Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter Madsen döms till livstids fängelse

Peter Madsen greps omgående när han kom i land från den sjunkande ubåten.Foto: IBL
Domen läses upp på Köpenhamns byret under onsdagen.Foto: JOHAN NILSSON/TT
Åklagaren Jakob Buch-Jepsen har haft vissa svårigheter att bevisa mord och har fått bygga fallet på indicier.Foto: JENS CHRISTIAN
Peter Madsens advokat Betina Hald Engmark har hela tiden hävdat att Madsen endast är skyldig till brott mot griftefriden.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Kim Wall var en framgångsrik journalist, hon blev bara 30 år gammal.Foto: TOM WALL
Åklagare Jakob Buch-Jepsen höll presskonferens efter att domen avkunnats.Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Peter Madsen döms till livstids fängelse.Foto: NIELS HOUGAARD / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Peter Madsen dömdes på onsdagen till livstids fängelse för mord på Kim Wall.

Han har lämnat flera olika versioner till hur hon dog – den tredje, att hon förgiftats av koloxid, höll han fast vid i rätten.

Trots detta fälldes han.

– Rätten bedömer att den tilltalade styckade kroppen för att dölja sitt brott, säger rättens ordförande Anette Burkø.

I dag klockan 13 meddelades domen mot honom muntligt i Köpenhamns byret. 

Ett enormt pressuppbåd fanns på plats i salen.

Rättens ordförande Anette Burkø läste upp domen – Peter Madsen döms till livstids fängelse. Ubåten Nautilus ska konfiskeras.

Peter Madsen satt i salen när domen avkunnades, precis som åklagaren Jakob Buch-Jepsen och försvarsadvokaten Betina Hald Engmark.

Madsen tog emot beskedet med lugnt ansiktsuttryck – satt helt stilla och tittade ner i bordet när ordförande talade.

Den skriftliga domen, som väntas vara på över 100 sidor, lämnas först om en vecka.

LÄS MER: Experterna om domen mot Peter Madsen 

Enig rätt dömde Madsen

Rätten lade stor vikt vid de saker Peter Madsen tagit med sig i ubåten: spännband, en tillspetsad skruvmejsel, metallrör och en orange såg. Rätten anser att sakerna inte hör hemma i en ubåt och Peter Madsen tagit ned dem före mordet på Kim Wall. 

Detta visar, enligt domstolen, att mordet var planerat.

Och det är en enig rätt som står bakom beslutet, enligt domaren Anette Burkø. 

– Peter Madsen har inte givit någon trovärdig förklaring till varför han tagit med de föremål som används i ubåten, säger hon.

Rätten har även tagit hänsyn till att Madsen flera gånger ändrat sin historia och hans intresse för mord och våld. De finner dessutom hans förklaring otrovärdig.

Det var mycket poliser på plats utanför rättssalen när domen lästes upp.Foto: Jens Christian

Peter Madsen döms för för mord, brott mot griftefriden och grovt sexuellt övergrepp. Han döms även för brott mot sjölagen.

Enligt rättens bedömning är det bevisat att Peter Madsen band Kim Wall och skadade henne medan hon fortsatt var i livet.

– Det handlar om ett planerat mord på en kvinnlig journalist som bjudits med på en tur med ubåten, säger Anette Burkø.

Madsen överklagade direkt

Så fort domen var uppläst lämnade Peter Madsen och advokaten Betina Hald Engmark salen för ett kort möte. De var de enda som lämnade rummet.

När de kom tillbaka meddelades Madsens beslut. Han kommer överklaga domen.

– Det finns inte anledning att motsätta sig fortsatt frihetsberövande, säger Betina Hald Engmark.

Peter Madsen kommer därför fortsätta vara häktad. Åklagare Jakob Buch-Jepsen yrkade på att Peter Madsen ska vara häktad med samma restriktioner som tidigare fram till att saken tas upp i hovrätten.

– Peter Madsen är manipulativ och kan påverka vittnen, säger åklagaren.

Madsens advokat motsatte sig de hårda restriktionerna som bland annat innefattar kontroll av brev och liknande.

– Min klient har suttit häktad sedan augusti och har haft begränsad kontakt med omvärlden, argumenterar advokaten Betina Hald Engmark och ber rätten ta hänsyn till de svåra förhållandena för sin klient.

Rättens ordförande beslöt dock att belägga Madsen med de restriktioner som åklagaren begärt.

Försökte dölja sitt brott

Man har dessutom fäst vikt vid att Madsen skickade ett sms till sin hustru strax efter att Kim Wall dog.

