för att kunna bygga en stark indiciekedja.

– Har det varit svårt att fastslå om skador har uppstått före eller efter döden? frågade hon och fick som svar att det är svårt att slå fast något hundraprocentigt och att det snarare handlar om grader av sannolikhet. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!