– Rätten bedömer att den tilltalade styckade kroppen för att dölja sitt brott, säger Annette Burkø och fortsätter:

– Den tilltalade har inte gett någon rimlig förklaring till att de spännband skurits av och anträffats vid Kim Walls kropp på havsbotten.

Därmed avfärdar rätten Madsens förklaring att han styckat Kim Walls kropp i ett tillstånd av panik.

Peter Madsens ubåt Nautilus bogserades från havets botten och undersöktes.Foto: JOHAN NILSSON/TT

Rätten har även tagit med i sin bedömning att den rättsmedicinska undersökningen visade tecken på att Kim Wall utsattes för våld när hon fortfarande var i livet och att hon kan ha dött genom att hennes hals skars av.

Åkte ut med ubåten den 10 augusti

Det var den 10 augusti i fjol som journalisten Kim Wall åkte ut med den danska uppfinnaren Peter Madsen i hans egenbyggda ubåt Nautilus för att skriva ett reportage. Den 11 augusti kom Peter Madsen i land – men inte Kim Wall. Peter Madsen greps av polis så fort han kommit i land.

LÄS MER: Allt du behöver veta om Kim Wall-fallet
 

Danska polisen gjorde omfattande sökningar efter Kim Walls försvinnande. Bland annt med hjälp av svenska likhundar som markerade i vattnet där Walls kroppsdelar fanns.Foto: JOHAN NILSSON/TT

Under de kommande månaderna arbetade den danska polisen aktivt med en omfattande utredning. Ubåten bärgades och till slut hittade man Kim Walls alla kroppsdelar utspridda i Kögebukten. 

Madsen ändrade  sin förklaring av vad som hänt flera gånger. Först sa han att han släppt i land journalisten, sedan att hon dött av en olycka på båten när hon fick en fallucka i huvudet. Hans sista och nuvarande förklaring är att hon dog av en gasförgiftning ombord. 

Madsens intresse för sexuellt våld

I mars började rättegången mot Peter Madsen i Köpenhamns byret. Det var första gången allmänheten fick höra de otäcka detaljer som åklagaren Jakob Buch-Jepsen fått fram under utredningens gång.

Åklagare Jakob Buch-Jepsen mot Peter Madsen i rätten.Foto: HELEN RASMUSEN

Material från bland annat Madsens dator, mobiltelefon och vittnesuppgifter avslöjade att dansken under lång tid intresserat sig för sexuellt våld. På en hårddisk hade han sparat mängder av material föreställande olika former av dödligt våld mot kvinnor, ofta med brutalt, sexuellt innehåll.

LÄS MER: Det händer med Madsen om han frias

En omfattande psykologisk undersökning gjordes även av Peter Madsen. Delar av den läste åklagaren upp på den sista dagen av den tolv dagar långa rättegången. 

Peter Madsen i rätten.Foto: HELEN RASMUSEN

Enligt undersökningen är Peter Madsen "mycket otrovärdig", är känslomässigt begränsad och saknar empati.

– Personlighetsmässigt är han allvarligt avvikande med psykopatiska drag, läste Jakob-Buch-Jepsen upp under rättegången.

I slutsatsen av den rättspsykiatriska undersökningen skrev man att det finns risk för framtida sexualbrott och rekommenderade att Madsen döms till förvaring.

Kim Wall.Foto: TOM WALL / TT NYHETSBYRÅN

Föräldrarna får inget skadestånd

Rätten har  funnit att övervägande bevisning pekar mot Madsen och de har valt att gå på åklagarens linje. I pressmeddelandet från rätten står det:

"Den tilltalade straffas med fängelse på livstid. Vid fastställandet av straffet har rätten lagt vikt vid att det är tala om ett cyniskt och planlagt sexuellt övergrepp och mord av särledes brutal karaktär på en slumpmässig kvinna som i förbindelse med sitt journalistiska arbete hade tagit emot erbjudandet om en segeltur i den tilltalades ubåt."

Kim Walls föräldrar Joachim och Ingrid Wall hade begärt 150 000 kronor i skadestånd från Peter Madsen, men det nekas av rätten. Däremot dömer de Madsen att betala skadestånd på 120 000 till Kim Walls sambo. De skriver i pressmeddelandet:

"Vid fastställandet av beloppets storlek har rätten lagt vikt på förbrytelsens mycket våldsamma karaktär och det långa förlopp efter den dödas försvinnande när man flera gånger hittade delar av den döda."